Полезни съвети за запознаване на две котки




Въвеждането на нов член към вашето котешко семейство е обикновено много по-вълнуващо за вас отколкото е за настоящата ви котка. Въпреки, че котките са самотници по природа, повечето от тях в крайна сметка се научават да приемат или поне да търпят новодошлите. Тъй като котките са много териториални животни, начина, по който ще представите новата котка на вашата съществуващата такава, е разликата между успех и "котко-строфия".

Източник на изображение: PetGuide
Процесът на въвеждане може да отнеме не повече от 10-12 дни за котенца и малки котки и до 12 седмици за по-големи котки. Всичко зависи от личността на всяка от тях. Не забравяйте да давате внимание и грижа на своята първа котка. По този начин ще ѝ помогнете да се чувства сигурна, както и че не е в конкуренция за вашето внимание.

Отделете новата си котка в безопасна стая докато процесът на запознаване приключи. Това би могло да бъде някоя малка стая, като баня или малка спалня например, която настоящата ви котка рядко посещава. Оборудвайте я с легло, драскалка, храна, вода и котешка тоалетна.
В началото вашата първа котка може да съска и да мяука на котката от другата страна на вратата. Просто игнорирайте това поведение. Никога не я наказвайте за агресивното ѝ поведение, тъй като това може да предизвика само проблеми между двете котки. Не забравяйте да хвалите и награждавате първата си котка, когато тя действа спокойно в близост до стаята на новата котка.

След няколко дни вземете парцал или някаква кърпа и го потъркайте в новата си котка, докато си играете с нея. Използвайте друг - различен парцал, за да направите същото и с първата си котка. Когато дойде време за хранене, поставете под купата на всяка от котките парцалчето, с което сте потъркали другата. Това ще им помогне да свържат миризмата на другата котка с нещо положително, а именно - храненето. Множество малки хранения всеки ден ще им помогнат да свикнат с миризмата си по-бързо. Не забравяйте да подновявате аромата на парцалите всеки ден. 

Следващата стъпка е да ги храните в по-голяма близост. Дръжте новата си котка в нейната безопасна стая със здраво затворена врата и поставете купичката с храна на всяка котка от двете страни на вратата. Не забравяйте да им дадете храната по едно и също време. Ако и двете ядат без мяукане или съскане, то спокойно можете да преминете към следващото ниво на запознанство.

Затворете първата си котка в стаята, която най-много обича и се уверете, че има вода, любима храна и котешка тоалетна. Оставете новата си котка да проучи къщата. След няколко часа я върнете обратно в нейната стая и пуснете първата си котка. Тя вероятно ще се раздразни, когато усети миризмата на другата котка на територията си. Бъдете търпеливи и я похвалете, когато видите, че се държи спокойно. Повтаряйте тази задача поне веднъж дневно, докато двете котки се почувстват комфортно. 

Източник: PetBucket

Преди да оставите котките си да имат пълен достъп една до друга, нека те се изправят лице в лице в безопасна ситуация. Използвайте две твърди пластмасови стопери за врата, за да задържите вратата на стаята на новата котка отворена не повече от 5-6см. Проверете дали вратата не може да бъде по-широко отворена от тях и че нито една от котките не може да извади главата си през отвора. Целта е да им се даде шанс да си плъзнат лапите една към друга и дори да се докоснат с нослетата си без възможност за пълен контакт с тялото си. Хранете всяка от котките от съответната страна на вратата. Веднъж щом спрат да съскат или ръмжат една на друга, можете да опитате да поиграете и с двете в една и съща стая.


Източник: Introducing A New Kitten To Your Older Cat by Larry Chamberlain - The Purr Company
Превод: Александра Димитрова за Подай Лапа!
Редакция: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева

0 comments