Как да помогнете на малко котенце да се изходи?


Знаете ли, че съществена част от грижите за новороденото коте е помощта, която трябва да му оказвате, за да може да се изходи? Чудите се как да направите това и как на по-късен етап да го запознаете с котешката тоалетна? Вижте стъпките и съветите тук.


Защо котенцата се нуждаят от помощ, за да се изходят?

Новородените котенца (до навършване на три седмици) не могат да се изхождат сами. Уважаваният ветеринарен лекар д-р Марти Бекер смята, че това е по-скоро еволюционна тактика, отколкото физическа. Майката стимулира котенцата да се изхождат, за да може тя да контролира кога и къде ще оставят своите следи. Тъй като котенцата са много уязвими в ранна възраст, това е една доста хитра тактика, за да бъдат защитени от хищници.

Как да помогнете на коте да се изходи – стъпка по стъпка

Когато се грижите за новородено котенце, влизате в ролята на сурогатна майка и като такива Вие отговаряте за изхождането на животинката.

Ето как да го направите: 

1. Пригответе няколко светли на цвят, леко топли и влажни кърпи.

2. След като свършите с храненето с бутилка, хванете котето здраво (без да го стискате), с корема откъм дланта на ръката Ви.

3. С кърпата внимателно масажирайте цялата област на корема и задните крайници с кръгови движения (това има за цел да имитира движенията на котката майка с език).

4. В даден скорошен момент то трябва да започне да се изхожда. Това обикновено отнема до минута.

5. После стимулирайте зоната около ануса, това би трябвало да подтикне котето да се изходи. Продължете движението, докато то не се изходи изцяло.

6. Внимателно избършете всички отпадъци с чиста кърпа, но използвайте само топла вода (без сапун!).


Справяне с проблеми при помагане на коте да се изходи

Важно е да бъдете търпеливи и наясно с всичко по време на този процес. Използвайки светли на цвят кърпи, можете да проследите цвета на изпражнението. При здраво коте той е кафяв и с подобна на паста за зъби консистенция. Почти всички други вариации на изпражнението изискват намеса от ветеринарен лекар.

Диарията е изключително вредна за новородените котенца, а виновниците за нея обикновено са храната или паразитите. Това състояние е опасно, тъй като често води до дехидратация. При диария е необходимо бързо да закарате котето във ветеринарен кабинет, тъй като тази своевременна Ваша реакция може да е животоспасяваща за него.

Запекът при котенцата може да е индикация за липса на баланс в диетата им или би могъл да е породен от животозастрашаващо запушване. Ако котето не успява да се изходи, може да добавите капка Каро сироп към неговата храна или адаптирано мляко. И ако това не сработи, опитайте да разредите адаптираното му мляко с няколко допълнителни капки вода. Ако корекциите на храната не дадат бързи резултати, потърсете медицинска помощ веднага.


Как да научим котето да използва котешка тоалетна

На около 3 седмици котенцата вече няма да се нуждаят от ръчно стимулиране, за да се изхождат. Това е времето, в което да се приучат към ползване на котешка тоалетна. Това ще изисква правилните консумативи и зоркото Ви око! Ето как да накарате котето да използва котешка тоалетна:

1. Вземете съд, който да има ниски стени (нещо като капак на картонена кутия, лист за печене, фолио или друг подходящ предмет).

2. Поръсете достатъчно количество постеля за котешки тоалетни, за да покриете дъното - не използвайте слепваща или ароматизирана постеля.

3. Поставете замърсена памучна кърпичка или тъкан (такава, която е била използвана за почистване на ануса на котенцето след изхождане) в съда.

4. Поставете котето в него, то трябва инстинктивно да се изходи само!

5. Продължете да поставяте котето в съда по време на процеса на отбиване (ако то не влиза в него самостоятелно).


Обучението за използване на котешка тоалетна трябва да мине безпроблемно, но по-долу можете да намерите някои полезни съвети:


· Поставете по една котешка тоалетна за всяка котка.

· Почиствайте тоалетната от изпражнения най-малко два пъти на ден (повече, ако е мръсна).

· Поставете котешката тоалетна на тихо, леснодостъпно място.

· Ако котето има проблеми с използването на тоалетната, опитайте да добавите привличащи писаните аромати или сменете постелята. Някои котки не ползват тоалетната си, ако постелката вътре е с твърде силни аромати. Наблюдавайте реакциите и предпочитанията на Вашия домашен любимец.


Ако имате проблеми с приучаването на котето да използва котешка тоалетна

Проблемите при приучаване към котешка тоалетна, които не изчезват с някои бързи хитрини, може да се задълбочат, ако не се решат навреме.

Трудностите с използването на котешка тоалетна често произтичат от стрес (опитайте терапия с феромони или билкови лекарства) или може да бъдат симптом на здравословни проблеми. Заведете котката си на пълен преглед, ако тези отклонения продължат. Ако котето е физически напълно здраво, следващата стъпка е справяне с поведенческите проблеми. Знаейки как да помагате на котето да се изхожда и запознавайки го с котешката тоалетна, Вие осигурявате важни компоненти от  изграждането на една жизнена, добре гледана възрастна котка.


Източник:  How_to_Make_a_Kitten_Poop_-_Catster.pdf by Denise LeBeau
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа- Информационен сборник!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова
Графичен дизайнер на графиката в социалните медии: Ани Димитрова


0 comments