Logo PodaiLapa Kruglo.png

Българска Национална Платформа за Спасяване на Животни

 

През 2010 година Facebook групата „Подай лапа - осинови ме!“ полага началото на „Българска национална платформа за спасяване на животни“. Лия Антонова Спасова (позната още като Лиса Антонова) създава групата, за да помага на хората, които обичат животните, да се свързват един с друг. Друга нейна основна цел е тези хора да си помагат взаимно за спасяването и осиновяването на кучета и котки в риск.

Десетилетие по-късно нашето име е сред най-разпознаваемите в тази сфера. Ние имаме три мрежи за комуникация и образователен блог с общо над 40,000 последователи. Нашият екип се състои от доброволци, които отделят от личните си разходи и време, за да помагат на животни в нужда.

Всъщност ние сме една добре организирана НЕорганизация, тъй като не сме регистрирани като благотворителна фондация. Вярваме, че е време това да се промени, за да започнем да работим и извън онлайн пространството, създавайки и включвайки се в обществени проекти. Кампанията за набиране на средства цели да покрие нашите регистрационни, правни и счетоводни разходи, както и да финансира проекти, за да можем да започнем работа по тях. По този начин ще опитваме да дадем тласък по посока на промяната на културата относно благосъстоянието и хуманното отношение към животните на национално ниво.

 

Защо е нужно да разширим обхвата на работата си сред общността?

Искаме да започнем проекти и кампании сред различните общности, за да обърнем внимание на проблемите, които водят до безбройната популация от бездомни животни, както и на случаите, в които не се полагат адекватни грижи за домашните любимци. Част от тези проблеми са:

 • Липса на знания и разбиране относно кастрационните практики:
  Повечето хора в България са предубедени заради неверни твърдения, свързани с кастрацията и здравето на дадено животно, в резултат на което малцина кастрират любимците си и често изхвърлят бебетата, плод на нежелана бременност.

 • Липса на знания и разбиране относно нужните грижи за благосъстоянието на животните, хуманното отношение към тях и техните права:
  За съжаление, много кучета прекарват целия си живот на верига, не по-дълга от 2 метра, навън, без подходящ подслон през суровата зима и горещото лято. Законът, който иначе забранява подобно отношение, не среща достатъчно разбиране, в резултат на което рядко се прилага.
   

 • Липса на разбиране относно нуждите на едно животно и необходимата грижа за него:Понастоящем огромен процент от животните страдат, дори и у дома, тъй като много стопани не знаят как да се грижат за тях. За съжаление, много хора не биха могли да разпознаят признаците на заболяване у домашния си любимец, а редовните ветеринарномедицински прегледи не се считат за необходима практика.
   

 • Злоупотребата с животни и жестокостта към тях не се наказва справедливо:
  Хората от общностите за защита на животните са потресени от редовните екстремни прояви на жестокост. Въпреки добрата нормативна рамка, малцина от насилниците са изправени пред сериозни последствия. Дори при неоспорими видеодоказателства, рядко виновните са наказвани. Причините са различни - липса на правни ресурси, нулев натиск от страна на обществото заради страх или недостатъчна заинтересованост

 

 • Приюти с ужасни, дори смъртоносни условия:
  Приютите за кучета нямат право да ги убиват, защото българският закон ясно гласи, че евтаназията се прилага само ако животно е тежко болно или опасно за други животни и/или хора. Въпреки това условията, които се осигуряват на животните там, често са по-опасни за тяхното здраве, отколкото животът на улицата.

За да можем да се занимаваме с всички тези проблеми, трябва да съберем достатъчно средства, за да се регистрираме и да започнем работата си по проекти, чрез които да обхванем широката общественост. Нека ви разкажем какво можем да постигнем, ако успеем да подсигурим различни нива на финансиране.

 

Това са нашите целеви суми и какви кампании и инициативи можем да реализираме с тях

 • Ако съберем 4 500лв, ще успеем да покрием разходите си по регистрация, търговска марка, за да предотвратим използването на нашето име за кампании, които не са свързани с нас по никакъв начин, счетоводни и други административни услуги, както и годишните такси които плащаме за сайта и домейна ни.
  - Тази сума ще покрие разходите ни по организацията, които се изискват всяка година за няколко години. Не бихме искали да правим годишни кампании, на които да разчитаме. Виждаме Подай лапа! като организация, която искаме да съществува още много години - но трябва да се подсигурим с бюджет за административните ни нужди за оцеляване поне през първите няколко години.

   

 • Ако стигнем до 9 000лв, ще можем да стартираме тематичния си подкаст, гарантирайки ни, че имаме подходяща апаратура и бюджет за продуцент. Подкастът ни ще обхваща съдържанието на нашия блог, както и интервюта с водещи ветеринарни лекари, активисти, адвокати и организации, работещи за хуманното отношение към животните в страната.
  - Закупувайки качествена апаратура  (микрофини, звукова карта, стойки, мобилна звукова стена и други) ще ни спести пари от употребата на професионално студио за записване. Подай лапа! има над 100 поста, които искаме да превърнем в аудио формат, тъй като много хора биха предпочели да слушат, отколкото да четат статии. В бъдеще, когато сме достигнали до определен брой последователи, ще можем да разчитаме на подкаста ни да носи поне малък доход, с който да се издържат най-основните нужди на Подай лапа!

   

 • Ако съберем 15 000лв, ще стартираме и проекта ни за повишаване на осведомеността относно грижите, хуманното отношение и правата на животните чрез разпространението на листовки, плакати и образователни материали, подходящи за употреба в училища.
  - Тези материали ще може да достигнат и най-забравените места в България, където животните обаче все още страдат. А кампанията ни ще цели да включи и възможно повече медии, организации и училища в които нашите материали да бъдат употребявани и видяни.  

   

 • Ако съберем 17 500лв, ще публикуваме собствена брошура с авторски статии относно грижата за животните, хуманното отношение към тях и техните права. Тази брошура ще бъде насочена към по-възрастното население, което не използва интернет и ще бъде доставена на места, където може да бъде лесно достъпна за възрастните.
  Тази брошура също ще бъде достъпна във формат подходящ за сваляне онлайн, за тези които биха искали да я изпринтират у дома и дадат на възрастните си родители, баби и дядовци и съседи. 

   

 • Ако успеем да съберем 22 000лв, това ще ни позволи да закупим материали за къщички за бездомни животни и в рамките на един месец да посетим различни български училища, в които да научим учениците как да ги изработват. Това ще поощри и развие грижовното отношение на децата и младежите към животните. Ще им даде възможност да бъдат дейни и ще им помогне да развият практически умения.
  С този проект не само ще научим много млади хора как да правят къщички, но и ще им помогнем да разберат, че имат силата да променят живота на много и дори спасят животни. Актвистите не се раждат-те се създават и ние целим да създадем нова вълна от млади активисти, които да спасяват животни и променят реалността в България към по-добро! 

   

 • Ако достигнем 28 500лв, това ще ни даде възможност да създадем национална кампания за набиране на ресурси. Това ще ни позволи да помагаме на повече приюти (общински и частни) да си набавят неща от първа необходимост (храна, одеяла, топли легла, играчки и панички за хранене), както и да помогнем за подобряването на условията на живот (чрез почистване, изолиране или обзавеждане на определени заграждения за животни). Друга част от кампанията е направата на хубави снимки на животните, които посетим, и публикуването им в интернет, за да ги рекламираме за осиновяване. Такова внимание кучетата в приют получават по-рядко, защото бивайки в приют те са по-невидими от животните на улицата, а и много хора смятат, че след като са прибрани, те нямат нужда от такава помощ, както бездомните животни.
  - С този проект целим не само да дадем по-добър стандарт на живот (че и нужните условия за оцеляване) на животните в приюти, но и да си позволим съдействие от професионалисти, които могат да ни помогнат с адресирането на стандарта на живот за животните в приютите на по-високо ниво и инстанции.

   

 

Всички допълнителни средства, които събирем, ще ни помогнат да гарантираме независимостта си като благотворителна организация, както и да разполагаме с бюджет, който покрива разходите за общото функциониране и за бъдещи подобни кампании и каузи.

Дарете чрез PayPal

 

Участвайте, дарете и споделете

Има много начини хората да ни помогнат да постигнем целите си. Ще се радваме на каквато и да е помощ. По-долу са описани начините как хората могат да ни помогнат в тази кампания за набиране на средства:

 • Дарете директно за каузата чрез GoFundMe или PayPal;

 • Споделете нашата кампания в профилите си в социалните мрежи;

 • Подарете или продайте свой/и продукт/и и дарете печалбата (свържете се с Лия, за да обсъдите подробностите); Само одобрени и оторизирани хора и организации, списък ще бъде даден в сайта на „Подай лапа!“ www.bnarp.com.

 • Ако сте администратори, основатели или редактори на популярна онлайн страница, подкаст, списание или друга платформа, споделете за каузата ни, за да достигнем до повече хора чрез реклама и публичност; 

 • Свържете ни с потенциални спонсори, които биха подкрепили нашата работа.

​Средствата събрани за „Подай лапа!“ и описаните каузи ще бъдат осчетоводявани от независимо от „Подай лапа!“ счетоводство, а отчети за похарчените средства спрямо всяка от дейностите и каузите ще бъдат качвани в сайта на „Подай лапа!“, за да бъдем максимално прозрачни с действията си.

Дарения направени през платформите за дарения на GoFundMe и HelpKarma са видими, но тъй като даренията през ПейПал не са, ние ще публикуваме за тях в отделна страница, където ще видите имената, датите и сумите на даренията достигнали ни чрез ПейПал.

Прозрачност

 

Пишете ни:

Email: bnarp@activist.com

Twitter: @LeahSpasova

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/leahspasova/

 

Дарете чрез PayPal