Котките не винаги падат на краката си: Синдром на падащите котки




Летните месеци изглежда са най-опасни за домашните котки. Голям брой котки падат инцидентно от прозорци или балкони всяка година. А това се случва толкова често, че ветеринарите са измислили термин – Синдром на падащите котки или HRS (High-rise syndrome).


Твърди се, че котките имат чувство за самосъхранение и че винаги падат на краката си, но това не е напълно вярно. Особено ако включим и височината, от която пада котката. Ако е прекалено ниско, животното обикновено пада на една страна. Ако падат от много високо, котките имат време да оправят позата си и да застанат на крака. Често обаче краката им не могат да издържат на отскока. Когато това се случи, ставите се огъват драстично, костите се трошат и главата и гръдният кош удрят земята. Последствията от подобно падане са често смъртоносни. А в случаите, в които животинката оцелява страда от редица проблеми – късане на тъкан или кървене в белите дробове, счупени крака, счупена челюст и ребра, травма на мозъка и/или загуба на зрение и др. 



Защо котките падат от високо?

Макар и наличието на инстинкта им за самосъхранение не трябва да забравяме, че котките са и хищници. Прелитането на птици покрай тях е една от основните причини да полетят надолу, докато се опитват да ги хванат. Други причини включват хлъзгави первази и загуба на равновесие при скачане, както и стряскане от силен шум като прахосмукачка или викове на деца.

Какво да правим, ако това се случи?

Редно е веднага да заведете животинката на ветеринар. Понякога нараняванията може да не са видими за вас, но котето да страда. Трябва да се внимава и със самото вдигане от земята. Често животните са стресирани след подобен инцидент и могат инстинктивно да ви одраскат или ухапят. Препоръчва се да завиете животното в плат ( хавлия, кърпа или одеяло) и да я сложите в кашон или клетка, след което да го заведете веднага на лекар.

За повече информация относно видовете травми и диагноза вижте статията ТУК.


Ето и някои инциденти: 




Източник на информация: catster и sciencedaily
Статията е изготвена от: Бетина Тихомирова
Редактирал: Велислава Георгиева





0 comments