На 24 май в инициативата "Творци и изкуство" гостува ... красотата на българското словоВ края на м. декември 2019 г. Подай лапа! стартира „Творци и изкуство“ – инициатива, с която сме си поставили за цел да споделяме изкуството на творци от цял свят - творци, чиято любов към животните, се пренася и в творбите им.

Фокусът в нашите интервюта, обаче, винаги ще е поставен приоритетно върху българските творци.


На празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, един ден с толкова слънчева чистота, с толкова магнетична светлина, празник с особен трепет за всеки българин, връщащ го с умиление към първата среща с четмото и писмото, избрах да ви представя  една дама с удивителна биография.
Влюбена в бялото, в българския фолклор, в запечатването на изгревите и залезите, за нея Негово Величество  Словото няма тайни. Тя съумява  да го превръща в оазис, от който всеки иска да отпие. И макар  физически мечтите й да са я отвели  през океана, в далечен Сиатъл, не спира  да бъде проводник на  завета на Светите братя с красотата  и силата на словото, които са нейни вдъхновение и устем, нейна пътеводна светлина по пътя към знанието, което  възторжено предава на учениците си, по пътя  към тържеството на духовността.

Вече се питате коя е тя? Оставям ви да разберете от самата нея... 


Представете се в едно-две изречения. (Не забравяйте да включите името и професията си.)


Даниела Иванова-Найберг, етнохореолог, пътешественик и пей-сърце.

Откъде черпите вдъхновение?

Най-вече от природата. Разходки в гора и край вода.

За мен животните са... създания, с които разговарям.Животните са част от творбите ми, защото... сами се появявят.
Ако може да се преобразите за един ден в някое животно, кое щеше да е то и защо?

Не знам. Може би сърна.

Кой е вашият любим творец на изкуство?

Абсолютно няма да ми стигне това място...


Кое е вашето любимо произведение на изкуството?

„На овладените слова играта звънка е като мощна тетива на лък опънат“ – примерно.

Така завършва стихотворението „Да схвана всичко искам аз“ на Борис Пастернах (1956, в превод на Андрей Германов)Споделете ни линкове, с които хората могат да ви намерят в онлайн пространството.


http://www.danielaivanova-nyberg.com/

https://www.facebook.com/daniela.ivanovanybergРазяснение в детайли за инициативата „Творци и изкуство“ може да прочетете тук.

Ако самият вие, сте творец, черпейки вдъхновение от домашните любимци и удивителния животински свят, чувствайте се поканен да вземете участие. С огромна радост и вълнение ще разкажем за вас.

Ако пък в обкръжението ви има хора на изкуството, бихме ви били безкрайно благодарни да им споделите за Подай лапа!, в частност за „Творци и изкуство“.

Формата, чрез която всеки артист, отговарящ на изискванията на инициативата, може да бъде наш следващ виртуален гост, може да откриете тук.Съставил: Лора Касабова

Стилистика: Лора Касабова

0 comments