Приемните домове за бездомни животни

Актуализирано: 12 Юни 2019

Поемайки бездомно животно, крайната цел е то да бъде осиновено. Но това невинаги е бърз и лесен процес, а една от стъпките често е намирането на приемен дом за животното.

Източник на изображение: Beach Paws Pet Resort
Какво представляват приемните домове?

Всеки може да предостави приемен дом. Иначе казано, да вземе в дома си временно нуждаещо се животно за определен период или до намиране на постоянен такъв. Всяка организация за животни се нуждае от приемни стопани, като в масовия случай поема разходите по обгрижването му (храна, медикаменти) и не сте ангажирани финансово. Ангажиментът ви трае докато искате, нищо не ви задължава да отглеждате животното за период, по-дълъг от удобния за вас.


Защо са важни?

Бездомните животни винаги са непознати. За да се намери подходящ дом на дадено куче/коте, то трябва да е с ясно описано поведение и според него да се изберат подходящи осиновители. Какви навици има, как реагира в различни ситуации, какъв е прагът му на търпимост и т.н. Опознаването на животното отнема време. В стресовата обстановка в приюта или на улицата може животното да се държи по един начин, а когато се настани в дом, в спокойна среда, с повече свобода и нови правила, поведението му да се промени. Просто защото вече има свободата да покаже характера си в нормално състояние.


Понякога тези животни са с травми, били те физически или психически, като отново имат нужда от време и грижи, за да се справят с тях, преди да са отишли при осиновителите си.Като приемни стопани вие им давате възможност да покажат същността си в домашна среда, да се работи по евентуалните им проблеми, да се възстановят физически по-бързо и да успеят да си намерят стопани, докато животът (здравето, психиката) им не е изложен на риск.


Междувременно, докато това конкретно животинче е при вас, организацията за животни, от която сте го взели, може да поеме на негово място друго, по-нуждаещо се в момента бездомниче. Тоест, помагате не само на едно куче/коте!


Как да се подготвите да предоставите приемна грижа?

Пoпечителите на конкретното животно могат да ви дадат най-точна информация, разбира се, но има няколко основни неща. Първо се запасете с толерантност и евентуално малко търпение. Домът ви е непознато място за това животно. Вие също. Може да има нужда от малко време, докато разбере какво е да има покрив над главата си, да спазва правилата в дома ви и да се впише във вашия график. Това е нормален период на адаптация.


Изберете място, на което можете да отделяте животното - докато не сте вкъщи или ако имате и други домашни любимци. Отново поне в началото трябва да му предоставите негово лично, защитено място, където може да усети сигурност, далеч от странната нова среда. Отделна стая, подходяща клетка, т.н. По-безопасно е и що се отнася до запазване целостта на мебелите и пантофите, разбира се.Много хора се притесняват, че биха се привързали към временно настаненото в дома им животно и раздялата ще бъде трудна, когато се наложи да го върнат/предадат на осиновители.Първо, нищо не ви задължава да го връщате, ако се харесвате и имате желание да останете заедно. Може да го задържите. Разбира се, е редно да уведомите организацията - попечител за вероятността това да се случи.


Второ, винаги при раздяла с животно, независимо колко време сте прекарали заедно, има нотка тъга. Но тя е нищожна на фона на страхотното чувство, знаейки, че това окаяно животинче вече е здрав и чудесен компаньон, отиващ при личното си ново семейство, което ще му дава всичко необходимо до края на живота му. Това не е краят на историята му, а началото на новата му приказка. А вие сте били ключова част от създаването й.

Гледайте на приемната грижа като на едно забавно и обучително приключение. Не само за животното, основно за самите вас. Сами ще се убедите, че и вие имате какво да научите от всяко ново животинче.


Изготвил: Нина Огнянова за Подай Лапа - Информационен Сборник! Стилистика и редакция: Бетина Тихомирова Редакция: Велислава Георгиева

49 преглеждания0 коментари