5 начина да помогнете на своето куче да живее по-дълго и по-щастливо


5 начина да помогнете на своето куче да живее по-дълго и по-щастливо


Всички ние искаме нашите кучета да живеят вечно. Всички знаем, че това е невъзможно, но за щастие, има няколко начина да дарите на вашето любимо куче най-добрия шанс да живее дълъг и щастлив живот.
По-долу споделяме с вас най-добрите начини как да помогнете и защитите своето куче – от тренирането на тялото и ума му, до правилните храни за по-добър и щастлив живот!

   1.       Внимавайте с диетата му!

                “Свръх-теглото“ може да доведе то множество сериозни здравословни проблеми не само за хората, но и за кучетата. Подбирането на правилната храна за вашето куче е жизнено важно за неговото здраве и контролиране на теглото. Преди да опитате нещо ново, консултирайте се с ветеринар за съвет как да изберете правилното лакомство, вземайки предвид размера, теглото, годините, активността и цялостното здравословно състояние на кучето. Най-вероятно  докторът ще Ви препоръча храни, богати на витамини и минерали, различни лакомства, които подпомагат правилното функциониране на имунната система, мозъка, сърцето и храносмилането, и са конкретно за годините и активността на вашия приятел. Разбира се, важно е да не забравяме, че не трябва да прекаляваме с даването на лакомства. Те не са основната храна и трябва да представляват не повече от 10% от дневния калориен прием.
                
           Някои ветеринари предлагат и хранителна добавка, която е направена по формула за по възрастни кучета – много от тях съдържат по-високи нива на антиоксиданти и глюкозамин, които спомагат за борбата с възпаленията и поддържащата функция при кучета с артрит.
                
           Кучето трябва да се храни редовно през деня, вместо да  се оставя да има винаги храна пред него. Уверете се, че другите членове на семейството не му дават тайничко лакомства – калориите се трупат бързо и неусетно!

    2.       Използвайте пъзели от храни!

               Стимулирането на кучешкия мозък е друг начин да поддържаме кучето си младо. Един от познатите методи за това е да го храним с различни и разнообразни „хранителни пъзели“, които могат да се редуват редовно, за да не доведат до отегчение и скука – и същевременно да помогнем да го държим в безопасност.

Пъзелите от храна подпомагат ловния инстинкт на кучето ви, развиват физическата активност и неговия мозък. Тези пъзели, които са достъпни в много и различни фигури и размери, също така предпазват и от твърде бързото поглъщане на храната.

Можете лесно да се справите с  криенето на лакомства – в кътчетата на двора, пълнейки играчка с  лакомства, или дори измисляйки и по-интерактивни начини като например да изисквате да мести нещо, да върти диск или да се справи с няколко слоя докато стигне до наградата си. Така кучето научава, че си е „изработило“ лакомството.
Някои доктори споделят, че собствените им домашни кучета редовно ядат храната си от пъзели за храна.

Въпреки че днешните домашни любимци са "родени в плен", като го примамите с вкусни “чийтове“, кучето ви вероятно ще ви изненада с това колко бързо може да разбере пъзела.

     3.       Подсигурявайте на Вашия приятел достатъчно движение и упражнения!

             Кучетата, също като хората, се нуждаят от редовни упражнения, за да поддържат своето тегло. Движението освобождава ендорфини, които са много полезни за здравето, както и намалява хормоните на стреса като кортизол.

Опознаването на нови места и неща също спомага за развиването на кучешкия мозък.  А най-очевидният ефект е атлетичното ви и здраво куче! Когато вие и ветеринарят ви прецените, че кучето е постигнало желания резултат, трябва да продължите с редовните разходки, „пътуванията“ до парковете за кучета и добрите игри дори и на стари години.

Много от по-възрастните кучета все още се забавляват с търкалянето в снега, пътуването или водната терапия за тези с болни стави. Дори и когато времето е лошо, има много начини да поддържате активността на кучето – като например играейки си с него у дома с мека топка или малко боричкане.


    4.       Научете го на нови игри!

                За да остане здраво, вашето куче се нуждае не само от редовни  тренировки на тялото, но и на  ума. Тренировките не спират, когато кучето поотрасне. Дори и кучета, които се държат добре  и са се научили на някои команди, могат да заучат и практикуват нови трикове с цел да предизвикат своя мозък.

           Предизвикайте го с игра на миризми. Научете го да търси скрити лакомства във вашето жилище, или да обърнете две кутии и да го накарате да търси под коя от двете е скритото съкровище. Това, разбира се, са  само някои от многото начини и игри, които лекарите препоръчват, за да поддържате кучето си активно и младо.

За по-възрастните кучета вашият ветеринарен лекар може също така да препоръча витаминно лечение – за по-добро здравословно стареене с полезни антиоксиданти и омега-3 мастни киселини за подпомагане на здравето на мозъка. 


    5.       Помислете за превантивна грижа!

                Посещаването на ветеринарния доктор спомага за улавяне на здравословни проблеми по-рано, което помага за добра прогнозата при лечението. Тъй като вашето куче расте и остарява, то вероятно ще трябва да бъде преглеждано от ветеринаря по-често. Повечето  ветеринарни лекари препоръчват цялостен преглед два пъти годишно за възрастните кучета, дори да изглеждат здрави.

Редовната превантивна грижа в дома включва и други неща - като поддържането на чисти зъби. Трябва да чистите зъбите на кучето си всеки ден, и понякога да осигурявате  професионално почистване от ветеринарен лекар. Това може да помогне за предотвратяване на редица стоматологични заболявания, които могат да причинят болка и сериозни усложнения, ако  се оставят нелекувани. И накрая, вие ще искате да предотвратите най-вече паразити като бълхи и кърлежи, като превантивно му давате медикаменти през цялата година.

                       


Когато се грижите за всички тези неща редовно, се надяваме, че ще можете да се насладите на компанията на кучето си толкова дълго, колкото е възможно - и то е по-вероятно да остане младо по сърце.



Превод: Яна Нейкова за Подай Лапа - Информационен Сборник!
Източник: 5 Ways to help your dog live a longer, happier life by Amy Ayres published in VetStreet
Редактирал: Велислава Георгиева

0 comments