6 неща, които трябва да знаете, ако намерите изоставено котенце

Намерили сте изоставено коте - знаете ли какво да правите?

В този списък с шест стъпки ще откриете от какво точно се нуждаят изоставените котенца.
Така, намерили сте изоставено котенце, което се нуждае от вашата помощ! За щастие, тук ще намерите добри съвети за това какво да предприемете.

1. Уверете се, че котенцето наистина е изоставено.

Първо, наистина ли котето, което сте намерили, е изоставено? Майка му може да е отишла на лов или пък, ако е дива, да се крие от вас. Наблюдавайте котето от безопасно разстояние. Ако до 12 часа майката не се върне, е време за следващата стъпка.

2. Поддържайте котето топло.

Котенца, по-малки от 3 седмици, не могат да контролират телесната си температура и могат лесно да изстинат. Подгответе „гнезденце “ от кърпи, под които да поставите подгряваща подложка или бутилка с топла вода. Оставете допълнително пространство, където котето може да пропълзи, ако му стане твърде топло.

3. Потърсете и друга помощ.

Потърсете местен приют, организация за животни или ветеринарни лекари. Проверете дали имат котка-майка, която да е кърмачка. Или пък доброволци, които знаят как да хранят и обгрижват малки котенца. Там могат да ви дадат и съвети, ако решите вие да се грижите за изоставеното коте.

4. Ако се наложи, трябва да храните изоставеното коте от бутилка с биберон.

Ако котето е на една седмица или по-малко, ще трябва да го храните от бутилка с адаптирано мляко за котета през два часа. На двуседмична възраст то може да се храни на всеки четири часа в денонощието.

Уверете се, че котето е по коремче, когато го храните от бутилка, за да сте сигурни, че адаптираното мляко ще попадне в стомаха, а не в белите му дробове. Когато котето достигне възраст от 4 - 5 седмици, може да започне да се захранва с консервирана храна или пастети за малки котета.

5. Грижата след хранене е много важна.

След всяко хранене котето трябва да бъде внимателно оригнато и избърсано. Ако изоставеното коте е по-малко от 4 седмици, неговата аногенитална област трябва да се избърше с топла, влажна хартиена или памучна кърпа, за да се стимулират перисталтиката и червата му да уринира и да се изходи.

6. Знайте, че изоставеното коте е много уязвимо.

Не всяко спасяване на котенце е с щастлив край. Тъй като изоставеното коте пропуска ползите от майчиното си мляко, то е по-податливо на проблеми като инфекции, хипотермия и анемия.
Не се обвинявайте, ако котето не оцелее. Дайте си сметка, че сте направили всичко по силите си и се успокоявайте с факта, че котенцето е чувствало закрила и любов, докато сте се грижили за него.

Източник: 6 Things to Know If You Find an Abandoned Kitten by Annie Butler Shirreffs
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа- Информационен сборник!
Редактор: Росица Талева
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments