Как да дадем хапче на котка посредством устройството пилер?

Ако вашата иначе любвеобилна и гушлива котка се превръща в жестоко, свирепо малко зло, когато се опитате да й дадете хапче, пробвайте да използвате така наречения pill gun, или пилер. Благодарение на това подобно на спринцовка устройство, не само ще се спасите от одрасквания и ухапвания, но и ще сте спокойни, че вашият домашен любимец получава лекарството, от което има нужда.

  1. Поставете хапчето в отвора на гъвкавия гумен накрайник, който се намира отпред на пилера.

  2. Увийте котката си в голяма хавлия, покривайки добре предните и задните ѝ лапички, за да не ви одраска или да се освободи и да избяга.

  3. Поставете домашния си любимец на маса или шкаф, високи приблизително до кръста ви, говорейки му с мек и нежен тон, за да се чувства спокоен. Избягвайте силни шумове и близост до прозорци, през които може да се виждат разсейващи животни или движещи се предмети.

  4. Хванете пилера все едно държите спринцовка, така че показалецът и средният ви пръст да са на тръбичката, а палецът да е на буталото. Друг вариант е да обвиете пръстите си около тръбичката, докато палецът ви е върху буталото. Друг вариант е и да поставите показалеца си на буталото и да придържате тръбичката със средния си пръст и палеца. Ако се притеснявате, че ще пуснете хапчето твърде рано, не дръжте палеца си на буталото.

  5. Поставете ръката, която не ви е доминираща (лявата за десничарите и дясната за левичарите), върху главата на котето и нежно стиснете с палеца и средния си пръст под бузките.

  6. Издърпайте ръката си назад, така че главата на котката да се наклони назад, устата ѝ да се разтвори, а очите ѝ да гледат към тавана. Ако устата не се отвори, използвайте пръста на доминантната си ръка, за да я разтворите по средата. Не се опитвайте да разтворите устата отстрани, зaщото може да се окажете в неприятна близост с острите котешки зъбки.

  7. С доминиращата си ръка вкарайте пилера колкото можете по-дълбоко в устата на котето и натиснете буталото, за да освободите хапчето в задната част на гърлото.

  8. Извадете пилера, затворете устата на котката и нежно масажирайте гърлото ѝ, за да преглътне. Друг метод е да духнете малко въздух в носа ѝ, за да предизвикате гълтателен рефлекс.

  9. Махнете хавлията и след това поощрете и похвалете котето за примерното му държание.

Съвети:

За да улесните процеса по даване на хапчета, помолете някой приятел да държи и успокоява котката ви, докато вие й давате хапче с пилера.


Ако се затруднявате, консултирайте се с ветеринар. Може да успеете да смесите лекарството с храната на котката или да преминете на течно такова. В противен случай помолете ветеринаря да дава хапчетата.

Източник: https://pets.thenest.com/administer-pills-cats-pill-gun-6377.html By Kimberly Caines

Превод: Мая Тодорова за Подай лапа - Информационен сборник

Редактор: Катя Петрова

Стилист: Лиса Антонова

253 преглеждания0 коментари