Откажете котката си от драскането на мебелите ви

Котка, която драска мебелите ви, може не само да ви създаде финансови проблеми, но също така да ви изкара извън кожата. Писаните имат нужда да драскат и точат нокти, това е нещо, което инстинктивно правят. Погрешно е да смятате, че животинките острят умишлено ноктите си. Всъщност това действие им позволява да отстранят старите слоеве на ноктите си.

Не наказвайте котката си, ако я видите да драска нещо или забележите, че се държи лошо спрямо вашите разбирания. Малко вероятно е наказанието да има какъвто и да било благоприятен ефект. Котката ви няма да разбере, че я наказвате по някакъв начин за нещо, което е направила, тъй като тези домашни любимци не асоциират наказанието с „престъпление“. Много по-вероятно е да го асоциират със самите вас.



Дори котките, живеещи обичайно навън, биха драскали мебелите ви, макар и не толкова често колкото котките, живеещи на закрито. Дърветата навън са естествената повърхност за драскане, но котките, живеещи в апартаменти или къщи, приемат мебелите и столовете като подходяща алтернатива.

Най-често срещаният отговор на проблема с драскането е драскалка или може би дори две. Голямо разнообразие от асортименти се предлага от магазините за домашни любимци и онлайн вариантите им. Драскалките са доста лесни за сглобяване, но ако ги направите сами, трябва да сте сигурни, че няма остри краища, които остават да стърчат, и биха могли да наранят котето ви. Също се уверете, че основата на драскалката е достатъчно тежка, защото ако падне върху котката ви, тя едва ли ще иска да я използва отново.

Покрийте стойката на драскалката с въже, а не с материя, наподобяваща килим, тъй като последното нещо, което искате да направите, е да дадете поводи на котката си да мисли, че е добре идея да драска килима.

Уверете се, че драскалката е достатъчно високо за вашата котка. Писаните обичат да се разтягат, когато драскат с нокти, така упражняват мускулите си. Напръскайте драскалката с атрактанти (или Purr!! - изд.), за да я привлечете още повече. Можете също да закачите няколко играчки на драскалката, така че те да висят надолу съблазнително.

Ако просто поставите драскалката пред котката си, какво ще направи тя? Може да изглежда като добро място за чесане с нокти, но тя вероятно ще реши да си продължи с навиците да драска удобните за целта места – мебелите. Може да се наложи да научите котката си, че е напълно правилно да точи ноктите си на драскалката и че това няма да ви разстрои или ядоса.

Всеки път, когато виждате котето ви да си точи ноктите на мебелите ви, вземете го и внимателно го поставете пред драскалката. Ако реши да я използва, похвалете го и му дайте лакомство. Покрийте мебелите, които драска, с някаква мрежа или алуминиево фолио. Вашата котка трябва скоро да научи, че е неприятно да се драскат вашите вещи, но е чудесно да се драска драскалката.

Ако вашата котка има навик да драска дървени мебели или врати, тогава силно миришещи лак или оцет често са добри възпиращи средства. Ако изберете оцета като вариант, проверете първо дали няма да навреди на повърхността на дървото. Някои собственици на котки съобщават, че натъркване на мястото с половин портокал или лимон дава добри резултати. Не премахвайте неприятните миризми или покрития от вашите мебели, докато котката не е спряла вредния си навик за повече от месец.

Ако котката е по-скоро хоризонтална, отколкото вертикална, с други думи - тя предпочита да драска килими или скъп паркет, опитайте да я привлечете да използва рогозка за драскане, като я сложите така, че да не се хлъзга и да стои неподвижно на пода.

Каквото и да правите, за да решите проблема с драскането, дори не си помисляйте за
премахване на ноктите на котката – това е истинска жестокост!

Източник: Larry Chamberlain
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments