Защо кучето ми трепери? Това не винаги се дължи на страх.



Когато става дума за комуникация, кучетата са много по-добри в това да разчитат знаците на тялото ни, отколкото ние техните. Хората разчитат основно на вербалната комуникация в сравнение със знаците на тялото, докато при кучетата е точно обратното.

За съжаление това често ни кара да се чудим какво точно се опитват да ни кажат кучетата ни. Треперенето е част от поведението им, което е наистина объркващо.

Ефикасно подсушаване

Може би сте се чудили защо кучетата имат нуждата да се изтръскат когато са мокри. Това разклащане всъщност е изненадващо ефикасно. Когато са мокри, кучетата могат да изтръскат 70% вода от козината си само за четири секунди. Този начин е много по-продуктивен отколкото опитите да подсушим любимците си с кърпа - макар че не е толкова добър за банята ни.

Отърсване от стреса

Сухите кучета също треперят. Ако кучето ви се тресе с цяло тяло и няма очевидна причина като след баня или хубаво въргаляне в мръсотията, може да е свързано със стрес.

Треперенето е класически симптом при кучетата. Когато кучето потреперва след като е скочило от масата във ветеринарния кабинет или се е сблъскало с непознат, значи се опитва да намали напрежението.

Може дори да забележите, че кучето ви трепери след прегръдка. В интерес на истината, повечето кучета не харесват особено прегръдките, ако научите как да разпознавате симптомите на стрес може много да ви помогне в предразполагането на кучето ви да се чувства по-комфортно и съответно да ви помогне в избягването на потенциално опасни ситуации.

Потръпване и трептене

Потръпването и трептенето са взаимозаменяеми с треперенето с цел да пояснят, че кученцето ни е разстроено. Определени малки породи и кучетата от порода малки териери треперят повече от други. Такъв тип трепет може да е признак за притеснение, студ, страх, болка и дори мускулна слабост. Ако кучето ви започне да трепери и не знаете защо, свържете се с ветеринар, за да се убедите, че не е нещо сериозно.

Проблеми с ушите

Всяка порода кучета е застрашена от ушна инфекция. Обаче стопаните на кучета от породи, които са по-податливи на ушни инфекции, като например Кокер шпаньоли, Басети, Лабрадори и Голдън Ретривъри трябва внимателно да наблюдават за прекалено треперене на главата. Ако кучето ви наскоро е било къпано или е плувало и си клати главата, то е напълно възможно да страда от ушна инфекция. Стопаните винаги трябва да подсушават много добре ушите на кучетата си, ако са били във водата.

Кучетата със раздразнени уши или ушна инфекция винаги клатят главите си, за да си осигурят временно успокоение. Това клатене обаче може да доведе до други проблеми като например ушен хематом (когато кръвта се насъбира във външното ухо). Ако кучето ви си клати главата повече от обикновено, обадете се на ветеринар и погледнете леко в ухото на своя кучешки приятел дали има зачервяване, възпаление или мръсотия.

Превенцията и ранната интервенция винаги са по-добрите и евтини опции от чакането на това проблемът да се разреши от само себе си.
Бъдете отговорни стопани!


Източник: Why is my dog shaking? It's not always out of fear by Anna Burke published in AKC
Превод: Диана Костадинова за Подай Лапа!
Редактирал: Велислава Георгиева


0 comments