Защитете домашния си любимец от отравяне през лятото ☼


Лятото е време за събирания, пътувания и дейности на открито, в които често участват и домашните ни любимци.

Ето няколко съвета от Ветеринарномедицинска асоциация в Ню Джърси, които ще ви помогнат да осигурите безопасна среда за вашето любимо животинче.

Важно е, особено през лятото, да го предпазвате от някои често пренебрегвани източници на отрова, които се срещат навън.

Охлаждащи течности, антифриз, флуид на радиатора


Тези вещества са отровни и често смъртоносни.
Домашните любимци обичат сладкия вкус на антифриз, но последствията могат да бъдат фатални.

В случай че държите антифриз в гаража...
  • помислете за закупуване на марка, която е съобразена с безопасността на животните, така че да няма последствия, ако те влязат в контакт с антифриза

Тъй като съседите не могат да бъдат толкова внимателни...
  • не позволявайте на вашия домашен любимец да ближе нещо от алеите или улиците
Поглъщането дори на една чаена лъжичка от някои от тези вещества може да доведе до сериозно извънредно положение. 

Свържете се незабавно с вашия ветеринарен лекар при подобна ситуация!


Какаов мулч


Това е мулч, който е направен от сърцевината на какаовите зърна. Представлява вторичен продукт в шоколадовата индустрия.


За съжаление, както шоколадът, така и какаовият мулч съдържат теобромин и кофеин. Това са вещества, които са особено токсични за кучета. Всъщност мулчът има по-високо съдържание на тези отрови, отколкото самия шоколад, и дори малко количество може да предизвика стомашно-чревни проблеми, невромускулни проблеми и смърт.

Тор

Домашни любимци влизат в контакт с всичко, което пръскате или разпространявате в двора си. Повечето торове ще предизвикат тежко стомашно разстройство, ако вашият домашен любимец ближе или изяжда тревата и растенията или дори по време на почистване на козината си след ходене по двора.



Уверете се, че сте прочели етикета на това, което сте поставили, и проверете колко дълго трябва да изчакате, преди да разрешите на кучето или котето си да излезе свободно на дворa.



Инсектициди

Опитвате се да се отървете от кърлежи и бълхи по вашия домашен любимец?
  • внимавайте да не смесвате различни продукти
  • не използвайте препарат против бълхи, а след това шампоан за бълхи и кърлежи
Лесно е да се предозират медикаментите, особено при котки, макар и да използвате най-леките инсектициди!
  • никога не използвайте човешки спрейове за буболечки или такива за домакинството върху домашния си любимец
  • бъдете особено внимателни, когато вашите котки или кучета влизат в контакт с инсектициди, напръскани в двора или около къщата

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за най-добрите продукти за вашия домашен любимец.
Трябва да вземете допълнителни предпазни мерки при лечение на ухапани от кърлежи и бълхи кученца и котенца.


Отрова за гризачи


Отровите за мишки и гризачи не трябва да се използват в зони, достъпни за домашни любимци. Животните могат да погълнат отровата или да изядат гризача, който е консумирал отровата. Тези отрови причиняват кървене, парализа и други често фатални последици.

Признаци на проблем може да не се появят в продължение на дни, така че ако смятате, че вашият домашен любимец е изял отровата, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар!!!

По-добре е да използвате нетоксични капани, за да се освободите от тези вредители.

Хлор или химикали за басейни



Хлорът, използван в басейните, може да причини тежко увреждане на белите дробове при вдишване или изгаряне на кожата. Хлорът в басейна е значително по-силен от този за пране.

Пазете го в плътно затворен съд на сигурно място.


Течност за барбекю и керосин


Тези течности могат да причинят увреждане на белите дробове при вдишване (кучета или котки могат да подушат отворен контейнер), както и дразнене на очите и кожата.


Фойерверки


Това е много забавно около коледните празници, но може да предизвика тежки стомашни проблеми, кървене и аномалии в кръвните клетки, ако вашите любопитни домашни любимци намерят някоя бомбичка или пиратка.

Не забравяйте, че животинките биха глътнали почти всичко!

Лосион за загар



Ако оставите отворен лосиона си за загар и вашият домашен любимец реши да играе с капачката, то може да претърпи раздразнение на устата и очите, както и стомашно разстройство.

Важно е да предпазвате вашите домашни любимци така, както бихте го направили за едно дете. Не очаквайте, че щом досега не ви се е случвала никоя от описаните ситуации, то сте застраховани от тях.


Винаги се свързвайте с вашия ветеринарен лекар, ако подозирате, че вашият домашен любимец е имал достъп до каквито и да е отрови, или ако имате някакви въпроси относно безопасността на животното.


Източник: https://njvma.org/protect/
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лора Касабова

0 comments