Какво трябва да знае всеки собственик на кученце за парвовирозата?

Последното нещо, което всеки нов собственик на кученце или развъдчик иска да чуе, едиагнозата парвовироза. Парвовирозата при кученцата е често срещано заболяване със смъртоносни последствия, затова е много важно за онези, които отглеждат кученца, да бъдат запознати със симптомите и да знаят как да реагират.

Какво представлява парвовирусът?

Парвовирозата при кученцата е причинена от кучешкия парвовирус. Този вирус е силно заразен и се предава чрез пряк контакт със заразено куче или чрез непряк контакт със заразен предмет. Кученцето ви е изложено на парвовируса всеки път, когато души, ближе или поглъща заразени фекалии.

Непрекият пренос на заразата възниква, когато човек, който скоро е бил в досег със заразено куче, докосне вашето кученце, или когато кученцето ви се сблъска със заразен предмет, например купа за храна или вода, нашийници и каишки, както и с ръцете и облеклото на хора, държали заразени кучета.

Ветеринарният наръчник на Merck определя вируса като заболяване на стомаха и тънките черва, тъй като именно там вирусът причинява най-много щети. Вирусът предпочита да инфектира тънките черва, където унищожава клетките, намалява абсорбцията и нарушава стомашната дейност. Парвовирозата при кученцата също засяга костния мозък и лимфопоетичните тъкани, а в някои случаи може да засегне и сърцето.


Защо кученцата хващат този вирус?


Кученцата на възраст между шест седмици и шест месеца са най-податливи. По- малките кученца все още задържат някои от антителата на майка си, приемайки че майката е получила всички ваксини срещу коварния вирус. Кученцата се ваксинират срещу парвовируса, когато са около 6-та, 8-ма и 12-та седмица. Те са много уязвими, докато не получат и трите си ваксини, затова собствениците трябва да вземат допълнителни мерки за безопасност през това време.

На кученцата трябва да им се бие ваксина между 14-та и 16-та седмица, независимо от броя ваксини, които са получили до момента, за да изградят адекватна защита. Тежестта на случаите с парвовироза варира. Стресът при отбиване може да доведе до по-тежка парвовироза при кученцата, тъй като той отслабва имунната система. При наличието на парвовироза и вторична инфекция или паразит, положението може да стане още по-сериозно.

Освен това някои породи кучета са изложени на по-висок риск от парвовироза:

- Ротвайлери
- Добермани
- Американски стафордширски териери
- Английски спрингел шпаньоли
- Немски овчарки
- Лабрадор ретривъри

Колко дълго кученцата с парвовироза са заразни?

Палетата и възрастните кучета с парвовироза започват да разпространяват вируса около 4-5 дни след заразяването си. За ужас на съвестните собственици този период невинаги се преплита с появата на първите симптоми. Това означава, че животните може да са заразни, още преди стопанинът им да е узнал, че са болни. Кученцата с парвовироза може да заразяват други животинки и 10 дни след своето оздравяване. Затова внимавайте и дръжте далеч възстановените си любимци от други кучета, особено неваксинирани такива.

Извън организма на кучето вирусът може да оцелее поне месец във вътрешни помещения и до година за външна среда (при определени условия). Обсъдете с ветеринаря си кои са най-добрите начини да почистите дома си от парвовируса.

Симптомите на парвовироза при кученцата

Кученцата с парвовироза са наистина в голяма опасност. Колкото по-бързо разпознаете ранните симптоми на заболяването, толкова по-навременно ще е посещението ви при ветеринар. Тъй като парвовирозата се среща най-често при малки кутрета, трябва да се допитвате до лекаря всеки път, когато животното ви не се държи по обичайния начин.

Също така трябва да сте наясно с основните симптоми, които кучетата имат, когато страдат от парвовироза:

  • Кървава диария
  • Повръщане
  • Треска
  • Летаргия
  • Анорексия
  • Загуба на тегло
  • Обща слабост
  • Дехидратация
  • Депресия или лошо настроение

Всички тези симптоми сами по себе си са достатъчно сериозни, без значение дали сочат към парвовироза или към друга болест. Нужно е незабавно да се свържете с ветеринаря си, ако имате съмнения, че кучето ви е засегнато от тази заплаха. Ако подозирате, че именно това е болестта, споделете с ветеринаря си, за да направи нужните стъпки към карантина и да избегне заразяване на останалите животни в клиниката.

Лечение на парвовироза при кучетата


Ветеринарният ви лекар ще направи диагноза на база преглед и кръвни изследвания. Може и да се направи тест ELSA, за да се потърсят антигени на вируса във фекалиите на кучето ви, както и други тестове, ако е нужно.

Няма лекарство за парвовироза. Ветеринарят ще предостави на кучето ви подобаваща подкрепяща грижа, третирайки симптомите: повръщане, диария, дехидратация, и давайки на животното нужните хранителни вещества, за да се бори.

Сериозни вируси като парвовируса отслабват имунната система на кучето и намаляват броя на белите му кръвни телца, пречейки на организма да се пребори с вторичните бактериални инфекции. Вредата, която вирусът оказва на чревната стена, увеличава шанса от вторични инфекции. Ветеринарят ви може да предпише лечение с антибиотик, за да се справи с тези бактериални инфекции, а също така ще наблюдава кученцето ви за евентуални допълнителни усложнения.

Парвовирозата е потенциално фатална болест. Процентът на оцелелите кучета, които са лекувани от ветеринар, е 68 на 92, а повечето животинки, които оцелеят през първите 3-4 дни, най-често успяват да се възстановят напълно. Времето за възстановяване варива според тежестта на случая, но обикновено отнема около една седмица на малките кученца, за да се преборят с парворироза.

Вашият ветеринарен лекар ще ви насочи към правилното третиране според състоянието на кученцето ви, а освен това ще ви посъветва как да защитите другите си домашни любимци или гостуващи у вас животни от вируса.

Превенция на парвовироза при кученцата

Парвовирозата е вирус, който може да избегнем. Всички кутрета и по-възрастни кучета трябва да бъдат ваксинирани срещу него. Особено важно е и за женските, които се ползват за разплод. Те трябва да са преминали пълен курс на ваксиниране, защото здравето на малките им през първите седмици ще зависи от антителата, които майка им има.

Не бива да позволявате на кутретата си да контактуват с неваксинирани кучета, не и докато не са получили всички нужни ваксини срещу парвовироза. Уверете се, че всички домашни любимци в домакинството ви са ваксинирани, и винаги внимавайте, когато кучето ви се социализира. Кучешките градинки и парковете, където се събират разнородни домашни любимци, са потенциални източници на парворивоза, затова планирайте разходките на кутрето си на по-малко публични места.

Социализацията и възпитанието са много важни за кутретата. Можете да социализирате сигурно кутрето си с по-възрастните си кучета, дори в рамките на дома си. Класовете за обучение на кутрета, дневните хотели за грижа на кучета и други подобни обикновено изискват пълен ваксинационен курс на участниците, но със сигурност е добра идея да попитате ветеринаря си дали това е достатъчно сигурно за вашето кутре.

Парвовирозата е сериозно и силно заразно заболяване. Узнавайки как се разпространява, кои са симптомите, как се лекува парвовирозата и кои са най-добрите начини да предпазите от нея кученцата си, ще ви помогне да осигурите защита на кутрето си. Можете да попитате и ветеринаря си, за да узнаете още важни факти за парвовирозата.

Източник: https://www.akc.org/expert-advice/health/what-every-puppy-owner-needs-to-know-
about-parvo-in-puppies/
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments