Програмата "Кастрирай и върни"




Ако сте забелязали котки във вашия квартал и искате да им помогнете, най-добрата Ви опция е чрез програмата “Кастрирай и върни“ или още наричана 
TNR (Trap-Neuter-Return). TNR е процес, с който бездомни котки се хващат с хуманен капан, кастрират и ваксинират във ветеринарна клиника, след което се връщат на мястото, от което са взети.

В тази статия ще обясним как можете и Вие да упражнявате TNR. 



Видове ушна маркировка
Преди да започнете разучете бройката на котките във вашия квартал. Най-ефективният начин да добиете тази представа е като започнете да ги храните всеки ден по едно и също време. След около една до две седмици ще разберете ясно каква е  големината на колонията. При тази стъпка съветваме да си водите записки, в които да опишете броя, колко от тях са мъжки и женски и дали са били вече кастрирани. Уличните котки, които са вече кастрирани имат маркировка на едно от ушите – отрязано връхче от ухото отгоре или отстрани на ухото. За да разберете повече за маркирането на кастрирани улични котки кликнете ТУК.




Най-добрият вариант е да се опитате да хванете всички котки наведнъж, а не една по една. Разбира се, това не винаги е възможно. Особено ако работите сами, но се опитайте да хванете колкото се може повече като се фокусирате предимно над женските котки.

Преди самия процес на залавяне е добре да запишете час при ветеринар и да заловите котките ден преди уговорката. Убедете се, че ветеринарят, с който ще работите е добронамерен, има добри отзиви и има опит с бездомни и несоциални котки. В по-големите градове в България има и безплатни програми, които могат да улеснят този процес от финансова гледна точка. Списъкът с места, които кастрират безплатно или на ниски цени (разделен по градове) ще намерите ТУК. Ако се намирате в област където няма кастрационни програми, говорете с ветеринаря, при който смятате да извършите кастрациите и дали ще е възможно да направи отстъпка, имайки предвид бройката на животните и това, че са бездомни. Също така може да се опитате да съберете средства чрез дарения. Това не винаги е успешно, но не пречи да се опита. За повече съвети и съдействие може да ни пишете на страничката във Фейсбук


За да започнете самото залавяне, трябва да се сдобиете с някои неща:

  • Хуманен капан (Имайте предвид, че на пазара има различни видове капани. Примерният капан е с един отвор и се задейства при стъпването върху плочата)
Примерен хуманен капан за залавяне на котки
  • Примамка за капана (Най-ефективна примамка е консерва риба тон в олио. Миризмата на риба привлича котките отдалеч, а олиото помага на местото да не изсъхва, ако се налага да се чака. Друга много ефективна примамка е печено пилешко бутче от магазина)
  • Вестници (по желание)
  • Одеяло или кърпа достатъчно голяма да покрие капана
  • Превоз (като например личен автомобил)
  • Постелка, с която да предпазите превоза от изцапване (по желание)
  • Място, в което животните могат да пренощуват докато дойде време за кастрацията и възстановяването след нея. (Вашият дом, тераса, барака, мазе, гараж, таван и т.н.)
*Не се препоръчва да се опитвате да хващате несоциална/бездомна котка с ръце. Това може да нарани животното както и вас самите. Уличните котки рядко позволяват да бъдат хващани. Това често ги стресира и може да доведе до агресия – драскане и хапане. Ако нямате друга опция е препоръчително да използвате дебели ръкавици, които да не позволят преминаването на зъби и нокти през тях.

Преди акцията е препоръчително да говорите със съседите си. Това се прави с цел евентуално съдействие, както и да се знае каква е причината за залавянето им. Също така ако случайно има и други хора, които се грижат за колонията, ще разберете повече полезна информация от тях. Хубаво е да ги помолите да не хранят котките известно време преди залавянето, защото ако животните са сити, шансът да влязат в капана е минимален.

*Ако ще използвате повече от един капан е редно да си запишете точната бройка, както и местата където са поставени. Забравянето на капан може да означава смърт за животното. Особено при големи студове или жега.

Подготовка за залавянето:

Стъпка 1: Подготовка на капаните
Поставете тънко парче вестник, с който да покриете дъното на капана. Това се прави с цел да служи като опора за краката на котката както и да предпази капана от изцапване. Тази стъпка не е наложителна и може да се прескочи.




Стъпка 2: Поставяне на примамката
Примамката се поставя в края на капана. Това е наложително защото животното трябва да мине през механизма на капана, за да го задейства. Тази стъпка се извършва спрямо вида на устройството, което имате.
Храната не трябва да е много като количество. Съветваме да оставите около една лъжица или 15-20 грама.

След поставянето на храната направете пътечка от нея до отвора на капана, за да имате повече успех със залавянето.

Съвет: Не трябва да забравяте да НЕ храните котката денят преди залавяне. Ако животното не е достатъчно гладно може и да не рискува да влиза в незнайни обекти.


Стъпка 3: Покрийте капана частично с одеяло или кърпа. Това ще улесни процеса на успокояване след като животното се хване. Тази стъпка не е задължителна, но е препоръчителна, за да може да действате по-бързо и предотвратите стреса, който котката може да изпита след като се затвори капанът. Ако се забележи, че котката се плаши от така направения тунел, може да опитате да махнете напълно покривалото и да опитате отново.

Стъпка 4: Позициониране на капана
Важно е да поставите капана на плоска повърхност или ако е неравна да намерите позиция, в която не се клати. Ако капанът се клати, шансът котката да влезе в него е минимален. 
Поставете капана на място, на което сте виждали да минават котки. 
След поставянето на капаните е добре да стоите наблизо. 

*Препоръчва се да проверявате капана на всеки 20-30 минути. НЕ се препоръчва да седите точно до самия капан. По този начин животното няма да иска да се доближи.

Стъпка 5: Транспортиране на котката до временен дом/място, в което да пренощува.
Като хванете животинката, покрийте капана с кърпа/одеяло максимално бързо. След което сте готови да транспортирате животинката до мястото, в което ще пренощува. Не махайте покривалото докато не дойде време за самата операция или ветеринарят не го изиска. През времето, което животното ще седи при вас не трябва да бъде хранено и не трябва да пие вода. Това е нужно за безопасна кастрация. 
След самата кастрация котката може да бъде замаяна от упойката. Оставете животното да престои при вас или на стационар поне 24 часа преди да я пуснете отново на свобода. Това е нужно, за да се убедите, че животното няма усложнения след операцията и че се чувства добре. 

Стъпка 6: Пускане на свобода
Последната стъпка е връщането на животниката на мястото, на което сте я намерили. Не е препоръчително да пускате котката на място, което е непознато за нея. Сега след като е кастрирана тя няма да се размножава. 
След кастрацията може да продължите да се грижите за животинките около вашия квартал.







Повече на тема "кастрации"

(Видео) Интервю с ветеринарен лекар на тема "Кастрации" - какво трябва да знаем, често задавани въпроси и ползи/рискове.
Защо да кастрираме домашните си любимци?
5 опровергани мита за кастрациите.
Кастрацията - Митове и факти.


*Ако имате какво да добавите и споделите опит може да ни пишете на лично в страницата ни във Фейсбук!



Източник на информация: The Kitten Lady и личен опит на доброволците от Подай Лапа
Изготвил: Бетина Тихомирова
Редакция: Велислава Георгиева

0 comments