Зад кулисите на търговията с животни: домашните любимци като стока




Търговията с домашни любимци третира животните като стоки за придобиване на пари. В тази жестока и алчна индустрия обикновено на животните се отказва социализация, упражнения и дори основна ветеринарна грижа.

Най-лошото от всичко е, че търговията с домашни любимци окуражава обществото да приема животните за импулсивни покупки, които с нищо не са по-различни от модни аксесоари, които се вземат по прищявка и се захвърлят, когато новостта им се загуби.

Вместо да поддържат тази неетична индустрия, хората, които търсят ново животинче за приятел, могат лесно да открият своята котешка или кучешка сродна душа в някой от многото приюти и организации, които са пълни с очарователни, готови за осиновяване животни в отчаяна нужда от благонадеждни домове.

Изображение: TheAtlantic

Развъждане с цел печалба в един пренаселен от животни свят

Развъдниците, магазините за домашни любимци и „фабриките за кученца“ подхранват кризата с пренасищането с животни за компания, като въвеждат все повече животни в един свят, който вече се пръска по шевовете от такива. Развъдниците поддържат гама от „професионалисти“, които постоянно създават „породисти“ кученца и котенца с надеждата да спечелят титли по изложби и да изкарат пари, като продадат поколението на животните на близки развъдници, които чифтосват животни безразборно, за да трупат бързи пари от продажбата на кученца или котенца.




„Фабрики за кученца“


Изображение: Humane Society of the US
„Фабриките за кученца“ или „фермите за кученца“ третират кучетата като машини за развъждане. Женските кучета се отглеждат в мънички клетки и кафези и се заплождат отново и отново, докато вече не могат да имат кученца. Тогава те обикновено биват продавани на човека с най-голям залог или убивани, без дори и да чуят топла дума, да усетят нежно докосване. Те нямат простички удоволствия, като например да се пекат на слънце или да си потъркалят гърбовете из тревата.
Животните, родени в тези ферми – където броят на продадените кученца е по-важен от благоденствието на животните – често страдат от болести, множество паразити и усложнения, които възникват вследствие на получаването на неадекватна ветеринарна грижа (или на никаква изобщо). Други причини може да са транспортирането и отглеждането им в лоши условия. Също така е много по-вероятно те да покажат антисоциално или агресивно поведение. Хората, които несъзнателно са закупили животни от „фермите за кученца“, често се оказват с разбито сърце, когато техните нови приятели страдат от сериозни и болезнени здравословни проблеми и умрат само за няколко години – или дори месеци след осиновяването им.

А в нашата родина - България,  повечето развъдници са и предимно нелегални. 

Зоомагазини

Магазините за домашни любимци вземат повечето кученца, които продават, от „фабриките за кученца“. Обикновено кученцата се отделят от техните майки в ранна възраст, опаковани в кафези, натоварени на камион или самолет и доставени до търговци и магазини за домашни любимци на стотици километри, често пътувайки с дни без подходяща храна, вода или проветрение. Магазините за домашни любимци продават животни на всеки, който може да плати, като в повечето случаи ги изпращат в дом с неподготвени, некомпетентни или дори злоупотребяващи стопани.
Това – в комбинация с факта, че кученцата и котенцата от магазините за домашни любимци са значително по-трудни за социализиране и дресировка, тъй като са били лишени от редовния, нежен човешки контакт – означава, че много животни, които са купени от магазини за домашни любимци по-късно свършват в приютите за животни, след като хората им се наситят.

Животните, продавани онлайн: класифицирана жестокост

Животните не са стоки, които случайно да се купуват и продават онлайн. Търговията с животни чрез онлайн платформи, сайтове или класифицирани реклами е бърза сделка, носеща печалба, при която и продавачът, и купувачът остават без никаква отговорност, а нуждите на животните не са взети под внимание.

Източник: Интернет

Няма начин да знаете от къде са дошли животните, които са рекламирани онлайн, нито дали са здрави, дали са преминали ветеринарни прегледи, били ли са отбити на подходяща възраст. Хората, които продават животни по този начин, проявяват притеснителна липса на грижа относно дома, в който ще свършат животните.

Източник: Интернет

Не са изненада и ужасяващите истории за животни, които са били взети онлайн и след това е злоупотребено с тях, изхвърлени са на улицата или дори са насилени да участват в кучешки борби. Вследствие увеличаващата се популярност на тези реклами, които поощряват хората да купуват животни по прищявка, е нараснал неимоверно и процентът на изоставянията.

Проблемът с породистите животни

Източник: Wikipedia
В добавка към нехуманните практики, които обичайно се срещат сред хората, които развъждат животни с цел печалба – избирателното развъждане на кучета с оглед на някои преувеличени физически белези – обикновено от силно ограничен генетичен басейн, оказва катастрофално влияние върху здравето на животните.
Често между родителите на породистите кучета съществува кръвна връзка, което в повечето случаи спомага те да имат по-къса продължителност на живота си от своите братовчеди със смесена порода и страдат от болезнени и изтощаващи оплаквания, като например да имат мозък, който е прекалено голям за техните черепи или деформирани стави на бедрото. В някои случаи деформациите, които пречат на кучетата да водят нормален живот, са станали толкова обикновени – или дори се считат за желани, че животните обикновено се нуждаят от хирургическа намеса просто, за да оцелеят. Например, шарпей може да има нужда от повдигане на лицето, за да се попречи на набръчканата му кожа да се търка в очите му и да наруши зрението му, докато мопс и другите породи с по-къса глава често се нуждаят от операции за прочистване на дихателните им пътища. 

Има и други жертви. Високото търсене на „дизайнерски“ кучета означава, че много любвеобилни кучета от смесена порода са изоставени да чезнат в приютите, докато „фабриките за кученца“ продължават да насилват женските да създават механично котило след котило болнави породисти кученца, чиито характеристики отговарят на модата в момента.
Екзотични животни

Всяка година хората се поддават на изкушението да закупуват екзотични животни като костенурки, гущери, змии и маймунки от магазини, аукциони или по Интернет и да ги отглеждат като домашни любимци. Но в повечето случаи животът в плен бързо води до болка и смърт при тези животни, които често страдат от недохранване, неестествена и неудобна заобикаляща среда, самота и непреодолим стрес от затвора.

В търговията с екзотични животни много животни дори могат и да не стигнат до магазина или аукциона. Те могат да загинат от травмата, че са заловени и преместени от естествената им среда, по време на дългото и изтощително транспортиране или от небрежност и лошо отношение, докато преминават от ръцете на един безскрупулен търговец към друг.

За пример: повечето влечуги в Обединеното кралство са внесени от Германия, която поддържа
Terraristika, най-големият шоурум за влечуги в Европа – основен източник на животни за много английски търговци. Разследвания в панаира разкриват, че животните се отглеждат в толкова малки пластмасови туби, че те едва могат да се движат.

Тъй като стопаните често са неподготвени или неспособни да се грижат за животни, които са отведени толкова далеч от естествената им среда, много екзотични животни са застрашени да умрат преждевременно или да бъдат изоставени. Клифърд Уоруик, ръководител на Отдела за разследване на престъпленията срещу околната среда в Западен Кейп, Южна Африка, оценява, че 90 процента от изнесените влечуги ще умрат до една година.

„Свързаните със стреса от плена поведения при влечугите се наблюдават често. По подобен начин тесните, лошо измислени контейнери и почти пълната липса на задоволяване дори на базовите биологични нужди разкриват притеснителното, граничещо с глупост, невежество на онези, които излагат и продават тези високочувствителни животни.“

-          Клифърд Уоруик, биолог и специалист по развитието на влечугите


Какво можете да направите:

Не купувайте – осиновете! Ако обмисляте вземането на ново животно във вашето семейство, моля, избягвайте да го купувате от развъдник, магазин за домашни животни или онлайн реклама и вместо това посетете най-близкия до вас животински приют или организация.
Не купувайте поради нерационалната нужда от породисти животни с преувеличени характеристики – вместо това дайте дом на здраво, очарователно куче/коте. Ако просто трябва да имате куче/коте от определена порода, потърсете отново в приютите и организациите. В България често сe изхвърлят породисти животни.
Винаги кастрирайте домашния си любимец, за да предотвратите появата на още животни. Защото както вече бе споменато – светът е пренаселен вече с животинки, които си търсят дом.
Отказвайте събития като киноложки изложби, които се провеждат от развъдници и се опитват да идеализират болнавите породисти кучета и котки.



Източник на информация: The 'Pet" Trade published in PETAUK
Преводач: Даниела Герджикова
Редактори: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева

Изготвено за: Подай Лапа!



Повече на тема "кастрации"
➤ 
(Видео) Интервю с ветеринарен лекар на тема "Кастрации" - какво трябва да знаем, често задавани въпроси и ползи/рискове.
➤ Защо да кастрираме домашните си любимци?
➤ 5 опровергани мита за кастрациите.
➤ Кастрацията - Митове и факти.





0 comments