Отровен ли е шоколадът за кучетата? Какво трябва да знаем?



Кое прави шоколада отровен за кучета?

Шоколадът е отровен за кучета, защото съдържа веществото теобромин, както и кофеин. Комбинацията от тези две вещества има стимулиращ ефект върху вашето куче, като променя функцията на неговата централна нервна система и предизвиква опасна сърдечна аритмия. 

Теоброминът се съдържа в шоколада в концентрация между 3 и 10 пъти по-висока от тази на кофеина, но опасният ефект на шоколада за кучетата се причинява от съвместния ефект на двете вещества. Макар кучетата да са най-добре познатата група животни, засегнати от токсичността на шоколада, всъщност и много други животни са уязвими към този негов ефект. 

Най-често засегнати от шоколада са именно кучетата, поради тяхната близост с нас, склонността им да поглъщат почти всичко и изобилието на съдържащи шоколад сладкиши в днешно време.
Видове шоколад и тяхната токсичност

Редица фактори могат да влияят на степента на токсичност на шоколада за кучетата. Един от най-важните е вида на шоколада. Различните видове съдържат различни нива на теобромин. Количеството на теобромина в един продукт зависи от много фактори, сред които начина на приготвяне на шоколада, количеството какао в него и броя на останалите добавки. Въпреки това сред често срещаните видове шоколад съществуват тенденции, чрез които може да се определи колко опасен е определен шоколадов продукт за вашето куче.

Сред често срещаните вкъщи видове шоколад най-опасно е какаото на прах. Какаото на прах, използвано в направата на сладкиши, има най-високата концентрация на теобромин и кофеин, което го прави особено опасно за кучета, тъй като поглъщането дори на малко количество може да доведе до сериозно натравяне. Какаото на прах съдържа 28.5 мг/г теобромин и кофеин. 

На второ място е неподсладеният шоколад за готвене, съдържащ 16 мг/г. Полу-сладкият или подсладен тъмен шоколад, често съдържащ се в шоколадовия чипс за готвене, съдържа между 5.4 и 5.7 мг/г, а млечният шоколад – 2.3 мг/г. 

За да придобиете представа за значимостта на тези концентрации, фаталната доза шоколад при кучетата е между 100 и 200 мг на килограм телесно тегло. Това обаче не са твърди граници, тъй като между кучетата се наблюдава широк диапазон по отношение на чувствителността им към токсичния ефект на шоколада. 

При много кучета могат да се наблюдават сериозни здравословни проблеми и дори смърт при много по-ниски дози. Заслужава си да се отбележи, че белият шоколад не създава сериозен риск от отравяне, тъй като не съдържа теобромин и кофеин както останалите видове шоколад.
Симптоми на отравяне с шоколад
Отравянето с шоколад е сериозен здравословен проблем, който може да доведе до редица неблагоприятни здравословни състояния и дори смърт. Затова собствениците на кучета трябва внимателно да следят за признаци и симптоми на натравяне с шоколад. 

Клиничните симптоми на такова натравяне могат да се наблюдават между 6 и 12 часа след поглъщането на шоколад. Тъй като периода на полуразпад на теобромина е много дълъг при кучетата (17.5 часа), тези въздействия могат да продължат до 72 часа след консумация:
  1.      Свръхактивност;
  2.      Неспокойство;
  3.      Повръщане;
  4.      Диария;
  5.      Учестен или неравномерен пулс;
  6.      Често уриниране;
  7.      Припадъци;
  8.      Мускулни спазми/треперене


В повечето случаи симптомите се влошават с течение на времето след поглъщането. Ето защо е особено важно да се свържете веднага с вашия ветеринар ако имате съмнение че кучето ви скоро е консумирало шоколад. 

Лечението за натравяне с шоколад обикновено се състои в изпомпване на стомашното съдържание, за да се отстрани шоколадът, след което кучето се държи под наблюдение 24 до 48 часа, за да се следи за настъпването на усложнения. 

Много от симптомите, като например припадъците, могат да се овладеят чрез медикаменти. В повечето случаи когато кучето е погълнало малко количество шоколад, то страда само от леко проявление на симптомите. Това обаче зависи до голяма степен от теглото на кучето, неговата чувствителност към шоколад и концентрацията на какао в консумирания продукт.

Източник: Canna-Pet ( https://canna-pet.com/happens-dog-eats-chocolate/ )
Превод: Филип Маринов за Подай лапа
Редакция: Велислава Георгиева

0 comments