Основни правила за хранене на кучетата и котките

Остатъците от човешката трапеза не допринасят за балансиран хранителен режим на кучетата и котките. По принцип, домашните любимци не бива да бъдат хранени с такива. Стопаните, които все пак са решили да предлагат на любимците си остатъци от своята храна, не бива да надвишават 10% от ежедневния хранителен прием на животното.




Суровият черен дроб, предоставян ежедневно и в големи количества на домашния любимец, може да доведе до предозиране с витамин А. Това важи особено за случаите, в които животното е на балансиран хранителен режим, включващ достатъчно витамин А.

Суровите яйца пък представляват риск от заразяване с бактерията Салмонела. Продължително включване на сурови яйца в хранителния режим на Вашето куче или коте може да причини недостиг на витамина биотин. Суровите яйчни белтъци съдържат авидин - протеин, който се свързва с биотина и възпрепядства усвояването му. Симптомите на дефицит на биотин включват кожни проблеми, опадане на козината и проблеми с растежа.

Прясното мляко е тип храна, а не заместител на водата. Като такава, млякото не предоставя всичко нужно за балансиран хранителен режим. Въпреки че може да бъде полезно лакомство при някои кучета и котки, в големи количества то може да не се понесе добре. Млякото съдържа лактоза, която се разгражда от ензима лактаза в чревния тракт. Ако чревният тракт не съдържа достатъчно количество лактаза, консумацията на храни с високо съдържание на лактоза може да предизвика образуването на газове, чревен дискомфорт и диария при някои домашни любимци.


Затлъстяването е най-често срещаният хранителен проблем при кучетата и котките.

Наднорменото тегло ги прави по-податливи към здравословни проблеми като например сърдечно-съдови заболявания, мускулно-скелетни проблеми и захарен диабет.

Съветите за контрол на теглото включват намаляване или спиране на споделянето на човешката храна и лакомства с домашния любимец (те обикновено са с високо съдържание на мазнини и калории), използването на мерителна чашка при хранене, намаляване на калорийния прием (чрез намаляване на количеството храна или чрез превключване на нискокалорична такава, под ръководството на ветеринар) и увеличаване на физическата активност.

Моля, консултирайте се с Вашия ветеринарен лекар преди започването на програма за намаляване на теглото на Вашия любимец. Не забравяйте, че ветеринарят е най-добрият източник на медицински познания и съвети относно всички здравни грижи и нужди на Вашия домашен любимец.

Източник: https://njvma.org/nutrition-basics/
Превод: Мая Тодорова за Подай лапа!
Редакция: Росица Талева
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments