Избиране на домашен любимец за цял живот

Много млади хора искат да имат домашен любимец в първата си собствена къща или апартамент. Това е особено срещано, когато в детството ни е имало домашен любимец, и заживеем ли отделно, искаме да има куче и коте, което да ни посреща след работния ден.


Когато избирате домашен любимец, трябва да имате предвид някои фактори, за да сте сигурни, че животното е също толкова щастливо да е с вас, колкото сте и вие.



Първо следва да помислите за отговорностите, които вървят ръка за ръка с отглеждането на домашен любимец. Това са: избирането на ветеринар, кастрация, обезпаразитяване, както и ежедневните – хранене, грижа за козината и хигиената. На второ място е важно да прецените начина си на живот. Дали ще изберете котка, куче, птица или екзотично животно? Ако е лаещ приятел – Чихуахуа, Немски дог или друг? Чистокръвно ли да бъде или от приют? Кутре или малко котенце, или зряло куче или котка? Всичко зависи от вашия дом, начина на живот и очакванията ви за домашния любимец.

Ако живеете в апартамент, вероятно няма да е добра идея да си вземете темпераментно куче от големите породи, особено ако не стоите дълго у дома. Все пак това не важи за всички големи породи кучета: например Немският дог е голям ленивец. Ако начинът ви на живот е свързан с прекарване на много време извън дома, може би влечуго или възрастна котка ще са по-подходящ домашен любимец. Възрастните котки обикновено водят спокоен начин на живот и се вписват много добре в домакинство, което не кипи от живот през целия ден.

Приютите са отлично място, в което можете да намерите възрастни животни, които копнеят за дом. Едното важно нещо, което трябва да запомните, важи за всички видове домашни любимци. Това е нуждата им от социализиране, която е наравно с нуждата за храна и вода. Именно заради това вие трябва да прекарвате достатъчно време с животните. Обезопасяването на дома може също да е необходимо, тъй като това ще попречи на любимеца ви да сътвори някоя беля, а също и да го предпази от нараняване, докато ви няма.

Друг фактор, който трябва да вземете предвид, е вашето ниво на активност и здравословно състояние. Ако сте алергични към котки – не си взимайте котка. Вие ще страдате, а котката може да загуби дома си и да отиде в приют. Същевременно, ако пък имате малък двор и не планирате да се разхождате или да тичате всеки ден, то голямо ловно куче няма да е подходящо за вас.

Още един фактор, и може би най-важният, са парите. Колкото по-голямо е животното, толкова повече ще яде, ще има нужда и от повече препарати за бълхи и кърлежи, както и от повече сила и лекарства, когато се разболее. Ако живеете с ограничен бюджет, това не значи, че не трябва да имате другарче, а просто подсказва, че трябва да избирате по-разумно.

След като вече завършихте процеса по планиране и сте убедени, че можете да се ангажирате с домашен любимец, е време да се консултирате с ветеринар. Тези лекари са отлични източници на информация, в края на краищата те са тук заради любимците и техните стопани.


Понякога клиниката има информация за животно, което се нуждае от дом като вашия. Могат да ви свържат с приют или с лицензиран развъдник. Ветеринарните лекари и техните служители също така съдействат да направите прехода на новия си любимец в дома ви гладък. Освен това ви информират за подходяща храна, кутии за отпадъци, каишки, клетки и обучение.

Те могат и да назначат подходящ хранителен режим, за да бъде вашият любимец здрав. Ако искате да имате щастливо животно, то ще се нуждае от експертни медицински грижи.
Обективното оценяване на вашите лични нужди и начин на живот, както и спецификите на различните животни, гарантира на вашия любимец дом за цял живот. Пренебрегването на тези неща води до пълни приюти със страдащи същества.

Нашите домашни любимци могат да ни даряват с много любов и спомени, така че не забравяйте – изберете както първия, така и всичките си домашни любимци, мъдро.


Превод: Диана Костадинова за Подай лапа!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments