Кои са най-важните команди, на които да научите кучето си?


Слуша ли ви вашето куче? Пуска ли разни неща, когато му кажете да го направи? Идва ли, когато го викате? Отговаря ли на името си, когато го чуе? 

Да се подчинява кучето на командите ви е не само нещо, с което се хвалите пред приятели. Важно е да сте сигурни, че кучето ви ще ви слуша в опасни или рискови ситуации. 

1. Да отговаря на името си

Да отговаря на името си е може би най-важната “команда”, която трябва да научи кучето. Да го извикате по име е най-добрият начин да привлечете вниманието му бързо в опасна ситуация. Името е важно и ако някога кучето ви се изгуби. То ще знае, че трябва да дойде, когато чуе името си.

2. Ела 

Да научите кучето си да идва, когато го повикате, е изключително важно за безопасността му, а и е признак на добро възпитание. Ако сте сигурни, че кучето ви ще дойде, веднага щом го повикате, това може да предотврати много опасни за него ситуации. 

3. Седни/Легни

Това са едни от най-лесните за научаване команди, а и са изключително важни. Когато кажете на кучето си да седне, то знае, че трябва да остане седнало, докато не му кажете нещо друго. Това, заедно с командата „Легни“, може да е много полезно, когато се намирате на оживени места и искате кучето ви да стои на едно място вместо да ходи да поздравява всички, както и когато пресичате натоварена улица и кучето трябва да изчака. 

4. Долу 

Някои от нас имат кучета, които обичат да поздравяват всички, като скачат върху тях. Командата “Долу“ може да бъде ползвана в такива ситуации, както и ако вашият домашен любимец има навика да се качва по мебели на места, където това не е позволено. Скачането върху хората, може да бъде разчетено като агресивен знак от някои. Затова в такива случаи командата би била много полезна, за да предпазите както страхуващия се човек, така и вашия любимец. 

5. Стой 

Когато учите кучето си на командите „Седни“ и „Легни“, трябва да го научите и да стои така, докато не му кажете нещо друго. Командата “Стой” е голямо успокоение и за собственика, и за кучето, защото гарантира, че то ще остане там, където е. Полезна е в опасни ситуации, когато кучето трябва да остане някъде, за да не се нарани или изгуби. 

6. Остави

Много кучета не могат да устоят на неща, които им изглеждат вкусни или интересни за игра. Понякога това е безопазно, но, ако са си набелязали нещо опасно или отровно, тази команда е перфектният начин да им обясните, че нещото, което са харесали, не трябва да бъде докосвано. 

7. Пусни

Някои кучета обичат да взимат всичко в уста. Когато става дума за играчка или лакомство, това не е проблем, но понякога взимат неща, които могат да са изключително опасни за тях. Затова командата „Пусни“ може да спаси живота на кучето.  Тази команда също е чудесен начин да научите любимеца си, че да проявява чувство за собственост не е добре за него. Да пуска и оставя разни неща го учи на това.  

Основните команди са важни не само за психическото здраве и добрите обноски на кучето, но могат да го предпазят от опасности и да го спасят в рискови ситуации. Някои кучета са по-трудни за дресиране от други и в този случай трябва да потърсите помощта на специалист. Ваше задължение е, като отговорен притежател на домашен любимец, да му осигурите правилната тренировка, за да може да се справи във всяка ситуация. 


Преводач: Лора Белчева
Редактор: Росица Талева
Стилист: Лиса Антонова
Графичен дизайн на графика в социалните мрежи: Ани Димитрова 

0 comments