Проблемът с бездомните животни в България и как да помогнем да се разреши!




Kучетата и котките зависят от хората за всекидневните си нужди – храна, вода, дом, ветеринарни грижи и любов. За съжаление голяма част от тях са бездомни. Повечето бездомници умират по улиците или биват евтаназирани. В България положението с бездомните животни е на кризисно ниво, за щастие има решение: да осиновим от приют/организация, да приберем от улицата вместо да закупуваме от зоомагазини или развъдници и да предотвратим появата на нови поколения като кастрираме.

Прекалено много животни, прекалено малко добри домове



Във всеки един момент хиляди животни по улиците на България са оставени да се грижат сами за себе си. Котките и кучетата често страдат и умират по различни начини – ударени от кола, бити от жестоки хора, тровени, гладуващи и други опасности.
Животните често биват и изоставяни от стопаните си. В повечето случаи тези животни не са кастрирани и допринасят към проблема с популацията на бездомниците.

Кой носи вината?



Защо има толкова бездомни и бедстващи кучета и котки? Развъдниците са едни от най-големите фактори, които допринасят към този проблем. Те създават повече кученца и котенца в свят, който вече е претъпкан с такива. Развъдниците продават чрез магазините за животни – много от тези животни успяват да запълнят домове, в които е можело да отиде бездомно, а някои от тях дори свършват на улицата. Също така условията в тези развъдници и магазини не винаги са добри – животните са затворени в малки клетки, чакащи да бъдат продадени като стока.


Хора, които не кастрират своите животни също допринасят към кризата. Някои хора могат да си помислят, че „само едно котило“ не би трябвало да е проблем. Но често това едно котило може да доведе до стотици животни, ако потомството не бъде кастрирано.


Много хора придобиват животни по прищявка или им биват дадени като „подарък“, без да бъде обмислен ангажиментът за цял живот. Когато тези хора открият, че грижата за животното изисква повече усилия, пари, време и търпение, отколкото са очаквали, те често обръщат гърбовете си на верните си другари. Хората, които придобиват животни като прищявка, често ги захвърлят точно толкова бързо колкото им е отнело да се сдобият с тях.
ШАНС за бездомните
Най-лесният и безопасен начин да се справим с проблема е да кастрираме. С всяко кастрирано животно предотвратяваме раждането на хиляди страдащи по улиците. Едно некастрирано женско куче и нейното потомство могат да произведат 67 000 кученца само за 6 години. А след 7 години една некастрирана котка и нейното потомство могат да достигнат зашеметяващите 370 000 котенца!
Кастрацията е рутинна операция, която подобрява здравето на животното. Други плюсове и минуси може да видите в линка даден по-надолу в текста.
Списък с места (разделен по градове), където може да се кастрира безплатно/на ниска цена може да видите ТУК.
С какво можеш да помогнеш ТИ?


  • Всеки един от нас може да осинови (вместо да закупи) животинка и да помогне за намирането на добри домове на други такива.
  • Всеки един от нас може да поеме ангажимент и да кастрира животните около дома си както и домашния си любимец.

  • Всеки може да разговаря и разпространява информацията, за да може да се информират колкото се може повече хора.
Препоръчваме ви да изгледате образователно интервю с ветеринарен лекар Д-р Рени Величкова от град Перник на тема 'Кастрации'. Научете повече по темата; във видеото се адресират митове и мнения, които не се базират на факти, както и какво има да каже медицината по въпроса! – виж ТУК.




Текст и източник на информация: PETAUK
Превод и редакция: Бетина Тихомирова за Подай Лапа - Осинови Ме!
Редакция: Бетина Тихомирова, Велислава Георгиева

0 comments