5 опровергани мита за кастрацията



Има много информация из интернет за това кой е най-добрият начин да се грижим за домашните  си любимци, но е трудно да различим фактите от измислиците , особено когато се стигне до съвети за кастрирането. Ето пет често срещани митове за кастрацията и защо операцията може да има смисъл както за вас,така и за домашния ви любимец;


Мит: Домашният ми любимец трябва да изпита радостта от това да бъде родител преди да легне под ножа.

Истината: Добрите новини за вас са ,че няма научни доказателства ,че е по-добре да оставиш домашния си любимец да стане родител преди да се кастрира.Защо това да са добри новини?Защото е много по-лесно да живеете с кастрирано мъжко или женско животно.Кастрираните женски не се разгонват , което премахва риска те да оставят кръвни следи по любимите ви бели панталони или чисто-новия ви диван, а вероятността кастриран мъжки да побегне в търсене на женска значително намалява.

Също така тази процедура има ползи и за тяхното здраве. Женските кучета, които са кастрирани преди първото си разгонване имат значително по-малък риск да се разболеят от рак на гърдата. Ако те са кастрирани по традиционния начин, при който и матката и яйчниците се отстраняват, няма никакъв шанс от опасната и дори понякога смъртоносна пикочна инфекция – пиометра. Елиминира се и и опасността от развиването на рак на матката  или рак  на яйчниците. По същия начин при мъжките се елиминира шанса за рак на тестисите и намалява риска за проблеми с простатата.

Мит: Поведението на любимеца ми ще се промени.

Истината: Този мит донякъде е верен, но обикновено промените са за добро. Кастрацията може да изглади нестабилното поведение,правейки го по- последователно и приятно. Женските е вероятно да спрат с раздразнителността, породена от хормоналните проблеми по време на разгонване, което ги прави по-малко склонни да се сбият с други животни.Една кастрирана женска не би уринирала вкъщи или пред входната врата, за да уведоми мъжките, че е готова за чифтосване.
Некастрираните мъжки котки и кучета също имат промени в поведението, дължащи се на хормони – скитане, качване по хора и животни, бой с други мъжки и маркиране с урина, това най-вероятно ще намалее с кастрацията. Но естествено това не е бързо  решение за всякакъв вид поведенчески проблеми; за някои от тях трябва да работите заедно с животното си.

Мит: Любимецът ми ще напълнее

Истината: Може би да, но дали той/тя ще натрупа няколко килограма зависи изцяло от вас. Възрастта, на която домашните любимци се кастрират обикновено е времето, в което растежа се забавя и животното нормално напълнява така или иначе. Добрата новина е,че затлъстяването не е неизбежно след операция за кастриране. Поддържането на добро хранене и упражненията са ключът към поддържането на кучето ви в добра форма. В повечето случаи е добре да измервате храната му и да го храните в режим, вместо да му сипете голямо количество, което да яде, когато пожелае. Също не е препоръчително да го храните с калорийна храна за кученца между петия и шестия месец и се опитайте да определите количеството специално за него вместо да се водите по такова определено за всички кучета. Не е вредно да давате повече или по-малко от обозначеното на опаковката в зависимост от индивидуалните нужди на кучето, те се определят от неговата порода, ниво на активност и размер. Ако имате някакви съмнения, се обърнете към ветеринар за съвет за подходяща храна и количество за вашия домашен любимец.

Мит: Кучето или котката ми са твърде малки за кастрация

Истината: В повечето случаи, колкото по-малки, толкова по-добре.Някои млади животни могат да достигнат полова зрялост най-рано на възраст от 4 месеца. Ранното кастриране намалява риска от нежелано поколение. Младите котки и кучета понасят по-леко операцията и излизат по-лесно от упойка, възстановяват се по-бързо с по-малко кръв и болка. Така казано, някои много големи или гигантски породи кучета е по-добре да се кастрират по – късно . За това е най-добре да разговаряте с ветеринар за най-подходящата възраст за кастрация за породата на вашето куче или неговият размер.

Мит: Кастрирането е много скъпо

Истината: Не е задължително, това зависи от вашето местожителство и от големината на котката или кучето ви и дали животното е младо или старо. Процедурата обикновено е по-евтина за по-малки и млади животни. Много по-евтино е сравнение с разходите за цезарово сечение например, ако женската е бременна и не може да роди сама или разходите по грижата за няколко кученца или котенца и техните прегледи при ветеринар включително ваксините им и обезпаразитяването преди да могат да отидат в нови домове. Ако парите са проблем има достатъчно евтини или дори безплатни програми, които ви дават възможността да кастрирате кучето или котката преди да се изненадате с нежелано поколение. Поговорете с ветеринарен лекар за опциите, които имате.

Източник: Vetstreet

Преводач: Елиз Георгиева за Подай Лапа - Осинови Ме!

Вижте още:

Защо да кастрираме домашните любимци

Списък с кастрации предлагани безплатно или на ниски цени из градовете на България

Видео: Интервю с ветеринарен лекар Д-р Рени Величкова от град Перник на тема 'Кастрации'.

1 comments

  1. Имам две женски кучета и котарак у дома.Специално по темата изчаквам някой човек да се кастрира и да сподели как се чувства??? Добре ли му е, или зле...
    И тогава ще реша!

    ОтговорИзтриване