Колко и как да се храни котенце спрямо възрастта му?

Чудите ли се колко трябва да храните едно котенце, с какво да го храните и дали има график за това? По-долу можете да видите нашите съвети за хранене на малки котенца (и да го съгласувате с вашия ветеринар).


Ако обмисляте да си осиновите или сте намерили малко котенце, независимо дали е на три седмици или на шест месеца, то ще се нуждае от правилно хранене и грижи. Храненето на възрастни котки може да Ви изглежда проста задача, но как и колко да нахраним малко коте, е по-сложно. Ето и няколко съвета по темата.

Колко да храним коте от раждането до четири седмици


Кърма: Надяваме се, че котенцето е все още с майка си в този период. Но дори и да е така, може да има проблеми. Ако тя отказва да кърми, трябва да я прегледа ветеринарен лекар. Може да се окаже, че има мастит или нещо, което прави кърменето болезнено за нея.

Ръчно хранене: Ако майката откаже да се грижи за котенцата си, ще трябва да ги храните сами. Адаптирано мляко за малки котенца може да се намери в зоомагазините. Вашият ветеринарен лекар също би следвало да има варианти за адаптирано мляко. Въпреки това е хубаво да знаете, че е важно котенцата да бозаят най-малко през първите два дни от раждането си.

Колко да храним коте от четири до осем седмици

Отбиване на котенца: Това е постепенен процес. Дайте им суха храна за котенца (една част), смесена със заместител на котешко мляко (три части) или консервирана храна за котенца (една част) със заместител на мляко (две части). Постепенно можете да намалявате течността.

Колко да храним коте от два месеца до три месеца


Кърма: Котенцата трябва да се хранят само с подходяща за възрастта им храна (адаптирано мляко, кърма) поне до 10-ата седмица.

С какво се хранят котенцата през този период: През това време котенцата развиват своите хранителни предпочитания, които ще им останат за цял живот. Консервирана или суха храна това зависи от Вас. Само при специални обстоятелства, определени от Вашия ветеринарен лекар, може да давате и добавки.

Колко да храним коте по график на два до три месеца: Котенцата в тази възраст трябва да се хранят най-малко четири пъти на ден, защото стомасите им са твърде малки, за да задържат необходимото количество храна. Консервираната храна трябва да се охлажда между храненията и след това да се затопля. Суха храна може да оставяте в купичка, за да има денонощно и без график. Смесете малко вода със сухата храна, ако котето Ви не я харесва и не иска да я яде.


Колко да храним коте от три месеца до шест месеца


Навици: Котенцата започват да изграждат навиците си през този период. Уверете се, че храната на котето е на тихо, спокойно и безопасно място и не я местете.

С какво да храним коте в този период: Проверете етикета на храната. Трябва да има гарантиран анализ на ключовите съставки, включително минималното съдържание на мазнини и протеини и максималното съдържание на фибри и влага. Котките и котенцата могат да развият здравословни проблеми в следствие на прием на недостатъчно протеини. Поддържайте диетата на котето постоянна, не сменяйте храната, освен ако не е необходимо.

Колко да храним коте по график на три до шест месеца: След шестия месец можете да започнете да храните котенцето три пъти на ден. Най-добре е всяка седмица да го претегляте и съответно да коригирате теглото.

Колко да храним котенца, които са на възраст от три месеца до шест месеца: 1/3 до 1 чаша при всяко хранене.

Колко да храним коте от шест месеца до година


Хранене: Въпреки че Вашето коте може да продължи да расте след една година, обикновено на тази възраст вече се смята за възрастен индивид.

С какво да храним в този период: Храната на Вашата котка отново трябва да съдържа адекватни дози протеин и да е лесно смилаема. Също така търсете храни с добавени таурин и аргинин това са незаменими аминокиселини. Повечето ветеринари препоръчват месоядна диета, тъй като котките са строго месоядни животни. При възрастните котки има няколко възможности за избор на храни:

1. Суха храна: Има много марки на пазара. Предлагат се и специални храни за животни със здравословни проблеми, например при инфекции на пикочните пътища или възпаления.

2. Консервирана храна: Някои собственици на котки смятат, че този вид е най-добър, защото е с по-ниско съдържание на въглехидрати спрямо сухата храна. Също така с консервираната храна котките имат по-малко шансове да затлъстеят. Но е установено, че няма реална разлика между суха и консервирана храна.

3. Сурови храни: Привърженици смятат, че суровата храна се доближава най-много до навиците на хранене на една котка в дивата природа. Можете и сами да приготвите или да купите сурова храна. Ключът обаче е да се уверите, че Вашият любимец получава всички необходими хранителни вещества някои хора добавят пробиотици (които помагат за поддържане на чревното здраве) и добавки (проверете при ветеринарен лекар).

4. Честота: Два пъти на ден.

Колко да храним котки в зряла възраст?


Проверете препоръките на етикета на храните.

Обобщение

От съществено значение е правилното хранене на подрастващи котета, за да осигурите растежа им като здрави котки. Следете теглото (котка или коте с наднормено тегло ще има висящ стомах, ребра, които не можете да усетите, и може би двойна брадичка). Следете също и колко се движи и дали е активно животното.

Като се фокусирате върху доброто хранене от самото начало, най-вероятно ще имате здрава и силна котка в зряла възраст.
Източник: How Much to Feed a Kitten - Catster HQ
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа- Информационен сборник!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments