От какво се нуждае кучето ти?

Всяко куче е уникално само по себе си, но има някои типични причини, поради които животинките може да се държат лошо. Ние, родителите на кучета, не успяваме винаги да им дадем това, от което се нуждаят.




Кучетата имат нужда от упражнения

Кучетата имат енергия, която трябва да се изразходи някъде, а едва ли бихте искали това да се случи във вашия дом. Имайте предвид, че не може да се сметне като упражнение пускането на куче само из двора или излизането навън на лежерна разходка.

Ако има други кучета в квартала ви, които са приятелски настроени и са подходяща компания, организирайте срещи между тях и кучето ви, вместо да рискувате здравето му в пълните кучешките паркове. Не забравяйте нуждата на домашния ви любимец да си играе с вас. Хвърляйте топка, научете кучето си да търси предмет или дори опитайте спорт, подходящ за кучета.

Кучетата имат нужда от психическа стимулация

Това е една от многото причини да заведете кучето си на училище за кучета и да използвате техники за трениране и възпитание като част от ежедневната ви рутина. Играчките са друг метод за забавление. Използвайте интерактивни такива, като Кучешката пирамида или топка заредена с лакомства.


Някои от тях са на следния принцип: слагате кучешки бисквитки в тях и кучето ви трябва да мести играчката, за да установи как да извади лакомствата. Има и по-сложни и стимулиращи играчки, например Dog finder или Dog Brick.

Покажете на кучето си играчките, въртете ги, за да не му омръзнат, забавлявайте се заедно, нека види колко интересни са те. Обучаването на кучето да прави трикове също е страхотен начин за стимулиране на ума му.

Кучетата имат нуждата да дъвчат

Кучетата имат нужда от качествена храна без много добавки. Нуждаят се и от играчки, които да дъвчат. Има разнообразни видове, които предоставят различна стимулация за кучето ви: кокали, които се ядат; топки и специални други играчки, подходящи за дъвчене.
Ако видите кучето си да дъвче нещо, което не трябва, спрете го чрез шум. Плеснете с ръце и му дайте алтернатива за дъвчене. Възрастните кучета дъвчат по-рядко от малките, но все пак го правят, докато са живи. Затова спрете да вините кучетата си, ако дъвчат вашите неща, а започнете да затваряте врати, да прибирате обувки и осигурете сигурно и приятно място, за да играят, когато не сте вкъщи.

Кучетата имат нужда от чувство за безопасност

На първо място кучетата трябва да се научат да ви се доверяват. Помогнете им да се чувстват в безопасност, без да ги насилвате в ситуации, които са извън техните предели.
Започнете бавно и търпеливо. Запознавайте кучето си с не повече от един човек на веднъж. Помолете хората да не се доближават до кучето, а да го изчакват то да прави първите крачки в общуването. Наблюдавайте кучето си, то ще ви покаже кога е готово за големия свят.

Имайте предвид, че някои кучета винаги са плахи и може никога да не станат уверени. Има палета, които показват страха си чрез проявяване на агресия. Това са моментите, в които трябва да защитите животното. Ако кучето ви ви се доверява и знае, че можете да го предпазите (вместо да го поставяте в страшни за него ситуации), то ще се чувства по-спокойно и агресивността (ако я има) ще намалее.

Кучетата имат нужда от учител

Кучетата имат нужда да ги научите на добро поведение. Не можете просто да смятате, че знаят какви са вашите очаквания, а да се гневите, че ги пренебрегват. Награждавайте доброто поведение през цялото време, не само когато тренирате кучето си. Погалете го например, когато спокойно си лежи до вас.

Когато оставяте кучето си в заградена част на дома, тя трябва да му предоставя възможност да се забавлява, а не да се чувства изоставено и без занимавка.

Ако ви няма цял ден, е добра идея да наемете някого, за да го извежда или да идва у дома, за да му прави компания и да не е само цял ден. Бъдете внимателни с избора си на хора, които ще прекарват време с вашия домашен любимец. Ако те не разбират от кучета, не анализират правилно поведението и езика на тялото, а използват наказания и нехуманни методи за възпитание, това ще нарани вашето куче.

От друга страна, понякога не е удачно да ангажирате голяма фирма за грижа на кучето ви през деня – повечето такива са препълнени с животни и може да се окаже, че имат много кученца и малък екип, който не успява да се погрижи качествено.

Кучетата имат нужда от добри асоциации

Ако викате кучето си по име и му дадете кучешко лакомство, то ще започне да асоциира името си с вкуса и ще се научи да реагира при повикване. Ако го храните и си играете с него покрай непознати, то ще започне да асоциира непознатите с позитивен опит. Тези хитрини ще научат кучето ви да се държи по желания от вас начин.

Това е много по-добра стратегия от дърпане на кучето за нашийника или наказание за определено поведение. Когато наказвате кучето си, вие накърнявате отношенията си с него. То няма да знае за какво го наказвате, ако не сте му показали алтернативно желано поведение.

Ето ви един пример, за да е по-ясно. Кучето ви бяга, докато го разхождате. Вие го викате и то в крайна сметка идва, но го наказвате, защото преди това е избягало. Следващ път, когато го викате, кучето ви може да се страхува да дойде при вас.Възнаградете го, че е откликнало на вашия вик.

Друг пример. Ако слагате нашийник с шипове (и го дърпате, когато то проявява интерес и тръгва към деца), то ще асоциира болката и дискомфорта с децата и може да започне да реагира със страх или агресия към тях.


Кученцата имат нужда от социален живот

Трябва да социализирате кучето си, за да предотвратите агресия или плахост в него. Още в началните месеци го учете на нови емоции. Помогнете му да има позитивен опит с мъже, жени, деца, тийнейджъри, кучета и котки. Учете децата на това как да се държат с кученцето, молете непознатите за него хора да му дават кучешка бисквитка, разрешавайте му да играе със здравите, ваксинирани кучета на вашите приятели.

Запомнете обаче, че социализация не е равно на излагане на различни ситуации. Независимо дали кучето е бебе или осиновено като по-голямо, ще е грешка да го насилвате в моменти, в които не се чувства комфортно. Например: неконтролирани ситуации в парка, места с прекален шум или пък на игрище с твърде много деца и т.н. в името на социализацията.

По-добре е кучето да е спокойно, а не притеснено и натоварено от непозната ситуация.

Превод: Лиса Антонова за Подай лапа – Информационен Сборник!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments