Полезни съвети за запознаване на две котки


Въвеждането на нов член към вашето котешко семейство е обикновено много по-вълнуващо за вас отколкото е за настоящата ви котка. Въпреки, че котките са самотници по природа, повечето от тях в крайна сметка се научават да приемат или поне да търпят новодошлите. Тъй като котките са много териториални животни, начина, по който ще представите новата котка на вашата съществуващата такава, е разликата между успех и "котко-строфия".

Процесът на въвеждане може да отнеме не повече от 10-12 дни за котенца и малки котки и до 12 седмици за по-големи котки. Всичко зависи от личността на всяка от тях. Не забравяйте да давате внимание и грижа на своята първа котка. По този начин ще ѝ помогнете да се чувства сигурна, както и че не е в конкуренция за вашето внимание.


Отделете новата си котка в безопасна стая докато процесът на запознаване приключи. Това би могло да бъде някоя малка стая, като баня или малка спалня например, която настоящата ви котка рядко посещава. Оборудвайте я с легло, драскалка, храна, вода и котешка тоалетна.


В началото вашата първа котка може да съска и да мяука на котката от другата страна на вратата. Просто игнорирайте това поведение. Никога не я наказвайте за агресивното ѝ поведение, тъй като това може да предизвика само проблеми между двете котки. Не забравяйте да хвалите и награждавате първата си котка, когато тя действа спокойно в близост до стаята на новата котка.

След няколко дни вземете парцал или някаква кърпа и го потъркайте в новата си котка, докато си играете с нея. Използвайте друг - различен парцал, за да направите същото и с първата си котка. Когато дойде време за хранене, поставете под купата на всяка от котките парцалчето, с което сте потъркали другата. Това ще им помогне да свържат миризмата на другата котка с нещо положително, а именно - храненето. Множество малки хранения всеки ден ще им помогнат да свикнат с миризмата си по-бързо. Не забравяйте да подновявате аромата на парцалите всеки ден. 


Следващата стъпка е да ги храните в по-голяма близост. Дръжте новата си котка в нейната безопасна стая със здраво затворена врата и поставете купичката с храна на всяка котка от двете страни на вратата. Не забравяйте да им дадете храната по едно и също време. Ако и двете ядат без мяукане или съскане, то спокойно можете да преминете към следващото ниво на запознанство.

Снимка: PetBucket

Затворете първата си котка в стаята, която най-много обича и се уверете, че има вода, любима храна и котешка тоалетна. Оставете новата си котка да проучи къщата. След няколко часа я върнете обратно в нейната стая и пуснете първата си котка. Тя вероятно ще се раздразни, когато усети миризмата на другата котка на територията си. Бъдете търпеливи и я похвалете, когато видите, че се държи спокойно. Повтаряйте тази

задача поне веднъж дневно, докато двете

котки се почувстват комфортно. 


Преди да оставите котките си да имат пълен достъп една до друга, нека те се изправят лице в лице в безопасна ситуация. Използвайте две твърди пластмасови стопери за врата, за да задържите вратата на стаята на новата котка отворена не повече от 5-6см. Проверете дали вратата не може да бъде по-широко отворена от тях и че нито една от котките не може да извади главата си през отвора. Целта е да им се даде шанс да си плъзнат лапите една към друга и дори да се докоснат с нослетата си без възможност за пълен контакт с тялото си. Хранете всяка от котките от съответната страна на вратата. Веднъж щом спрат да съскат или ръмжат една на друга, можете да опитате да поиграете и с двете в една и съща стая.

Източник: Introducing A New Kitten To Your Older Cat by Larry Chamberlain - The Purr Company

Превод: Александра Димитрова за Подай Лапа - Информационен Сборник!

Редакция: Велислава Георгиева

Стилистика: Бетина Тихомирова65 преглеждания0 коментари

Получавай Новини за Нашата Работа 

“За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните.” - Махатма Ганди

© 2018 Българска Национална Платформа за Спасяване на Животни: Подай лапа!

© 2018 Bulgarian National Animal Rescue Platform: Give a Paw!