5 опровергани мита за кастрацията

Актуализирано: 12 Юни 2019


Има много информация из интернет за това кой е най-добрият начин да се грижим за домашните  си любимци, но е трудно да различим фактите от измислиците, особено когато се стигне до съвети за кастрирането. Ето пет често срещани мита за кастрацията и защо операцията може да има смисъл както за вас, така и за домашния ви любимец

Мит: Домашният ми любимец трябва да изпита радостта от това да бъде родител, преди да легне под ножа.

Истината: Добрите новини за вас са, че няма научни доказателства, че е по-добре да оставиш домашния си любимец да стане родител, преди да се кастрира. Защо това да са добри новини? Защото е много по-лесно да живеете с кастрирано мъжко или женско животно. Кастрираните женски не се разгонват, което премахва риска те да оставят кръвни следи по любимите ви бели панталони или чисто новия ви диван, а вероятността кастриран мъжки да побегне в търсене на женска, значително намалява.

Също така тази процедура има ползи и за тяхното здраве. Женските кучета, които са кастрирани преди първото си разгонване, имат значително по-малък риск да се разболеят от рак на гърдата. Ако те са кастрирани по традиционния начин, при който и матката, и яйчниците се отстраняват, няма никакъв шанс от опасната и дори понякога смъртоносна пикочна инфекция – пиометра. Елиминира се и опасността от развиването на рак на матката  или рак  на яйчниците. По същия начин при мъжките се елиминира шанса за рак на тестисите и намалява рискът за проблеми с простатата.


Мит: Поведението на любимеца ми ще се промени.

Истината: Този мит донякъде е верен, но обикновено промените са за добро. Кастрацията може да изглади нестабилното поведение, правейки го по-последователно и приятно. Женските е вероятно да спрат с раздразнителността, породена от хормоналните проблеми по време на разгонване, което ги прави по-малко склонни да се сбият с други животни. Една кастрирана женска не би уринирала вкъщи или пред входната врата, за да уведоми мъжките, че е готова за чифтосване.
Некастрираните мъжки котки и кучета също имат промени в поведението, дължащи се на хормони – скитане, качване по хора и животни, бой с други мъжки и маркиране с урина, това най-вероятно ще намалее с кастрацията. Но естествено това не е бързо  решение за всякакъв вид поведенчески проблеми: за някои от тях трябва да работите заедно с животното си.Мит: Любимецът ми ще напълнее

Истината: Може би да, но дали той/тя ще натрупа няколко килограма зависи изцяло от вас. Възрастта, на която домашните любимци се кастрират обикновено, е времето, в което растежът се забавя и животното нормално напълнява така или иначе. Добрата новина е, че затлъстяването не е неизбежно след операция за кастриране.


Поддържането на добро хранене и упражненията са ключът към поддържането на кучето ви в добра форма. В повечето случаи е добре да измервате храната му и да го храните в режим, вместо да му сипете голямо количество, което да яде, когато пожелае. Също не е препоръчително да го храните с висококалорична храна за кученца между петия и шестия месец и се опитайте да определите количеството специално за него вместо да се водите по такова, определено за всички кучета.


Не е вредно да давате повече или по-малко от обозначеното на опаковката в зависимост от индивидуалните нужди на кучето, те се определят от неговата порода, ниво на активност и размер. Ако имате някакви съмнения, се обърнете към ветеринар за съвет за подходяща храна и количество за вашия домашен любимец.


Мит: Кучето или котката ми са твърде малки за кастрация


Истината: В повечето случаи, колкото по-малки, толкова по-добре. Някои млади животни могат да достигнат полова зрялост най-рано на възраст от 4 месеца. Ранното кастриране намалява риска от нежелано поколение. Младите котки и кучета понасят по-леко операцията и излизат по-лесно от упойка, възстановяват се по-бързо с по-малко кръв и болка. Така казано, някои много големи или гигантски породи кучета е по-добре да се кастрират по-късно. Затова е най-добре да разговаряте с ветеринар за най-подходящата възраст за кастрация за породата на вашето куче или неговия размер.Мит: Кастрирането е много скъпо

Истината: Не е задължително, това зависи от вашето местожителство и от големината на котката или кучето ви и дали животното е младо или старо. Процедурата обикновено е по-евтина за по-малки и млади животни. Много по-изгодно е, ако сравните с разходите за цезарово сечение например, ако женската е бременна и не може да роди сама. По-евтино е и от разходите по грижата за няколко кученца или котенца и техните прегледи при ветеринар, включително ваксините им и обезпаразитяването, преди да могат да отидат в нови домове.


Ако парите са проблем, има достатъчно евтини или дори безплатни програми, които ви дават възможността да кастрирате кучето или котката, преди да се изненадате с нежелано поколение. Поговорете с ветеринарен лекар за опциите, които имате.


Още по темата:

Образователно видео на тема кастрации на домашни любимци с д-р Рени

Източник: http://www.vetstreet.com/our-pet-experts/5-common-spay-and-neuter-myths-debunked Преводач: Елиз Георгиева за Подай Лапа - Информационен Сборник! Стилистика: Бетина Тихомирова Редакция: Велислава Георгиева

88 преглеждания0 коментари