Не губи своето куче: грижи и съвети за добрите стопани!

Добро заграждение на двора

В последните години, виждаме че все повече кучета се подаряват в домове с къщи, при условие, че кучето не живее завързано в двора. Едно от най-важните неща за дворното куче или кучето имащо свободен достъп до двора е безопастността му, както от крадци, така и от измъкването на кучето през паянтови или ниски огради, когато иска да се лута и обикаля.

Какво прави една ограда добра?

Добрата ограда трябва да е достатъчно висока, че кучето да не може да я прескочи. В нея не трябва да има пролуки от където да се измъкне, заграждението трябва да е стабилно. Вратата на двора не трябва да се забравя също. Държите ли я затворена, лесно ли се отваря- възможно ли е кучето да я бутне или дръпне за да я отвори, заключвате ли я и кога?

Проверете оградата си от край до край, често поправянето на заграждението не е тежка задача и може да се оправи лесно и да ви спести много тревоги. Ако вратата ви се отваря лесно, може би едно резе ще оправи проблема, за да не може кучето да я отваря само.

Ако имате куче в двора, поставете табелка отвън на оградата, до вратата, с която да напомните на гостите си да затварят вратата или пощальона да не се стресне!



Повод на ролка не на каиш за някои кучета

Много често стопаните нямат много време да разхождат кучетата си и правят грешката не само да не дават нужното упражнение и стимулация на кучето си, но и да го ограничават. Някои кучета са много активни и имат нужда от свободата да се разтичат и разходят повече отколкото късият каиш допуска. Поводите на ролка дават повече свобода на кучето да ходи на повече радиус от стопанина. Ако ви е страх че кучето ви ще хукне на някъде и няма да може да го приберете и затова го водите на къс каиш, може да е добра идея да закупите повод на ролка, която ще ви даде сигурността, че няма да изгубите кучето си, а кучето ви ще има свободата да се пошляе повече и да покрие по-голям радиус.







Свирка за куче и специална мелодия

Кучетата лесно се учат на команди и звуци. Купете си специална (кучешка) свирка или имайте мелодия, с която да викате кучето си да се върне при вас когато е на разходка, за да го научите винаги го възнаграждавайте с кучешко лакомство когато дойде при вас след като сте го извикали. Този метод ще ви помогне и при търсене, ако сте го изкубили в определена зона и се опитвате да го намерите в нея. Кучешката свирка е подходяща, защото честотата на звука е под тази на човека, така че хората около вас няма да бъдат обезпокоявани от звука, защото няма да чуват такъв, дори да си търсите кучето с нея в 2ч сутринта.
Бележка!!!  Имайте специален/уникален тон, за да може кучето да го разпознава и да не се бъркат други кучета.



Безопастност по време на разходка

Най-добре е кучето да се разхожда в парк, а не в междублоковите пространства. Когато водите кучето на повод, винаги бъдете на щрек за променящата се обстановка. Наблюдавайте за други кучета и техните реакции към вашето, наблюдавайте за животни, към които кучето ви може да е любопитно и да иска да види или да подгони, внимавайте за променяща се пътна обстановка и трафик, ако сте близо до улица където минават коли, покрай деца, хора които видимо ги е страх от кучето ви, намалете дължината на каиша на кучето си.




Винаги наблюдавайте кучето си по време на разходка и не му позволявайте да яде неща от земятa, на запад много стопани използват специални каишки или наморници, които затрудняват кучето ако се опита да си отвори устата, за да яде нещо от земята. Това може да е първата стъпка в тренирането на вашето куче да не яде от земята. Няколко други неща които ще помогнат:



1. Не извеждайте кучето си на разходка на гладен стомах.

2. Използвайте специален наморник за муцуната му. Препоръчвам да не се използва за повод, а само за наморник!

3. Наблюдавайте го и му давайте команда НЕ!!! Ако иска да хапне нещо от земята.
4. Ако хапне нещо от земята по време на разходка, отидете до него, дайте му команда за сядане и използвайте една и съща дума за команда да пусне това което е в устата му - например: Изплюй!

5. Докато не научи командада Изплюй! Може да се наложи да вадите това което е вдигнало от земята от устата му с ръце (винаги го правете внимателно и безопасно!)

6. Командата за забрана или изхвърляне трябва да се дава както за потенциално опасна храна, така и за привидно безобидни неща като пръчки и камъни. Винаги вие избирайте пръчките и играчките на кучето си!



Безопасност в колата

Много кучета обожават да се возят в колата, и толкова много стопани не осъзнават колко опасна може да е една кола за кучето в нея.

Никога не оставяйте кучето си в колата дори за малко, особено ако навън е топло, колата се превръща в пещ!

Дръжте прозорците отворени само толкова колкото кучето да не може да изскочи през тях в движение или когато спрете, ако види някой и иска да отиде при тях.

Не отваряйте вратата на кучето си от въртре, за да излезе само, особено ако сте спрели край пътя. В ентусиазмът си то може да изтича на платното и да бъде бутнато от идваща кола. Винаги първо сложете каишката на кучето докато сте в колата, излизайте първи, държейки каишката на кучето и наблюдавайте как то слиза.

Кучето ви е най-добре да бъде добре завързано и в колата, за да не ви разсейва с разхождането си из седалките, за да се избегнат и намалят шансовете от това кучето ви да пострада при катастрофа. В някои държави това е закон! Има много и най-различни модели за нагръдници, които се хващат за коланите, за кошнички за по-малките породи и т.н. Потърсете подходящият варянт за вашият любимец.


Микрочип


Микрочиповете които се слагат подкожно на домашните ни любимци за сега са само чипове с информация, не проследяващи устройства, както може да ни се иска. Чипът се поставя и срещу неговия уникален номер се регистрира с информация за животното и стопанинът му - най-вече телефонен номер за връзка, имейл и адрес на стопанина (могат да се регистрират повече от един стопанин и един номер за връзка). Тази информация може да се обновява, ако има нужда, но трябва да проучите как става това за вашият чип. Изглежда често се случва, че куче е чипирано, и бива водено в клиника където това се установява, но всъщност няма никаква информация към номера на чипа. Различните системи работят различно, проучете какъв е вашият чип (трябва да имате документ за фирмата на която е чипа, клиниката трябва също да ви даде информация за регистрацията и начина на променяне на информацията), и се постарайте към него да има информация за животното и начин за връзка с вас. Не забравяйте да обновявате тази информация при смяна на телефонен номер и/или адрес!



GPS устойство

GPS устойствата за проследяване на домашните ни любимци са все още не достатъчно използвани. Тези устройства лесно се намират под формата на каиши, или се закачат към каишката, имат функцията да бъдат проследявани на карта от стопаните, някои устройства идват с повече екстри, като например създаване на ‘безопасни зони’ и ако кучето ви излезе от защитената зона, приложението свързано с устойството ще ви даде нотификация, други също предлагат FitBit, който ще ви дава информация за физическото състояние на кучето ви в реално време.  Не забравяйте, това са електронни устройства които също имат нужда от зареждане както телефоните ви!





Нашийник с медальон или написан номер с маркер или зашит

Това е един от най-ефтините методи с които да се подсигурите, че ако кучето ви има каишка и бъде намерено, човекът намерил го ще може да се свърже с вас моментално. Може да си поръчате специален медаьон с изписано името на животното и вашият номер, има много дизайни, цените не са скъпи. Другият вариант е да напишете с перманентен маркет Sharpie или да избродирате телефонният си номер и името му директно върху каишката. Постарайте се да е изписано с голям четлив шрифт и да е видимо!





Изготвил:   Лиса Антонова за Подай Лапа - Информационен Сборник!

0 comments