Как да научим кучето си да не бяга?


"Моето куче никога няма да избяга" е фраза, която почти всеки собственик на куче си казва. И наистина вярва в нея, докато не се случи точно обратното. Ако някога сте губили куче, значи познавате парализиращия страх, който тази ситуация причинява. Не знаете дали то не е било ударено от кола, откраднато или вероятно е толкова паникьосано, че може и да не чуе, когато го викате. Ужасени сте. Вашето куче също. Честно казано, това е кошмар, който всеки собсвеник на домашен любимец се надява да не преживее.


Как можете да предотвратите тази ситуация?

Има няколко стъпки, които е добре да се спазват:

1. Дръжте го далеч от отворени врати;

2. Уверете се, че кучето ви носи каишка с висулка, на която има идентификационна информация за него;

3. Дръжте го на каишка, когато го разхождате;

4. Проверявайте оградата в двора си за всяка пролука, от която може да избяга;

5. Осигурявайте му интересна и стимулираща среда у дома.

Нека разгледаме подробно всяка стъпка. 

Дръжте го далеч от отворени врати. 

Тренирайте кучето си да не тича към вратата, когато се прибирате у дома. То трябва да бъде обучено да седи далеч от нея, докато не влезете и дадете команда, с която да го извикате при вас. Така се намалява възможността любимецът ви да се промуши през вратата и да излезе навън. Това е особено важно, когато имате гости.

Всеки път, когато посрещате гости, вашето куче може да хукне навън и да се изгуби някъде. Ако приятелите ви нямат домашни любимци, може би няма да разберат колко е важно кучето да стои вътре в къщата. Затова редовното трениране на домашния ви любимец може да ви спести стреса да го търсите после.


Носенето на каишка с висулка с информация за кучето. 

Много от собствениците на домашни любимци или нямат навика да им слагат повод на врата вкъщи (вероятно заради подрънкването на висулките), или не проверяват добре дали каишката е достатъчно стегната, така че кучето им да не може да си измъкне главата от нея. Определено е по-лесно да накарате кучето си да върви на повод, докато го разхождате навън, отколкото да носи каишка с висулка вкъщи.

Каишката обаче задължително трябва да има етикет подобно на маркерите на PetHub, с информация за контакт с вас в случай, че кучето се изгуби. Проверете в зоомагазините в района, в който живеете, за висулки, на които може да се добави информация за кучето ви или за вас самите, без те да издават дрънкащ звук.


Дръжте кучето си на каишка, докато го разхождате. 

Когато извеждате кучето си на разходка, дръжте го на каишка. Да, то може да иска да изследва всичко наоколо по време на разходката, но заедно с проучването се появява възможността то да тръгне да преследва някаква миризма, която е надушило или да бъде изплашено от звук, друго куче или човек. Ако се разхождате в гората и искате да го оставите да броди наоколо, отпуснете каишката на осем - дванадесет фута (2-3 м.). Но когато вървите по тротоар или улица, то дръжте повода на късо.


Проверявайте оградата в двора 

Ограденият двор е дар за всяко куче, което обича да бяга. Можете да отворите спокойно вратата на къщата си, да го пуснете и да го гледате как спринтира в двора. Когато правите това обаче, не го оставяйте без надзор. Също така трябва редовно да проверявате оградата. Вашето куче може да копае и да изрови дупка в оградата или пролука, през която да излезе. Счупена планка или друга повреда може да осигури отвор, от който може да избяга. 


ЗАБЕЛЕЖКА: Дръжте каишката с висулката на врата на кучето си дори когато то бяга в заградената площ на вашия двор.

Интересна и стимулираща среда

Когато едно куче се чувства щастливо вкъщи, то няма да има интерес към отворени врати или пък да избяга. Как можете да направите домашната среда по-интересна за кучето си?

Има безброй начини и ето няколко:

Дайте му много упражнения. Умореното куче е щастливо куче. Ако трябва да работите по цял ден и домашният ви любимец ви е сам вкъщи, изведете го за дълга разходка или бягане сутрин, за да може да прекара деня си в почивка и релаксация, докато се приберете.

Чешете го по коремчето, играйте си и му давайте любов. Връзката, която изграждате с кучето си, е най-големият стимул то да се чувства щастливо.

Накарайте го да се чувства в безопасност. Ако се страхува от силни шумове като гръмотевични бури, можете да му дадете комфорт, любов и тиха стая, в която да избяга от силните звуци. Включете вентилатор за фонов шум, DOGTV и неговите научни предавания, за да успокоите и забавлявате кучето си.

Подсигурете му собствено местенце. Много кучета обичат колибките си, защото това е тяхното „безопасно място”. Дали любимецът ви живее в къщичка, докато ви няма, или колибката е мястото, където той отива да си почине, когато сте вкъщи, научете го, че къщичката му е неговото мястото, където да отиде, когато се страхува или тревожи. Поставете я в район, достъпен за него, и включете DOGTV, за да гледа изображенията и да чува звуците, които го успокояват.

Предлагайте играчки, за да държите съзнанието му ангажирано. Дайте на кучето си различни играчки - дъвчащи, меки, издаващи звуци, кокалчета и други занимавки. Когато кучето е ангажирано с интересни дейности, е малка вероятността да иска да излиза навън, докато ви няма. Също така е малко вероятно да поиска да сдъвче обувките ви или да лае по цял ден, докато е само.


Какви са начините да си върнете кучето, ако то избяга?

1. Ако кучето е с микрочип, шансът да го намерите е голям

2. Ако сте го тренирали да идва по ваша заповед, това също улеснява неговото намиране.

3. Уверете се, че кучето ви носи каишка с информация за връзка с вас (освен че има микрочип).

4. Публикувайте в социалните мрежи, че сте изгубили кучето си, за да може повече хора да разберат. Това означава, че е добре често да правите снимки на вас и вашето куче; публикувайте последните снимки, които имате с него.

5. Проверете дали любимецът ви не се е озовал в местните приюти за животни и спасителни центрове.

6. Разходете се в квартала и го викайте по име.

7. Залепете обяви.

8. Обадете се на местните ветеринарни лекари, за да проверите дали някой от тях не е чул за намерено куче.

9. Реклами в местни вестници със снимка на вашия домашен любимец също са опция.

Бъдете внимателни и учете кучето си да избягва отворените врати, за да осигурите неговата безопасност и щастлив живот.

 

Източник: https://www.pethub.com/article/providing-enriching-environment-eliminates-desire-pet-flee guest writer is Robbi Hess from DOGTV
Превод: Александра Димитрова за „Подай лапа“ - Информационен сборник!
Редакция: Катя Петрова
Стилист: Лиса Антонова

0 comments