Лаймска болест - Какво трябва да знаем


Пролетта носи по-топло време и слънчеви дни, но същевременно предизвиква появяването и на твърдия еленов кърлеж, който може да предаде лаймска болест както на вас, така и на вашия домашен любимец. Четириногият ви приятел разчита на вас да го предпазите, така че, моля, научете симптомите на това изтощително заболяване и вземете необходимите мерки, за да защитите любимото си животно.

Какво представлява лаймската болест?

Тя се причинява от определен вид бактерии, познат като спирохети. Болестта получава името си от Лайм, Кънектикът – районът в Съединените щати, където е разпозната за първи път. Бактерията засяга широка поредица от гостоприемници, включително хора и кучета.

Котките, едрият рогат добитък и конете развиват симптоми на болестта в по-малка степен. Заразата е установена за първи път в кожата на животно, едва след като кърлежът се е напълнил с кръв, 24 – 48 часа след първоначалния контакт. Ларвите на твърдия еленов кърлеж се заразяват чрез хранене с бели мишки.

Възрастните кърлежи остават главният източник на заразата при кучетата, елените, хората и едрите животни. Активният сезон на лаймската болест е от април до септември.

Най-честите симптоми на лаймска болест при кучетата

  • · Периодичен остър артрит
  • · Окуцяване
  • · Намален апетит
  • · Депресия
  • · обриви във форма на биволско око


Ако не се лекува, вашият домашен любимец може да развие сърдечносъдови, неврологични или бъбречни усложнения, включително фатална бъбречна недостатъчност!

Лечение на лаймска болест


Ако кучето ви страда от подобни симптоми, може да се направи кръвен тест в кабинета на вашия ветеринар, за да се провери за лаймска болест и ерлихиоза, (друго заболяване, предизвикано от кърлежи). Ако резултатът от теста е положителен, лечението на лаймската болест в повечето случи се състои от четири седмици на антибиотици. Въпреки че
антибиотиците невинаги изчистват заразата,
те наистина подобряват симптомите за 2 – 3 дни.

Как можете да помогнете на вашия домашен любимец



Най-добрата превенция за избягването на тази болест е целогодишно да правите медикаментозна профилактика за домашния си любимец, както и ежедневно да проверявате кучето за кърлежи. Имайте предвид, че най-често се намират около муцуната и ушите.



Когато избирате препарат против кърлежи, се консултирайте с вашия ветеринар. Използването на неподходящи инсектициди може сериозно да разболее вашия домашен любимец. Вашият ветеринар може да ви препоръча ваксините за лаймска болест, които са подходящи за кучета. Добра идея е да започнете с ваксинирането с ежегодни бустери преди експозиция на 8 – 12 седмична възраст.


Отстраняване на кърлежа

Ако забележите кърлеж, прикрепен към кожата на вашия домашен любимец, не го покривайте с петролно желе (вазелин), не го разтривайте с алкохол или лак за нокти и не се опитвайте просто да изгорите кърлежа с клечка кибрит. Вместо това хванете кърлежа, колкото е възможно по-близо до кожата, използвайки пинсети. Почистете с алкохол района около ухапването, веднага след като кърлежът е отстранен.


Превод: Антоанета Стоименова за Подай лапа!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Бетина Тихомирова

0 comments