Какво е нужно да знаете за отглеждане на новородено коте?

Сезонът на новородените котенца е най-подходящото време да научите основните животоспасяващи грижи за тях. Нека разгледаме някои знания за отглеждането на новородени котенца, като например с какво трябва да се хранят, как става храненето с бутилка и как да им помогнем за изхождането.


С тегло едва 100 грама новородените котенца се събират в една шепа. Те са едни от най-уязвимите създания в природата. Котките достигат полова зрялост на 6-месечна възраст и бременността им продължава от 58 до 72 дни. Некастрираните женски могат да имат до три котила годишно. Въпреки че кастрирането на домашни и улични котки е по-разпространено от всякога, все още има много бездомни и новородени котенца. И много от тях ще се нуждаят от човешка помощ, за да оцелеят. Опитът и знанията в отглеждането на новородено коте ще помогнат за спасяването на живота му. Основните стъпки в храненето с бутилка, както и знанието с какво да се храни са от съществено значение за спасяването на новородено коте. И така, да започваме!

Грижата за новородено коте по седмици


Котенцата се раждат напълно беззащитни. Очите и ушите им са затворени и не могат дори да пълзят. Но те се развиват доста бързо. Всеки етап от грижите за новороденото коте е различен, така че определянето на възрастта на котето е ключово за неговото оцеляване.


Ето едно удобно ръководство за определяне на възрастта (обикновена кухненска везна ще свърши чудесна работа за претеглянето на малкото):


· 0 до 7 дни: Котето тежи под 100 грама. Очите са затворени, а ушите - прилепнали.

· 1 седмица до 10 дни: Котето тежи от 100 до 200 грама. Очите започват да се отварят, ушите са все още прилепнали.

· 2 седмици: Котето тежи от 200 до 250 грама. Очите са се отворили, котето пълзи по малко, но предимно спи и бозае.

· 3 седмици: Котето тежи от 250 до 350 грама. Започват да се появяват зъбите и котето прохожда.

· 4 до 5 седмици: Котето тежи от 350 до 500 грама. Вече се движи нормално, започва да използва котешка тоалетна и да яде твърда храна.

· 6 до 7 седмици: Котето тежи от 500 до 700 грама. Супер игриво е в този период.

· 8 седмици: Котето тежи между 700 грама и 1 килограм. Готово е да изследва света и … завесите ви!


С какво се хранят новородените котенца?


Причината, поради която е наложително грижата за новороденото коте да започне с определяне и възрастта му, е че тази информация ще ви трябва за да определите с какво да го храните, колко количество храна да давате и каква да е честотата на храненията. С какво да се хранят новородените котенца е важно да се знае, особено от хората, които трябва да окажат спешна помощ.


Преди да се запознаете с най-добрите практики за хранене, важно е да запомните, че отглеждането от майка му е възможно най-добрата грижа за новороденото коте. Въпреки това, ако няма майка, кравето млякото не е подходящ заместител. Новородените котенца могат да пият козе мляко с капкомер (краткосрочно) и то само в краен случай, докато се закупи подходящият заместител на майчината кърма. В краен случай може да се използва рецептата на Feline Foundation of Greater Washington от този линк: https://www.ffgw.org/info/display?PageID=98, но за период не по-дъдлъг от 24 часа. Подходяща храна за новородено коте е адаптирано мляко, заместител на кърмата, което може да бъде закупено в магазини за домашни любимци, от Amazon и Walmart.


Професионални съвети за хранене на котета с бутилка


1. Уверете се, че коремът на котето е обърнат надолу.

2. Проверете температурата на течността преди хранене (тя трябва да бъде топла, не гореща и не студена - поставете няколко капки на китката си, за да тествате).

3. Дръжте бутилката под ъгъл от 45 градуса.

4. Осигурете си чисти и топли памучни кърпи - внимателно избършете муцунката на котето след хранене.

5. Дръжте котенцето в голяма клетка - за безопасност през първите няколко седмици – нужно е температурата мъ да бъде регулирана (отоплителна постелка през зимата, охлаждащ пакет през лятото, с достатъчно пространство, за да може да се измъкне, ако му стане прекалено топло или студено).

6. След всяко хранене бутилките трябва да се стерилизират.

7. Котенцата се нуждаят от помощ, за да се оригнат по време на и след хранене - внимателно потупвайте гърба, докато котето се оригне леко.График за хранене на новородени котенца с бутилка


· На котенцата са нужни по 8 милилитра адаптирано мляко на всеки 20 грама телесно тегло дневно (40 мл на 100 грама).

· Новородените котенца до 1-седмична възраст трябва да се хранят на всеки два до три часа.

· Котенцата на възраст от 2 до 3 седмици трябва да се хранят на всеки четири до шест часа.

На 4 седмици котенцата започват да се отбиват.


Как да помогнете за изхождането на новородено коте


Важна част от грижите за новородените котенца е да бъде подпомогнато изхождането им. Освен нуждата от регулиране на температурата, честите хранения (не забравяйте оригването), котето има нужда от помощ, за да се изходи. Вземете топла кърпа и леко разтрийте под опашката. Това трябва да го стимулира да се изпишка и изходи. Котето трябва да направи това непосредствено след хранене - може да стане бързо, но бъдете търпеливи, защото е възможно и да отнеме известно време.


След това с чиста, топла кърпа почистете задните крайници и ги подсушете. Ако котето не се изходи след хранене и вие сте били търпеливи, трябва незабавно да го заведете при ветеринар. Искате повече информация по темата? Четете в тази статия: https://www.bnarp.com/post/novorodeni-koteta-7437


Ако сте намерили малко коте, заведете го на преглед при ветеринарен лекар. След като се изясни здравният му статус, вашите познанията в грижата за новородено коте ще гарантират, че то ще порасне здраво и добре гледано.Източник: Denise LeBeau

Превод: Александра Димитрова за Подай лапа- Информационен сборник!

Редакция: Росица Талева

Стилист: Лиса Антонова

Графичен дизайнер на графики в социалните медии: Ани Димитрова


3 преглеждания0 коментари