Как дресирате котката си погрешно?


Да, котките са независими и своенравни, но със сигурност могат да бъдат приучени към няколко типа поведение, в тяхна и наша полза. Дресирането винаги се е свързвало с отговорността, която собствениците на кучета имат, като начините на възпитание не са се променили съществено с времето.

Към котките възприятието е различно, въпреки че не би трябвало да бъде така. „Обикновено хората не възпитават котките си, защото ги смятат за независими и свободолюбиви“, казва Сара Елис, автор на „Тренираната котка“. Добавя още: „Това, което не осъзнаваме, е, че подсъзнателно обучаваме котките си всеки ден“.

Лошата новина е, че често учим писаните си да правят точно обратното на това, което бихме искали. 


Колко пъти сте казвали „Не!“ на котката си и сте я вдигали от кухненския плот? И все пак тя не научава, че не бива да е там. За това има причина.

„Вие мислите, че се карате на котката, но от нейната перспектива ѝ обръщате внимание, което за нея е по-добро от липсата на такова, и следователно поощрявате поведението“. Това е интересна теза на Микел Делгадо от Университета по ветеринарна медицина в Калифорния. 

Тук се крие и основният принцип на дресировката: ако едно поведение води до нещо, което животното харесва, то ще повтори това поведение. „За да обърнете този принцип във ваша полза, награждавайте действията, които ви харесват, и игнорирайте тези, които не толерирате”, казва Делгадо.

Тренирането е по-ефективен начин за комуникация и дори може да откриете, че котката ви изпраща послания.

Делгадо наблюдава това, когато научава котката си да използва постелката за нокти, вместо да я учи да не точи ноктите си на дивана. „Когато котката ми искаше награда, започна да отива до постелката за точене на нокти и да слага лапата си на нея, докато ме гледа с очакване.”

Когато започнете да игнорирате нежелано поведение, ще трябва да издържите фазата, в която котката се опитва по-силно да привлече вниманието ви.


В начало котката ви ще се опитва отчаяно да привлича внимание. Например ако спрете да ставате посред нощ, за да ѝ давате храна, тя ще започне да мяука по-силно и да скача върху вас“, казва Делгадо. „Трябва да сте много консистентни в това да не обръщате внимание на нежеланото поведение.“

За да започнете с обучението на котката, Елис предлага първо да я научите да идва, когато я викате. Застанете на 2-3 метра от нея, извикайте името ѝ и кажете: „Ела“, подавайки лакомство. Можете да протегнете лакомството и след това да  го приближите към себе си, за да накарате котката да го последва. Повтаряйте това, докато тя започне да реагира всеки път, а след това пробвайте да я викате от все по-далеч. 

Когато научите котката си на това, можете да започнете да я дресирате и на по-трудни, но полезни номера, като това да стои мирно, докато режете ноктите ѝ, или да влиза доброволно в клетката си.

Винаги разделяйте процеса на малки стъпки. За подрязването на ноктите започнете от това да награждавате котката, когато ви позволи да държите лапата и спокойно.

Когато котката е научена на това, започнете да давате награда, щом ви позволи да натиснете лапата, за да се покаже нокътят. Стъпка по стъпка работете, докато котката не се научи да толерира изрязването на повече от един нокът наведнъж. 

Бъдете сигурни, че използвате храна, която вашата котка харесва. Наградата трябва да е много малка и все пак се погрижете да дадете по-малко от нормалната храна, за да избегнете качване на тегло. Тренирайте котката в къси сесии и не бързайте да напредвате много. 

„Най-често срещаната грешка при тренирането на котка е да очаквате твърде много твърде скоро“, казва Елис. Обучението си струва усилията: улеснява грижите ви за котката и подсилва връзката ви с нея. 

„Хората, които възпитават котките си, усещат, че те не са просто своенравни и инатливи“, казва Делгадо – „тренирането показва истински ползи върху връзката между човека и животното и не е толкова трудно, колкото изглежда“.

А вие отделяте ли време за възпитание на котката си?


Източник: https://www.nationalgeographic.com/news/2018/05/animals-cats-training-pets/
Превод: Лора Белчева за Подай лапа- Информационен сборник!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова
Графичен дизайнер за социалните мрежи: Ани Димитрова

0 comments