Бягането и Жегите: Опасна комбинация за кучета



Никога не бихте оставили кучето си в колата в горещ летен ден. Но има шансове да не се замислите, да сложите каишката и да изведете свръх енергичния си Лабрадор Ретривър на оживен джогинг или поход.

За съжаление, това е много лесен начин кучето ви да получи топлинен удар.

Помислете. Когато температурите достигнат 26 градуса по Целзий, вие може да облечете къси панталонки и тениска без ръкави. Но вашето куче винаги тича, обвито като че ли във вълнено палто. Докато вашето тяло се поти с цел да охлади тялото, тялото на вашето куче може единствено да разсее топлината, като го кара да диша тежко. И когато добавите влажност към всичко останало, по-малко влага се изпарява от устата на вашето куче, което прави отделянето на топлина още по-трудно. И онези няколко килца, които се надявахте то да свали? Тази допълнителна мазнина всъщност добавя слой изолация, който още повече осуетява опитите на кучето ви да се охлади.

Резултатът? Основната телесна температура на кучето ви може да достигне от 40 до 42 градуса по Целзий - значително по-висока от нормалната телесна температура на кучетата, която варира между 37-39 градуса по Целзий.

Проучване разглежда случаите на топлинен удар 

Въпреки че няма статистика колко кучета годишно страдат от топлинен удар, проучване от 2006г., публикувано във ветеринарно списание, изследва медицинските досиета на 54 кучета, които са приети във ветеринарна болница именно по тази причина.

Мнозинството са вписани точно през Юни, Юли и Август, когато горещите температури достигат максимума. 63% от кучетата са участвали в напрегната тренировка по време на инцидента. Колко продължително са тренирали? Средното време на тренировка е било 58 минути, но някои се упражнявали само 6 минути.

А и пациентите в това изследване не са били само възрастни, немощни кучета. Средната им възраст е била 3 години.

Когато основната телесна температура на кучето достигне опасни височини, няколко органа може да откажат. Това би могло да допринесе за факта, че за съжаление 50% от кучетата в това проучване не оцеляват в следствие на топлинния удар. Шансът за оцеляване обаче би бил по-висок, ако стопаните са успели да закарат кучето си в болница за по-малко от 90 минути.

Предпазни мерки по време на горещините

Ако трябва да обобщим: Когато температурата и влажността се увеличат, то рискът от топлинен удар при кучето също се увеличава - а ако добавим упорити тренировки, бързо можем да влошим нещата. За да предпазиш кучето си това лято:

Избягвай жегите. Постави си за цел да тренираш кучето си сутрин или вечер когато температурата и влажността са ниски. Или играйте на “иди и донеси” на закрито.

Разхождайте се, не тичайте. Ако наистина трябва да изведете кучето си навън по време на горещините, разходката е по-малкото зло. Опитайте с по-къс маршрут, вземете охлаждаща напитка за кучето си, и наблюдавайте за сигнали като например че изостава, задъхва се или се лигави.

Дръжте кучетата с плоски носове на закрито. Скосената муцуна при брахицефалните кучета може да превърне дишането в предизвикателство, така че те са особено уязвими в горещините. Така че в горещите дни най-добре е да ги държите на прохладно място.

Помогни му да отслабне. Ако кучето ви е изгубило изваяната си талия, обсъдете с ветеринар диети или други стратегии, с които да му помогнете да се отърве от допълнителния слой мазнини.

Ако забележите нещо необичайно в поведението на кучето ви след като сте били навън това лято, или ако се съмнявате, обадете се на ветеринаря си. Но с помощта на правилните предпазни мерки, пак ще можете да имате много забавления на открито с вашия любимец.


Източник: Running and hot weather: A dangerous combination for dogs by Mary Fuller published in VetStreet

Преводач: Диана Костадинова за Подай Лапа - Информационен Сборник!
Редактирал: Велислава Георгиева

0 comments