10 симптома на рак при кучета и котки

Актуализирано: 13 Юни 2019


Могат ли симптомите на рак да бъдат забелязани?

Въпреки че изглежда сякаш ракът засяга по-големи по пропорции индивиди (хората например) в нашето общество, то той измъчва и голям брой от нашите домашни любимци. Може би изглежда, че в наши дни повече домашни животни са засегнати от рак, отколкото са били в миналото, но е факт, че цифрите говорят високо и ни казват, че днес разпознаваме и диагностицираме това състояние все по-често.


Нашите домашни любимци живеят по-дълъг и по-пълноценен живот, благодарение на по-добре развитата ветеринарномедицинска помощ, те са еднакво предразположени към рака, като самите нас. Диагностицирането на рак може да бъде доста объркващо и стряскащо, но това не винаги е смъртна присъда за нашите котки и кучета. Има много неща, за които човек трябва да бъде информиран.

Ракът не е просто някакво заболяване. По-скоро той е свръхрастеж на увредени клетки, които могат буквално да извират от всяка тъкан в тялото. Това означава, че има много различни форми, които ракът може да притежава. Понякога туморът е доброкачествен или локализиран без метастази и разпространяване в други части на тялото. В други случаи е злокачествен, което означава, че раковите клетки могат да достигнат до други места в организма чрез кръвообращението или чрез лимфната система.


Топ 10 симптома на рак при кучета и котки

Повечето симптоми на рак при кучета и котки се идентифицират чрез набор от различни видове поведение. Те самостоятелно не са гаранция за рак на домашния любимец. Американската ветеринарномедицинска асоциация съставя списък с топ десет симптома, който помага на собствениците на домашни любимци да идентифицират симптомите на рак при кучета и котки:


  1. Анормални отоци, които персистират или продължават да растат

  2. Рани, които не се лекуват

  3. Отслабване

  4. Загуба на апетит

  5. Кървене или изпускане при всяко отваряне на тялото

  6. Отблъскваща миризма

  7. Трудност при хранене или поглъщане

  8. Умора при движение или загуба на издръжливост

  9. Постоянно куцане или скованост

  10. Затруднено дишане, уриниране или дефекация
Тези симптоми невинаги са свързани с рак, но винаги трябва да бъде изследвано наличието им, особено с напредването на възрастта на домашния ви любимец. Много видове рак стават по-разпространени с възрастта.

След като веднъж вашият домашен любимец е получил диагноза рак, ветеринарният ви лекар ще трябва да определи в каква фаза е ракът или туморът към момента. Това е конвенционален метод на преценка за определяне на прогноза и протокол за лечение на вашия домашен любимец.


В зависимост от вида на рака и къде е локализиран, могат да бъдат направени различни тестове, включително кръвни, биопсии, рентгенови снимки, ултразвук, ендоскопия и други.

Лечението се определя единствено от вида и степента на рака. Ако той е локализиран тип тумор, дебулкиращата хирургия се използва с цел отстраняване или намаляването му. При тези тумори има не малък шанс за премахването им. В други случаи ще е необходимо повече лечение. Допълнителните способи включват радиация, химиотерапия и имунотерапия.


Отговорният собственик на домашен любимец трябва винаги да задава колкото се може повече въпроси и да иска точните изследвания, за да бъде адекватна преценката. Добре е да поиска второ мнение, особено от сертифициран ветеринарен онколог.


Няма еднозначен отговор при лечение на домашен любимец от рак. Много фактори оказват влияние - като големината на рака, тежестта, прогнозата и качеството на живот. Например, ако кучето или котката е старо животно с рак на костите, дали качеството на живот ще бъде добро, ако трябва да се премахне крайникът, а другите крайници страдат от артрит?
В изненадващо голям брой случаи използването на алтернативна медицина и добавки предлагат отлично подпомагане за лечението на рака. Тези терапии могат да помогнат и за засилване на имунната система, облекчаване на гаденето, по-спокойно храносмилане, осигуряват също и необходимите антиоксиданти и изчистват токсините (като остатъци от химиотерапията) от организма.


Много пъти тези терапии сами по себе си, особено в случаите, когато другите варианти изглеждат ограничени, могат да осигурят на домашния ви любимец по-качествен и по-дълъг живот, отколкото се очаква. Първата ни работа като отговорни собственици на домашни любимци е да можем да разпознаваме симптомите на рак при кучета и котки, да се информираме и след това възможно най-бързо да успеем да върнем най-добрите си приятели към по-добро здравословно състояние.


Източник: Cancer symptoms in dogs and cats - top 10 list by Gary Le Mon published in Natural-Wonder-Pets и Ветеринарно-онкологично дружество

Превод: Александра Димитрова за Подай Лапа - Информационен Сборник!

Редакция: Велислава Георгиева

Стилистика: Бетина Тихомирова

247 преглеждания0 коментари

Получавай Новини за Нашата Работа 

“За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните.” - Махатма Ганди

© 2018 Българска Национална Платформа за Спасяване на Животни: Подай лапа!

© 2018 Bulgarian National Animal Rescue Platform: Give a Paw!