Имунната система и грижата при рак на кучета и котки

Отслабенатата имунна система е един от най-често срещаните проблеми, засягащи кучетата и котките в днешно време. Често се проявява като кожни алергии, чувствителности, понижена способност на тялото да се справя с инфекции, както и рак. Ракът е може би най-големият показател за понижена имунна система.

Здравето на всеки човек или животно се влошава с напредване на възрастта. С влошаването на здравето тялото започва да пропуска някои проблеми. Това е и начинът, по който ракът се развива.

Ракът е продукт на повредени клетки. Може да се получи от всякакъв вид тъкан, навсякъде в тялото. Когато имунната система работи пълноценно, тя лесно разпознава тези проблемни клетки и ги унищожава, преди да са се разраснали в раково образувание. Когато тя не работи, клетките продължават развитието си и растат на едно място или се разпръскват из тялото.





Затова шансовете за рак се увеличават с нарастването на възрастта. Не е чудно, че наблюдаваме повече случаи на раково болни домашни любимци. Те имат по-добро качество на живота и живеят по-дълго, отколкото са живели преди. За жалост коварното заболяване все пак застига някои от тях.

За здравето на нашите домашни любимци най-доброто, което можем да направим, е да положим адекватни грижи. Да ги храним с качествена храна, да им даваме възможност да се движат много и да им набавяме хранителни добавки, които да подобряват функциите на имунната им система.


Ако животно развие рак, особено ако е възрастно, хранителните добавки са много важна част от лечението. Да се лекува само ракът, е често срещана грешка. За съжаление лечението на рак поразява и имунната система на пациента. Често животното умира не от самия рак, а от усложнения заради отслабналата имунна система.

Препоръчват се освен добавки, насочени към подобряване на имунитета, и добавки за болни от рак животни. Те могат да се ползват докато тече лечението.

Например медицински гъби: майтаке, рейши и шийтаке – част от съставките в имуномодулатори като Primalix Immune® Herbal Extract, Functional Food DropsTM, които помагат на работата на имунната система да се нормализира. Медицинските гъби са доказано добри в борбата с рака, в Япония те са признати като неизменна част от лечението на рак и има много проучвания, потвърждаващи техните ползи.

Други натурални добавки (като корен от глухарче) стимулират апетита и помагат в усвояването на веществата. Това е много полезно, защото повечето раково болни пациенти имат понижен апетит.

Правилно е ракът да се разглежда като нашественик в тялото на домашния любимец. Трябва да се опитваме да го премахнем, но ако не подсилим имунната система на животното, опитите ни може и да се окажат не достатъчно добри.

Хранителните добавки винаги трябва да бъдат обсъдени с ветеринарен лекар и следва да се съчетаят със здравословен начин на живот.

Превод: Лора Белчева за Подай лапа!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова

[Споменаването на медикаменти/продукти и марки в тази статия НЕ е спонсорирано съдържание.]

0 comments