Кожни проблеми при котките


Ако величествените пози на котката Ви са отстъпили място на постоянно чесане и близане, може би причината е кожен проблем. Котките са податливи на кожни инфекции, паразити, алергии и много други състояния, срещани и при хората. От сайта WebMD са събрали снимки на някои от най-често срещаните кожни проблеми при котките.

Котешко акне

Макар и да няма нужда да се тревожат от това бедствие за абитуриентската си вечер, котките също имат пъпки. Котешкото акне обикновено се появява на и около брадичката. Възможните причини включват стрес, лошо отглеждане, реакция към дадени лекарства, скрит кожен проблем или дори реакция към пластмасовата купичка, в която слагате храната или водата. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча специализиран шампоан или гел за изчистване на пъпките или антибиотици, ако причината за акнето е бактериална инфекция.

Бактериални инфекции

В много случаи бактериалните кожни инфекции се развиват в резултат на друг кожен проблем. Например, котешкото акне може да направи фоликулите на козината по-уязвими от инфекция, което води до фоликулит. Бактериалните инфекции могат да бъдат лекувани с антибиотици, но е важно да се обърне внимание на всяко нетипично състояние на кожата, за да се предотвратят рецидиви.



Гъбични инфекции

Гъбичните инфекциите се причиняват от гъбички и са по-вероятни при котки, които имат и други медицински проблеми. Ухото е едно от най-често срещаните места за гъбична инфекция. Симптомите могат да включват черен или жълт секрет, зачервяване на ушната мида и постоянното чесане на ухото. Гъбичните инфекциите се повлияват от лечение с противогъбично лекарство, но не забравяйте, че диагнозата първо трябва да бъде потвърдена от ветеринарен лекар, преди да третирате с каквото и да било котката си.


Тения/ Трихофития

Трихофития е друг вид гъбичка, която засяга котките, особено ако са на възраст под 1 година. Тя може да причини кръгови лезии на главата, ушите и предните крайници на котката, както и на всяка друга част от тялото. Кожата около тези лезии често е люспеста и плешива. Трихофития е силно заразна и може да се разпространи както при други домашни любимци, така и при хората. Лечението зависи от тежестта на заболяването, но може да включва специализирани шампоани, мехлеми или перорални лекарства.



Споротрихоза

Още една гъбичка - макар и рядка - споротрихозата причинява малки, твърди кожни лезии, от които може да изтича течност. Споротрихозата се счита за сериозен проблем за общественото здраве, тъй като е известно, че се предава от котки на хора. Хората с нестабилна имунна система са особено уязвими. Поради тези причини котките със споротрихоза трябва да се лекуват незабавно, а грижещите се за тях трябва да бъдат внимателни по отношение на хигиената.



Алергичен дерматит

Котките могат да получат алергични реакции към продуктите за отглеждане, към храни и дразнители от околната среда, като прашец или ухапване от бълхи. Чесането по главата или шията е често срещан признак на хранителни алергии. Симптомите на други алергии включват дъвчене на лапите или в основата на опашката или чесане на ушите. Алергиите също могат да причинят загуба на козина или кожни лезии навсякъде по тялото, включително по корема. Съществуват различни лечения за успокояване на сърбежа, причинен от алергии, но най-добрата стратегия е да се избягва излагането на дразнителите.

Загуба на козина (Alopecia)

Ако живеете с котки, се научавате да се справяте с котешките косми по любимия ви пуловер. Но ако забележите, че котката ви губи повече козина от обикновено или има плешиви петна, посетете ветеринарния си лекар възможно най-скоро. Прекомерната загуба на козина може да бъде предупредителен знак за няколко заболявания или да е причинена от бълхи, стрес, алергии или неправилно хранене.

Бълхи

Мисълта за малки насекоми, които се хранят с кръвта на вашата котка, може да ви накара да потръпнете, но бълхите са много често срещан проблем. Можете да откриете бълхите или техните изпражнения в котешка козина, особено на местата, където козината е светла. Други признаци на заразяване с бълхи са постоянното чесане, кожни лезии и изтъняване на козината над основата на опашката. За да ликвидирате бълхите, ще трябва да се погрижите както за котката си, така и да обезпаразитите мебелите, спалното бельо и килимите. Ежемесечно обезпаразитяване на котката е златен стандарт в борбата с бълхите. При наличие на бълхи, трябва да обезпаразитите не само котката си, а и дома си, за да не се размножат. Това се отнася и за всички останали домашни любимци в дома, за да бъде изтребването ефективно.


Ушни акари

Ушните акари са малки паразити, които се прикрепват към ушната кал в котешкото ухо. Докато се хранят, те причиняват възпаление, което може да доведе до сериозна инфекция на кожата или ушите. Признаците на ушните акари включват прекомерно чесане на ушите, потрепване и тръскане на главата, силна миризма и тъмен секрет от ушите. Подозирайте ушни акари, когато са засегнати и двете уши. Акарите могат да бъдат лекувани с локален продукт, предписан от вашия ветеринар. Ушните акари също са заразни за други животни.



Въшки

Котешките въшки са паразити, които се хранят с горните слоеве на кожата (за разлика от тези при хората, които се хранят с кръв). Обикновено се срещат при млади, недобре гледани котки и често остават незабелязани. Разпространението на въшките може да доведе до чесане, неспокойствие, необичаен вид на козината и загуба на козина. Подобно на акарите, въшките могат да бъдат лекувани с локален препарат. Тъй като въшките са специфични за видовете, няма нужда да се притеснявате, че ще се заразите с въшки от вашата котка.



Опашка на кичури

Наричана още хиперплазия на задните жлези, опашката на кичури се отнася до свръхактивни жлези на върха на опашката. Тези жлези произвеждат секреция, която води до загуба на козина и лезии. В тежки случаи състоянието може да направи опашката уязвима към бактериални инфекции. Кастрирането може да елиминира проблема при мъжките котки. Други възможности за лечение включват старателно подстригване на опашката и използване на специални шампоани.



Еозинофилен гранулом

Ако котката ви е развила язви или лезии по носа или устните, това може да еа алергична реакция, известна като еозинофилен гранулом. Тази реакция може да се появи навсякъде по тялото, но най-често се среща по лицето, възглавничките на стъпалата и бедрата. Хранителни алергии или бълхи понякога са причина за това състояние, но лезиите могат да бъдат и в резултат от бактериални инфекции. Лечението зависи от това кое причинява реакцията.



Кожни тумори

Бучка в кожата на вашата котка не е непременно рак, но трябва да се провери от ветеринарен лекар. По-старите котки и тези с бели уши и глави са особено податливи на рак на кожата. За да се потвърди диагнозата рак е необходима биопсия. Ако бучката е достатъчно малка, ветеринарят може да препоръча премахването й изцяло. За тумори, които не са се разпространили, това може да е единственото необходимо лечение.



Суха, люспеста кожа

Подобно на хората, някои котки през зимата придобиват суха, люспеста кожа. Обикновено не е нищо сериозно, но се консултирайте с ветеринарен лекар. Продължителният пърхот може да е признак на неправилно хранене, неправилна грижа или основен медицински проблем. Специални шампоани и добавки с омега-3 мастни киселини могат да помогнат за лечение на котешки пърхот.



Учестено почистване и близане

Известно е, че котките са големи чистофайници, но понякога прекаляват. Честото близане, дъвчене или смучене на кожата може да доведе до дразнене, инфекции и изтъняване на козината (състояние, наречено психогенна алопеция). Котките могат да се чистят прекалено заради стрес, като например преместване в нов дом, но могат и да го правят в следствие на медицински проблем като артрит. Ако забележите подобно нещо при вашата котка, поговорете с ветеринар за стратегии за намаляване на стреса и промяна на поведението.



Кога да посетите ветеринаря?

Консултирайте се с ветеринарен лекар възможно най-скоро, ако забележите нещо необичайно по кожата на котката ви - лющене, лезии, зачервяване или плешиви петна. Дори ако кожата изглежда добре, котката ви трябва да бъде прегледана, ако се чеше, ближе или чисти прекомерно.


Превод: Александра Димитрова за Подай лапа - Информационен сборник!
Редакция: Росица Талева
Стилист: Лиса Антонова

0 comments