Грижи за здравето на нашите котки




Винаги трябва да отделяме време да проверим общото здраве на нашите котки. Всички тези проверки могат (и трябва) да бъдат правени сравнително често, но правейки ги често осигуряваме по-добра защита на животните си.


1.            Очите
Очите трябва да са ярки, активни и блестящи. Трябва да са чисти: без зачервявания и гурели, не трябва и да сълзят, въпреки че като нас след ставане може да имат нужда от леко почистване, за да изглеждат в най-добрата си форма.

Котките имат и допълнителнителен “вътрешен” клепач. Той не трябва да е видим, когато очите им са напълно отворени, така че ако често го забелязвате е добре да се свържете с ветеринаря си.

2.            Ушите
Ушите трябва да са чисти и без ушна кал, буболечки, суха кожа и т.н. и определено без миризма.
Често котките с ушни проблеми се чешат и тръскат главите прекомерно, гледайте за тези знаци и се консултирайте с вашия ветеринар при притеснения.

3.            Нослето
Котешкото носле трябва да е меко, чисто, студено и разбира се влажно.
Ако котката ви има често сухо носле или често лигаво носле тогава това може да е индикация за проблеми и е необходимо преглеждане и изясняване на проблема.

4.            Зъбите
Проверете зъбите за наличие на зъбен камък и лош дъх. Тези симптоми могат да са признак за заболявания и трябва да бъдат проверени от ветеринар за потвърждение. Дългосрочно разлагане на зъбите може да доведе до редица заболявания и сърдечни проблеми, така че за техните зъби трябва да се грижите правилно.
Можете също да изчистите зъбите и сами. Повечето ветеринари използват котешки четки за зъби, които са като накрайник за пръста и “приятна паста” - приятна за котките, вероятно не подхождаща на вашите зъби.

5.            Козината
Козината на котките трябва да е естествено гладка, мека и чиста. Решете я и проверете за възли или други заплитания и оплитания, издърпайте козината настрани и проверете за бълхи и кърлежи. Ако забележите някакви проблеми, трябва да заведете котката на ветеринар за проверка.

6.            Лапите
5.1. Възглавничките
Проверявайте редовно възглавничките на лапите за сухота, рани, инфекции и др. Понякога в тях могат да се намерят пръчки и тръни.
5.2. Нокти
Вероятно е котката ви да има дузина неща за драскане и често така да си премахва горния слой на ноктите, но си струва да се проверяват редовно дали са чисти и остри, за да се подрязват ако е необходимо. (Не бива да го бъркате с ПРЕМАХВАНЕТО на ноктите).

7.            Задницата
Не забравяйте да проверите задните части на котката си!
Редно е да поглеждате урината на котката си ако това е възможно, така може да се открият много неща, като инфекции, проблеми с бъбреците или хранителни проблеми. Ако забележите нещо необичайно се консултирайте с ветеринар.
         7.1. Изпражнения
Изпражненията трябва да са малки и твърди и да не съдържат следи от кръв или паразити. Следете как котката ви ходи до тоалетна и дали изглежда да изпитва трудност, болка или дискомфорт при изхождане - мяукането, нетипично извит гръбнак и застояване или честите, многократни опити за изхождане по малка или голяма нужда са симптоми, за които трябва спешно да се консултирате с ветеринарен лекар.

8.            Теглото
Би трябвало да е доста лесно да кажете дали котката ви е с наднормено тегло или е под нормата, просто като си познавате котката. Друг добър индикатор е това, че би трябвало да усещате ребрата на котката, но не бива да са очертани.
Много често излишното тегло е тясно свързано с диета и много компании произвеждат “диетична” храна за котки, въпреки това котка с тегло под нормата или с постоянно наднормено тегло, дори и след промени в диетата задължително трябва да бъде заведена на ветеринар.

Източник: Summer health Check published in Thepurrcompany
Преводач: Алексина Георгиева
Редактор: Лиса Антонова, Велислава Георгиева


0 comments