Как да сменим котешката храна: няколко основни съвета




Котките са пословично непостоянни, винаги тайнствени и често трудни за отглеждане същества. Всеки, който някога е имал котка, знае, че няма как да разбере напълно тези невероятни животни. Също така често се чувства все едно котката го притежава - а не обратното. Така че когато дойде време да се въведе някаква промяна в поведението или ежедневието на вашата котка, независимо колко привидно малка е въпросната промяна, най-вероятно това няма да стане лесно. Това включва и смяната на котешката храна с нова. Знаейки добре всичко това, възможно ли е да научите как да смените котешката храна без да ядосвате или отчуждите котешките си приятелчета?

Как да смените храната на котката?

Няма съмнение, че сменянето на котешката храна може да бъде истинско предизвикателство, но не е задължително да стане по трудния начин. Всяка котка, без значение колко упорита или придирчива, би трябвало постепенно да премине към новата си котешка храна. В края на краищата, котката иска да яде, и то да си похапва добре.

Ето няколко полезни съвета как да наложите един плавен преход:

Започнете смяната, като смесвате старата и новата котешка храна. Постепенно намалявайте количеството на старата и увеличавайте това на новата. Опитайте се да правите това в продължение на цяла една седмица и внимавайте да не правите промяната твърде бързо. Ако опитате да промените хранителните навици и храната на котката изведнъж, възможно е това да доведе до промени с храносмилането, диария или повръщане. Има вероятност това да се отрази зле върху домашния ви любимец на психологическо и поведенческо ниво. Ако преходът върви успешно и гладко, би трябвало да можете да храните котката си само с новата храна след седмица.

Търпението е добродетел


Имайте предвид обаче, че ако вашата котка е диагностицирана с някакъв вид храносмилателна или стомашно-чревна болест, може да е по-добре да започнете с незабавен или поне по-бърз преход. Както винаги съветваме, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за по-специални случаи. Все пак здравето и животът на вашия домашен любимец могат да бъдат изложени на риск.

Не забравяйте най-вече да бъдете търпеливи или поне направете всичко по силите си. Колкото по-възрастна е котката, толкова по-дълго може да й отнеме да свикне с промяната на храната. В някои случаи може да се окаже повече от седмица или дори над 10 дни. 


От суха храна към “мокра” храна

Преминаването от суха към т.нар. “мокра” храна (консерви или паучове) може да се окаже доста трудно. Вкусът и консистенцията на двата вида храни са доста различни и внезапната промяна може да обърка вашата котка. И така, как да превключите от суха към мокра храна, без да се налага да се справяте с неочаквани проблеми? Има няколко трика, които можете да приложете, за да направите прехода по-лесен. 

Като за начало, опитайте да поръсите малко от сухата храна, с която котката е свикнала, върху новата, мокра, храна, докато привикне към миризмата й. След това можете да опитате да смесите двата вида храни. Ако искате, можете дори да пробвате да стриете на прах малко от сухата храна и да я смесите с мократа преди сервиране. Също така по време на прехода от едната към другата храна можете да стоплите мократа, за да подобрите вкуса и консистенцията й.


Наблюдавайте котката си внимателно

Никой не иска котката му да трупа килограми. Така че без значение от вида на храната й се уверете, че котката ви не прекарва целия ден в спане и ядене. Занимавайте любимката си с енергични упражнения или игра 10-15 минути преди всяко хранене, за да бъде тя здрава.

При превключването на храната опитайте се да следите внимателно нивата на активност и теглото на вашата котка. Ако отслабне или директно откаже да яде по време на смяната, най-добре потърсете ветеринарен лекар.


Източник: https://pets.thenest.com/can-cats-osteoporosis-10410.html 
Превод: Мая Тодорова за Подай лапа - Информационен сборник
Редакция: Катя Петрова
Стилист: Лиса Антонова
Графичен дизайнер за графиката в социалните мрежи: Ани Димитрова

0 comments