Основна информация за натравянето с антифриз при животните




Подготовката за зимата е тревожен момент поради вероятността домашният любимец да се натъкне на антифриз. Въпреки че превозните средства могат да ползват антифриз независимо от външната температура, повечето хора предпочитат използването му по време на зимния сезон. Това е добра възможност да споделим най-важните факти за отравяне на любимците с антифриз (етилен гликол).

Етилния Гликол е безцветен, почти без аромат (поне за хората), сладък на вкус алкохол, който е в съдържанието на почти всеки вид антифриз. При поемане в организма, той се абсорбира изключително бързо от храносмилателния тракт.

Клиничните признаци на отравяне могат да се наблюдават до час от приема му поради химичните свойства да прониква в кръвообращението и да се пренася до гръбначно-мозъчната течност, обграждаща мозъка. Най-високи концентрации в кръвта се наблюдават около 6-ия час след прием в организма. Етиления гликол се метаболизира от черния дроб до гликоалдехид, гликолна киселина и глиоксилова киселина, повишаващи киселинността в организма в сравнение с нормалните стойности.

Глиоксиловата киселина се свързва с други вещества и образува кристали от калциев оксалат, които увреждат остро бъбреците поради изместването им от кръвта в урината.

Токсичността на етилния гликол е разделена в три фази:
Фаза 1 - Симптоми на централната нервна система (30 мин - 12 часа)
Фаза 2 - Симптоми на сърцето и белите дробове (12 часа - 24 часа)
Фаза 3 - Симптоми на бъбреците (24 часа - 72 часа)

Симптомите:
  • Унилост
  • Повръщане
  • Загуба на апетит
  • Нестабилност при ходене
  • Ниска телесна температура
  • Болки в корема
  • Повишено чувство на жажда и уриниране
  • Повишен пулс

По-късно след отравянето любимецът може да развие язва на устната кухина, припадъци и да се намали или спре уринирането.

Лабораторните показатели (на кръв и урина) при животните, приели антифриз, доказват остра бъбречна недостатъчност (повишена урея и креатинин в кръвта и ниска плътност на урината), ако е минало достатъчно време от приема на антифриз за увреждане на бъбреците. Огромното количество на аниони (отрицателно заредени йони), киселинността на кръвта, ниските количества на калций в кръвта, високите нива на кръвна захар и фосфор и наличието на кристали от калциев оксалат индикират натравяне с антифриз, но сигурната диагностика при живи животни се извършва чрез лабораторни тестове, които оценяват количеството на токсина в кръвта.

За съжаление кръвните тестове могат да бъдат фалшиво-отрицателни* при котките поради минималното количество етилен гликол, необходимо за натравяне, а по късно поради малките остатъчни количества неметаболизиран токсин. Фалшиво-положителни** резултати са също възможни, ако животното е приемало активен въглен, е на специална диета или е приемало лекарства, съдържащи пропилен гликол. 

Тест за наличие на етилен гликол, който се извършва в хуманната медицина, може също да бъде използван при отделни сложни случаи. Възможно е и използването на ултравиолетови лампи за улавяне на флуоресциращите багрила в състава на повечето антифризи. Багрилата са видими по устната кухина, в повърнатия материал или урината, но кратко след приема (до 6 часа в урината). Фалшиво-положителни или отрицателни резултати са също възможни, затова наличието на флуоресценция не може да се използва самостоятелно като диагностичен метод.

*фалшиво-отрицателен - показващ неналичие на търсен признак, когато всъщност признакът е наличен, но “невидим”

**фалшиво-положителен - показващ наличие на търсен признак, когато всъщност признакът не съществува


Превод: Силви Пасков за Подай лапа - Информационен Сборник!

Редакция: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева

0 comments