Спасете домашния си любимец – оказване на първа помощ

Като грижовни стопани всички ние се надяваме, че нищо лошо няма да се случи с домашния ни любимец и че той ще живее дълъг, здрав, безопасен и пълноценен живот. Този начин на мислене обаче е нереалистичен и липсата на знание как да се справяме в извънредни ситуации (ако такива възникнат) може да постави живота на любимото ни куче или котка в опасност.

Домашните любимци са като деца по много начини. Те са буйни, нетърпеливи да изследват, енергични и невинаги поставят безопасността на първо място. Независимо дали става дума за скок от върха на греди, сбиване с домашния любимец на съседа, или преминаване през неочаквано опасна територия, вашият домашен любимец може да получи травми, които трябва да бъдат овладени чрез така наречената първа помощ.

За щастие, повечето от тези инциденти са незначителни и не изискват посещение при ветеринар. Ако обаче вашият домашен любимец е претърпял травма на главата, има обилно или продължително кървене, счупена кост, изглежда ви дезориентиран или има проблеми с дишането, това е знак, че трябва да потърсите незабавно спешна помощ.

Ако нямате възможност бързо да го откарате до ветеринарна клиника, има няколко прости трика, които биха ви помогнали да облекчите състоянието, докато успеете да намерите помощ от лекар.


Емоционалният отговор при нараняване

Дали по природа, или в процеса си на развитие, животните са склонни да реагират по-спокойно на опасности или при болка, отколкото човешките същества, които обикновено имат високо ниво на панически отговор, което никак не е полезно при спешна ситуация.
Дори животно с рана или с болест, водещи до фатален край, би останало смело до края без да хленчи, плаче или лае. Животните изглежда разбират по-добре от своите стопани, че нараняванията или заболяванията, независимо колко са неприятни, са просто естествена част от жизнения цикъл.

Става ясно, че е важно да запазите спокойствие, ако забележите, че вашият домашен любимец се е наранил. Колкото по-спокойни сте в отговор на ситуацията, толкова по-вероятно е животното да реагира по по-спокоен начин и да ви съдейства, а не да реагира агресивно.

Ако допуснете настроения на тревожност, паника и страх, има вероятност вашият домашен любимец да усети тези емоции и да започне да реагира на тях. Успокойте страха му, като самите вие се държите така, сякаш няма за какво да се безпокоите, както бихте реагирали и с ранено дете.

Ако вашият домашен любимец е получил нараняване в резултат на сбиване или друга свада, вдигаща адреналина му, той може да стане агресивен. Може да опитате да го докоснете, за да го утешите или да му окажете първа помощ. Ако случаят е такъв, обадете се на вашия ветеринарен лекар за съвет. Може да се нуждаете от помощ, за да хванете или сложите повода на вашия домашен любимец.

В някои случаи, ако домашният любимец е достатъчно доверчив към вас, може да се приложи дифенхидрамин (Benadryl), за да се успокои животното.

Местене на вашия домашен любимец

Знаете, че едно от правила при първа помощ за хора е никога да не премествате човек, без първо да проверите за травма. Същото важи и за домашните любимци. Особено ако животното кърви от главата, върви като пияно или е дезориентирано и не може да се изправи. Важно е да остане неподвижно и спокойно, докато се обадите на ветеринарния лекар за помощ.

Нараняванията на главата и шията може да причинят сериозни травми както за животните, така и за хората. Важно да се уверите, че вашият домашен любимец е достатъчно стабилен, преди да се опитате да го транспортирате до ветеринарната клиника.

Бинтове и шини

Най-често срещаните наранявания сред домашните любимци като разкъсвания, изгаряния, ухапвания, навяхвания и дори счупени кости, трябва да бъдат обработени, преди да транспортирате животното до клиниката за спешна помощ. Полезно е, ако имате на разположение друг човек, който да попречи на домашния любимец да мърда и да помогне в слагането на повод, ако е необходимо.

Важно е да се използват обикновени подръчни материали като марля, дървени пръчици, хирургическа лента и кислородна вода, за да се почистят раните, да се тампонират области, които кървят. При счупване на кости да се увият засегнатите области, за да се ограничи движението. Възможно е и животното да има изкълчвания или изгаряния. Продукти, предназначени за хора, като Neosporin за лечение на леки изгаряния и лепенки, не са подходящи за домашни любимци и може да причинят болка и да увеличат риска от инфекция.

Ако вашият домашен любимец повръща, е важно да не се опитвате да му слагате повод. Това може да причини задушаване и незабавна смърт.

Транспортиране на вашия домашен любимец

Тъй като в много градове няма линейки за кучета и котки, нуждаещи се от медицинска помощ, е важно да подготвите вашия домашен любимец и да го транспортирате възможно най-бързо и ефективно. Тук отново е от голяма полза, ако има друг човек, който да ви помогне в процеса.

Преди всичко е важно да се обадите на ветеринарния лекар и да получите от него съвети за справяне с опасни наранявания, преди да транспортирате домашния си любимец. Всяко животно със съмнения за гръбначна травма или травма на главата трябва да бъде обездвижено откъм главата и всички евентуално счупени кости трябва да бъдат шинирани или увити.

Уверете се, че имате меки хавлиени кърпи или възглавници, за да лежи животинката на тях, докато е затворена в клетката си. Най-добре е домашният любимец да се движи възможно най-малко по време на пътуването до клиниката за спешна помощ, така че той трябва да бъде поставен в клетка и да бъде транспортиран до колата.

След като оставите клетката на задната седалка, се опитайте да я обезопасите с предпазния колан за максимална стабилност и да покриете животното с одеяло, ако е студено. След тежко нараняване домашните любимци може да изпаднат в шок точно като хората.

Потърсете медицинската документация на вашия домашен любимец и би било добре, ако предварително знаете къде отивате, както и най-краткия път до там. Едва ли искате да чакате, докато сте в извънредна ситуация, за да разберете къде точно да отидете, за да се справите с проблема.

Пазете домашните си любимци в безопасност и винаги планирайте предварително!
Източник: https://www.pethub.com/article/pet-safety/protect-your-pet-the-basics-of-handling-an-injured-pet
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа- Информационен сборник!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилист: Лиса Антонова

0 comments