Направи си сам – дентална грижа за кучето


Източник на изображение: Paws Playgrounds

Знаете ли колко е важна устната хигиена на кучето?
Знаете ли, че устната хигиена може да влияе на общото здраве?


Вярно е, че ако едно куче има лоша устна хигиена, възможно е да има някои здравословни проблеми. Имайки предвид, че повече от 80% от кучетата и 70% от котките страдат от дентални проблеми, е време отговорните стопани да се погрижат за денталното здраве на животните си. 

Какво означава грижа за устната хигиена при кучетата?
Кучетата се нуждаят от редовна грижа и поддръжка на зъбите и венците, за да имат здрави и издръжливи зъби и цялостно добро здраве. Честа грешка на стопаните е, че щом кучето им дъвче играчки, лакомства и понякога неща, които не трябва, зъбите му не се нуждаят от почистване. Това съвсем не е така. Кучето се нуждае от редовна грижа и почистване.
Помислете: Вие дъвчете храната си, ноктите си, дъвка и понякога дори върха на химикалките си, но това не почиства зъбите ви или освежава дъха ви. Ако не чистите зъбите си, започва да се натрупва зъбен камък, което води до раздразнителност на венците и лош дъх, което най-накрая ще доведе до разваляне на зъбите и тяхното изпадане.
Някога чудили ли сте защо кучето ви си ближе дупето? Обзалагам се, че сте мислили, че така се почиства, но грешите. То се почиства, когато е седнало със задните крака вирнати нагоре и се влачи с предните крака като трие дупето си по килима ви пред гости. То ближе дупето си, защото има по-добър вкус от всичките ужасни бактерии, които се размножават в устата му.

Какво се случва когато денталната грижа бъде пренебрегната?
Когато това се случи, започват да възникват промени у кучето. Вредните бактерии, които живеят в устата на кучето ви започват да растат и да се размножават с бързи темпове. Образува се зъбен камък, венците се подуват и раздразват, а дъхът има мирис на развалено. Токсините, които се отделят , разяждат перидонталния лигамент, който държи зъбите по венците. Това води до необратими вреди. Зъбите на кучето ви го болят и пулсират, в последствие даже започват да изпадат.
Бактериите вече се движат из цялото тяло по кръвния поток, атакувайки важни органи като бъбреците и сърцето. Заболяването на тези живото-поддържащи органи е необратимо и без трансплантация твоето любимо куче може да умре.

Какво е направи си сам дентална грижа?
Има много продукти за кучешка дентална хигиена на пазара, които обещават, че ще почистят зъбите и освежат дъха. Повечето от тях само прикриват истинския проблем вместо да го поправят.

Изискват се само четири прости и натурални съставки, за да почистите зъбите на кучето си:
  •  екстракт от семената на грейпфрут
  •  екстракт от семената на грозде
  • прополис
  •  стевия - естествен подсладител.
Ако се използват заедно, служат за премахването на натрупания зъбен камък, както и освежават дъха, заздравяват венците и зъбите и спират вредните ефекти на възпалението на венците.
За да постигнете чисти зъби и свеж дъх  приложете тези съставки върху зъбите на кучето ви два пъти на ден за две седмици. След това прилагайте само по веднъж на ден за поддръжка.


Как да почистим
Добре… успокойте се. Знам какво си мислите, но не нужно да се борите с кучето си, да отворите устата му и да търкате тези 4 съставки върху зъбите му, за да ги почистите. Може да намерите тези ключови съставки в специални лакомства за кучета или други луксозни освежители за дъх.
Дентални лакомства
От вас зависи да бъдете отговорен стопанин. Следващият път когато си мислите за проект направи си сам, замислете се за пребоядисването на кухнята или промени по терасата. Отделете време за по-важен направи си сам проект, такъв който не може да чака. Направете чистенето на зъбите на най-добрия си приятел приоритет. Вашето куче ще ви се отблагодари с години на всеотдайна любов и вярна компания.



Превод: Елиз Георгиева за Подай Лапа!
Източник: Natural-Wonder-Pets by Gary Le Mon
Редактирал: Велислава Георгиева и Бетина Тихомирова

0 comments