Как да разчитаме правилно етикетите на котешката храна

Осем съвета за дешифриране на имената и състава на храната за котки

Да изберете котешка храна звучи като проста задача. Но, разходете се по магазините за храни за домашни любимци и ще бъдете изправени пред огромен избор. Как да изберете най-добрия продукт за Вашата котка? Ето какво съветват експертите:

Съвет № 1: Научете терминологията на етикетите

Както при човешката храна, така и при котешката, надписите на етикетите се регулират от специални закони. Независимо от опаковката, всички котешки храни трябва да предоставят определена информация на етикетите си.

  • Име на продукта: Какъв вид храна за котки е това? Името на продукта обикновено подчертава ключова съставка, но невинаги.
  • Нето тегло: Колко храна има в опаковката?
  • Предназначение: Някъде на опаковката трябва да пише, че тази храна е специално за котки. Това звучи малко безсмислено, но котките имат много специфични хранителни нужди, които изискват определени вещества да присъстват в диетата им.
  • Списък на съставките: По закон съставките трябва да бъдат изброени в низходящ ред според теглото им в храната. Но имайте предвид, че съдържанието на влага влияе на теглото. Така че съставките, които са с по-високо съдържание на влага, като пилешко или агнешко месо например, са изброени по-нагоре в списъка в сравнение със същите съставки, добавени в суха форма.
  • Хранителна стойност: Посочва минималното или максималното количество на някои хранителни вещества, сред които протеини, мазнини и фибри. Хранителните вещества са различни от съставките.
  • Указания за хранене: Обяснява как да храните котката с дадения продукт. Тези указания са по-скоро общи насоки, не правила. Попитайте Вашия ветеринарен лекар за конкретни инструкции.
  • Хранителна адекватност: Посочва за какъв конкретен начин на живот и възраст на котката е предназначена храната. Например дали е за отглеждане на котенца или за възрастни котки.
  • Производител: Назовава фирмата, отговорна за изработването на продукта и как можете да се свържете с нея

Съвет № 2: Не си купувайте храна за малки котенца, ако имате възрастна котка (и обратното)

Едно от най-важните неща, които трябва да се вземат предвид при избора на храна за котки, се намира на гърба на опаковката. Хранителната адекватност показва дали продуктът ще бъде пълноценна и балансирана храна за конкретния жизнен етап на Вашата котка. Жизненият етап се отнася до специфичния период на развитие на котката.
Там е посочено дали храната е за котки или котенца. Може да пише, че храната е за всички етапи от живота на котката, за растеж и развитие, за растеж и размножаване (развъждане на котки) и вероятно дали е подходяща за котки, живеещи на закрито или за такива, които живеят навън.

Няма нито една храна, която да е подходяща за всички котки, казва докторът по хранене на домашни любимци Анжел Томпсън. Така че изберете такава, която е най-удачна за Вашата котка.

Съвет № 3: Не преценявайте храната по опаковката й

Когато избираме котешка храна често името играе решаваща роля. Но „Пилешка храна за котки“ е доста по-различно от „Храна за котки с пиле“ по отношение на това колко точно пилешко месо всъщност съдържа продуктът.
Има три основни правила, които производителите на храни за домашни любимци са длъжни да спазват, когато избират име за продукта си. Ако ги знаете, това ще Ви помогне да изберете най-добрата храна за Вашата котка.
Правило # 1: Ако името на продукта е "Риба тон - храна за котки" или "Пилешко месо - храна за котки", то той трябва да съдържа поне 95% от посочената съставка, без да се включва съдържанието на влага. Но ето къде става сложно: ако в името на продукта има две съставки (например „Пиле и риба - котешка храна“), то съдържанието на първия споменат продукт трябва да преобладава, като заедно двете съставки трябва да представляват 95% от продукта.
Правило # 2: Не позволявайте думата „меню“ да ви заблуди, че котката ви получава ястие с повече месо. Според това правило, ако продуктът съдържа по-малко от 95%, но над 25% месо или риба, наименованието трябва да включва квалификация като „меню“, „предястие“, „формула“, „блюдо“ и т.н. Проверете внимателно списъка на съставките в тези случаи, за да сте сигурни, че храните котката си така, както си мислите. Съставка от наименованието на продукта може да представлява само една четвърт от него. Храна, наречена „Пилешко меню за котки“, всъщност може да съдържа предимно риба.
Правило # 3: Ако в името на продукта се съдържа предлогът "с", това означава, че производителите са задължени да включват само 3% от посочената съставка в храната. Така че " Храна за котки с риба тон", може да съдържа много по-малко риба тон в сравнение с "Риба тон - храна за котки".

Съвет № 4: Месо невинаги означава чисто месо

След като разгадаете пъзела с името на продукта, прегледайте съставките, за да видите къде се нарежда любимата на Вашата котка. Съставките са изброени по тегло, като първо са най-тежките.
Ето някои от най-често срещаните съставки:
  • Месо: Почистено пилешко, агнешко, пуешко месо, месо от едър рогат добитък и сродни животни, които са били заклани специално за храна на животни. Но това включва и кожата. А също може да включва мускули (включително диафрагмата), мазнини, нерви, кръвоносни съдове от кожата, сърцето, хранопровода и езика.
  • Месни субпродукти: Почистените немесни части от споменатите по-горе животни. Това може да включва кръвта, костите, мозъка, черния дроб, белите дробове, бъбреците, стомаха и червата. В субпродуктите няма копита, косми, рога или зъби. Пилешките субпродукти са без перата.
  • Говежда лой: Мазнината от говеждо месо.
  • Месно брашно: Фино смляно месо и субпродукти.
  • Костно брашно: Фино смлени кости от заклани животни.
  • Рибно брашно: Изчистена, смляна риба или парчета риба. Рибата може да съдържа или да не съдържа рибено масло.
  • Мляна царевица: Нарязани или смлени царевични зърна.
  • Царевичен глутен: Продукт, който остава след направата на царевичен сироп или царевично нишесте.

Съвет № 5: Фокусирайте се върху хранителните вещества, а не върху съставките

Не отделяйте прекалено много време в опит да дешифрирате списъка със съставки. "Животните се нуждаят от хранителни вещества, а не от съставки", казва Шери Сандерсън, доктор по медицински науки от Университета на Джорджия, Колеж по ветеринарна медицина. "Трябва да сте най-загрижени за хранителната стойност на крайния продукт и по-малко за съставките, които са вложени", смята той.

Тук идва ролята на „Хранителната стойност“, отбелязана на етикета. Там са изброени хранителните вещества в котешката храна.

Като цяло котките се нуждаят от разнообразни хранителни вещества, за да оцелеят, включително протеини, вода, въглехидрати (фибри), витамини и минерали.

Необходимите хранителни вещества зависят от жизнения етап на Вашата котка, наред с други фактори. Начинът, по който се представя хранителната информация на етикетите често предизвиква спорове. Някои твърдят, че етикетите на храните за домашни любимци са объркващи и подвеждащи, а някои групи защитници на потребителите призоват за пълно преразглеждане на правилата за етикетиране.

Защо има противоречия? От производителите на котешки храни се изисква да посочат само минималните и максималните количества на четири хранителни вещества: протеини, мазнини, фибри и влага. Те трябва да посочат минималното количество суров протеин и сурови мазнини, а също и максималното количество сурови влакнини и влага.
Например на кутията с храна за котки може да прочетете: „Суров протеин (макс.) - 32%“. Това означава, че съдържа най-малко толкова протеини. Може да има повече, но не по-малко.

От друга страна, ако на кутията пише: „Сурови влакнини (мин.) - 20%“, това означава, че е гарантирано, че има максимум толкова фибри, но не повече. Имайте предвид, че числата са дадени като процент, а не като грамаж (тегло).

Производителите могат доброволно да включват информация за други хранителни вещества, като пепел, магнезий и таурин, който е задължителен за котешката храна.


Съвет № 6: Консервантите са важни

Консерванти в храните за домашни любимци имат лоша слава, но всъщност те изпълняват много важна функция в сухите храни за домашни любимци, казва Сандерсън. Консервантите са антиоксиданти, които предотвратяват развалянето на мазнините в храните. Когато една мазнина се развали, тя губи хранителната си стойност, да не говорим, че може да стане опасна за ядене.

Консервантите могат да бъдат естествени или изкуствени. Естествените консерванти, които обикновено се срещат в храната за котки, включват витамин Е (токоферол) или витамин С (аскорбинова киселина). Изкуствените са бутилхидрокситолуен (ВНТ) и бутилхидроксианизол (ВНА); и двете са синтетични форми на витамин Е.

Някои уебсайтове твърдят, че BHT и BHA могат да доведат до рак при домашните любимци. Нашите експерти казват, че няма нито едно проучване, което някога да е доказвало рисковете от консервантите в храните за домашни любимци. Те съветват никога да не купувате суха котешка храна без консерванти, тъй като рискът от хранене с потенциално гранясала храна далеч надхвърля всички предполагаеми рискове, свързани с консервантите. Ако предпочитате да храните котката си без консерванти, интервюираните за тази статия експерти препоръчват само консервите без консерванти.

Съвет № 7: Натурален не означава органичен

По отношение на храните за домашни любимци няма официални определения за термините "натурален" и "органичен". Но двете не са еднакви. "Органичен" се отнася за начина, по който се отглежда и преработва източникът на храна. В момента се разработват насоки за използването на думата „органичен“ върху етикетите на котешката храна.

"Натурален" може да означава, че продуктът няма изкуствени аромати или оцветители. В малко храни за домашни любимци има изкуствени аромати. Изкуственото оцветяване не е необходимо, освен да направи продукта по-привлекателен за собствениците. Някои производители могат да използват термина "естествен", за да покажат, че няма изкуствени или добавени консерванти, но отново подчертаваме – бъдете предпазливи, ако купувате такава суха храна.

Друг етикет, за който трябва да внимавате, е "100% изцяло натурален". Американският институт по храни за домашни любимци казва, че повечето пълноценни и балансирани котешки храни имат добавени витамини и минерали и тези добавки обикновено са направени от човека. Етикетите могат да казват и „Натурално с добавени витамини и минерали“.

Съвет № 8: Премиум може да означава само по-скъпо

Внимание! Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата твърди, че за котешките храни, които съдържат в името си думи като "премиум" или "ултрапремиум" няма изискване да са с по-добри или по-качествени съставки спрямо стандартната балансирана котешка храна.
Тези термини обаче могат да означават, че продуктът съдържа хранителни източници, които са по-смилаеми. Това може да е, но може и да не е добро за Вашата котка.

Посъветвайте се с ветеринарен лекар дали котката Ви се нуждае от премиум храна.
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа- Информационен сборник! Редакция: Росица Талева
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments