Имунизацията на домашни любимци - далеч по-рисково отколкото можете да си помислите

Всяка година през месец август традиционната ветеринарна общност преиздава изданието „Национален месец за имунизация“ на CD. Северноамериканската ветеринарна общност (NAVC) и Американската асоциация на болниците за животни (AAHA) насърчават членоветре си да го използват, за да повишават на осведомеността си за ваксинирането на домашни любимци.

Целта е да се насърчават ваксинациите, макар че думата, използвана за описание на месечната кампания за осведоменост, е „имунизация“, а не „ваксинация“. Това е изключително важна разлика. Ако едно куче вече е имунизирано срещу, да речем, чума, няма полза за здравето му, когато се ваксинира отново срещу болестта, но има риск от нежелани странични ефекти всеки път, когато се поставя тази ваксина.


Дали целта е да се имунизират домашни любимци, или да ги ваксинират отново и отново?

Ако традиционната ветеринарна общност наистина се интересува от това дали домашните любимци са имунизирани срещу болести, те биха насърчавали титър-тестове за антитела, които измерват имунитета на всяко животно към основните кучешки болести (болестта на чумата, парво, аденовирус и бяс) и основните котешки болести (панлевкопения, калицивирус, херпес и бяс).

За съжаление, по-голямата част от конвенционалните ветеринарни лекари предпочитат просто отново да ваксинират всеки домашен любимец всяка година или на всеки 3 години, ако следват най-новите насоки за ваксинация, без да установяват дали животното вече е имунизирано срещу болестта, срещу която иска отново да го ваксинира.

Традиционните ветеринарни практики също често препоръчват второстепенни ваксини, които може да не са много ефективни, дълготрайни или дори необходими в зависимост от това къде и как живее животното. Например нуждите от имунизация на котка, която живее на закрито, и които нужди са основани на потенциално излагане на дадена болест, са много различни от тези на котка, която се движи свободно на открито. И по мое мнение нито едно куче не се нуждае от Bordetella ваксина (срещу заболявания на респираторната система), но обикновено се слагат.

Нещо, което трябва да имате наум: Ваксинациите са основен източник за печалба във ветеринарните практики

Един простичък пример - натрупването на ваксини срещу бяс е абсолютно покварена практика - в много случаи от 2 400 до 6 200%. Прогнозите са, че премахването на едногодишната ваксинация срещу бяс може да намали доходите на ветеринарния лекар от 25 до 30 процента със съкращаването на посещенията в клиниката за кучета. И този пример включва само един вид ваксина и само един вид домашен любимец.

Една консервативна оценка е, че над половината от посещенията на кучета и близо три четвърти от посещенията на котки при ветеринарен лекар са за ваксинации.
Като сметнете надбавката за ваксините, броят на посещенията при ветеринарни лекари, предвидени само за имунизации и типично кратката продължителност на тези посещения, "бизнесът за ваксинация" може да се окаже много изгоден за ветеринарните практики, които го насърчават.

Ветеринарите не са единствените, които изкарват прехраната от ваксинациите. Фармацевтичните компании, които произвеждат ваксини, се радват на увеличаване на продажбите си за повече от десетилетие.

САЩ са най-големият потребител на ваксини с огромен марж за разлика от другите страни.

Ваксинация ≠ Имунизация

Ваксинацията и имунизацията не са едно и също понятие.

Имунизацията е резултат от ефективна ваксинация срещу заболяване и/или излагане на заболяване, от което животното се е възстановило. Актът за прилагане на ваксина не означава автоматично, че животното е било имунизирано срещу болестта, но това е предположението. Тъй като не обичам да приемам, че едно животно е защитено от болести, предпочитам да провеждам титър-тестове в рамките на няколко седмици от последния цикъл на ваксина при кученца или котенца, за да се гарантира, че е постигнат имунитет.

Когато едно животно е успешно ваксинирано срещу определени заболявания (право, аденовирус и чума при кучетата и панлевкопения при котките) и се имунизира, то получава това, което наричаме стерилен имунитет. Стерилният имунитет е с продължителност от минимум 7 до 9 години до максимален имунитет, който е за цял живот, измерен чрез титър-тестове. Това означава, че домашният любимец не може да се зарази, нито пък да пренесе вируса. Тъй като заболяванията на бяса, парво, хепатит (аденовирус) и панлевкопения са навсякъде, рискът от експозиция е постоянен.

Други типове ваксини са второстепенните (бактеринни) срещу бактериални заболявания: болест на Лайм, лептоспироза, bordetella (кучешка кашлица), кучешки грип (вирус), който постоянно мутира. Тези ваксини не защитават за постоянно и не произвежда стерилен имунитет. Тяхната продължителност е най-много една година и нивата на антителата срещу тези заболявания (измерени чрез тестове за титър) намаляват с всяка изминала година, което означава, че защитата през целия живот е под въпрос.

Предпочитам да провеждам тестове за титър за IVO (имунофлуоресцентни антитела) за парво и бяс, защото те дават ясен отговор дали животното е защитено", или не. Серологията и другите методи за тестване могат да объркат собствениците. Например, нисък резултат от серологията не означава, че домашният любимец не е защитен от болести. Възможно е той да е защитен до една година или повече, благодарение на клетките на имунната му памет.

За целите на сравнението основните ваксини при животните са подобни на ваксините срещу човешкия полиомиелит и MMR (морбили, паротит, рубеола), които осигуряват имунитет за цял живот. Второстепенните ветеринарни ваксини могат да бъдат сравнени с човешката ваксина срещу тетанус, която също е бактеринна и може да не продължи цял живот.

Как да изиграем безопасно и интелигентно играта с ваксинации на домашни любимци

Обсъдете с вашия ветеринарен лекар от какви видове ваксини се нуждае вашият домашен любимец и колко често трябва да му се поставят. Силно ви препоръчвам да се опитате да намерите ветеринарен лекар с холистичен подход, който да се грижи за вашия любимец особено когато става въпрос за ваксинации. Ако не можете да намерите такъв във вашия район, не забравяйте да НЕ водите домашния си любимец във ветеринарни клиники, които насърчават годишни или по-чести повторни ваксинации. Също така се опитвайте да избягвате всички услуги, които изискват от вас да ваксинирате вашия любимец повече от необходимото. Потърсете доставчици на услуги, които приемат титър-тестове за антитела вместо доказателство за ваксинация.

Убедете се, че преди всяка ваксина, която вашето куче или котка получава, то отговаря на следните критерии:

  • Вашият домашен любимец е здрав! Животните трябва да са здрави, за да им бъде поставена ваксина, така че ако вашето куче или коте има алергии, ендокринни проблеми, дисфункция на органи, рак (или е преживял рак) или друг медицински проблем, той или тя НЕ е кандидат за ваксинация.
  • То не е със животозастрашаващо заболяване (това елиминира най-много от списъка веднага)
  • Вашият домашен любимец има вероятност да бъде изложен на болестта (например котките на закрито са по-малко вероятни или въобще не са)
  • Ваксината се счита за ефективна и безопасна (повечето не са)
  • Не ваксинирайте домашен любимец, който е имал предишна следваксинална реакция от всякакъв вид
  • Ако ваксинирате вашия любимец, помолете холистичен ветеринарен лекар да предостави хомеопатична детоксикация след ваксината като Thuja (общ избор за всички ваксини с изключение на бяс)

Ваксините против бяс са законово задължителни, но настоявйте за 3-годишната срещу 1-годишната ваксина и изисквайте детоксикатор Lyssin от хомеопатичната аптека при вашия ветеринарен лекар. Ако домашният ви любимец е млад, помолете да му сложат ваксина след 4-месечна възраст. За предпочитане близо до 6-месечна възраст, за да се намали рискът от нежелана реакция.

Болните домашни любимци никога не трябва да се ваксинират срещу бяс.

Заключителни думи за титър-тестовете за антитела

Нивата на антителата могат да бъдат измерени чрез изтегляне на кръв, но имайте предвид, че тестовете титър за антитела могат да бъдат извънредно скъпи в зависимост от това къде се правят. Откровено казано, няма никаква причина цената на прост кръвен тест да бъде прекалено висока, затова внимавайте откъде ще го купите.

Чувала съм, че собствениците на кучета се оплакват, че техният ветеринарен лекар зарежда $ 200 - $ 450 за титър-тест на антитела за парво, което е смешно и сигурно така убеждава някои собственици на домашни любимци да се ваксинират, защото това е по-достъпно.

Ако се интересувате от тестове титър за вашия домашен любимец и разходите при вашия ветеринарен лекар изглеждат високи, обадете се на други лекари във вашия район. Една разумна цена на кръвния тест за изследване на бяс/парво е около $ 70 - $ 120 в зависимост от това къде се изпраща кръвта и по какъв начин (изпращаните проби през нощта очевидно струват повече).

Така че нека всички „празнуваме“ „Националния месец за имунизация“, като си припомним, че думите "ваксинация" и "имунизация" не са взаимнозаменяеми. Както и това, че ако вашият домашен любимец е имунизиран срещу някоя болест, не означава, че трябва да му се налагат автоматични реваксинации на редовни интервали.

Ако една от целите ви за 2020 г. е да подобрите здравето на вашия домашен любимец, значи сте на правилното място.

Д-р Карън Бекер споделя своите идеи за всичко, което трябва да знаете, за да помогне на вашия любимец да живее по-щастлив и по-здравословен живот!
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редакция: Катя Петрова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments