Какво трябва да знаем за Котешки левкемия вирус (FeLV)

Слушайте тази статия

Какво е FeLV?

FeLV е съкращение на Feline Leukemia Virus (Котешки левкемия вирус), сериозна болест, свързана с отслабване на имунната система. Тя може също така да причинява анемия и определени видове рак.

80% от котките с FeLV или котешка левкемия умират заради отслабена имунна система и 85% вероятно ще починат в рамките на 3 години и половина от инфекцията. Вирусът е много тежък.

Как се заразяват котките с FeLV?

FeLV обикновено се предава от котка на котка чрез слюнка. Котки, които живеят заедно и обичат да се мият една друга, са особено застрашени. Ако една от тях се зарази с FeLV, вероятно и другата ще я последва, тъй като инфекцията се поглъща. Ухапване от болна котка също може да доведе до заразяване заради слюнката.

Майките котки обикновено предават инфекцията, още преди котенцата да се родят, а понякога заразяват бебетата с млякото си. Котенцата под 4-месечна възраст са с по-висок риск от заразяване с FeLV (котешка левкемия). След 4 месеца те изграждат естествена имунна защита, макар че това не е достатъчно, за да ги защити напълно, ако влязат в контакт с голям брой заразени котки или непрекъснато се излагат на вируса.

За щастие FeLV е крехък вирус, който не може да оцелее дълго извън гостоприемника и лесно се убива с дезинфектанти.



Симптоми и диагнози

Заразените с FeLV котки не показват много ясни признаци на болестта. След като се заразят за първи път, може да се наблюдават следните симптоми:
  • подути лимфни възли (жлези);
  • повишена температура;
  • загуба на апетит;
  • обща летаргия.

Диагнозата обикновено се прави с прост кръвен тест във ветеринарните кабинети. Анализът на кръвта открива част от вируса, наречен p27. Около половината от ветеринарните тестове обаче се връщат с фалшиви положителни резултати, които трябва да се потвърдят чрез изолиране на вируса (отглеждане на вируса в клетъчна култура). Това може да бъде направено във ветеринарните училища в Глазгоу или Бристолския университет.

При около 5-10% от котките с положителен резултат р27 вирусът не може да бъде открит чрез изолирането му. Котките с отрицателни резултати от изолиране на вируса не са заразни за други котки.

Симптоматично добре чувстващи се котки не трябва да се евтаназират само с положителен резултат на p27, защото той може да е фалшиво положителен. Неотдавна беше признато, че някои p27 тестове на болни котки са дали фалшиво отрицателни резултати. Такива котки също трябва да бъдат повторно тествани чрез изолиране на вируса.

Може да отнеме до 8 седмици от инфекцията, за да бъде хванат вирусът с кръвен тест. Затова често се препоръчва да се направят 2 теста в продължение на 12 седмици, за да бъде сигурно, че получените резултати са верни.

Друга добра причина да се направят двата теста е, че понякога котката може да развие имунитет към вируса. Ако писаната е в процес на развитие на този имунитет, когато тя се тества, то се създава фалшиво положителен резултат. Ако 12 седмици по-късно втори тест покаже положителен резултат, котката е инфектирана, в случай че не е била имунизирана.

Предотвратяванe

Има няколко различни типа FeLV ваксини. Нито една от тях не е 100% ефективна.
Котенцата могат да бъдат ваксинирани след 9-седмична възраст, като всички ваксини
се състоят от начален курс от по 2 дози в разстояние от три до четири седмици.
Препоръчват се годишни реваксинации.
Болните котки никога не трябва да се ваксинират.

Източник: The purr company - Feline Leukemia Virus (FeLV)
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Александра Димитрова

0 comments