Да си купя ли куче? Нека “поговорим” за купуването на кучета..


Текст: Александра
Източник: Фейсбук
Нека “поговорим” за купуването на кучета..


Ще започна с местата, от които най-масово се купуват кучета, а именно Кучешките ферми -тези търговци на дребно са самонареклите се развъдници или вносители на кучета от чужбина. Тяхната стока ще намерите в сайтовете за продажба на вещи в интернет, във фейсбук или в зоомагазините. Българинът обича да си угажда, иска да има най-доброто, за да може да се похвали пред близките си, но за съжаление често финансовото му състояние не позволява това да случва напълно. Кучетата за продажба от Фермите са на ниски цени, които не могат да покрият елементарните разходи за правилно отглеждане на бременно куче и малките му и тук трябва да ви “светне лампичката” .Вашата отговорност като купувач е да си напишете домашното, преди да закупите новия член на семейството си. Задавайте въпроси и направете разследване. 

Не се поддавайте на страхотните снимки в сайтовете. Само защото пише, че животните са отгледани в дом, здрави и социализирани, не означава, че това е истина. Задължително изисквайте :

-Паспорт, подпечатан от ветеринарен лекар, с нанесени ваксини и обезпаразитявания. Ако търговецът не може да ви предостави такъв, помолете заедно да посетите ветеринарен лекар, който да направи необходимите изследвания за да потвърди, че кучето което купувате е здраво. В противен случай, е възможно след това да се наложи дадете двойна или по-голяма сума, за лечение на новия си домашен любимец. Малките кученца от фермите често боледуват от парвовироза, чието лечение е скъпо и често завършва с летален изход.
-Ако купувате кучето от частно лице, поискайте да видите майката/родителите, често тези животни се използват само за разплод и са принудени да прекарат целия си живот в клетки, с малък или никакъв контакт с хора, упражнения, здравни грижи и обучение. 
- Искайте да ви предоставят документ/договор за покупко-продажба с данните на търговеца. Когато си купувате телефон, пералня, дори пакетче дъвки получавате фискален бон, който потвърждава сключената сделка и това че сте дали конкретна сума пари на този човек в замяна на предоставена услуга/ предмет..в нашия случай живо същество. Без документ не можете да докажете, че сте закупили животното от този търговец, съответно губите всякакви права за “рекламация”.

Всеки път, когато купувате такова куче, вие подкрепяте и насърчавате нечовешката практика и безразборното размножаване и продажба на кучета. Ако си взимате домашен любимец от развъдчик, уверете се,че подкрепяте етичен и отговорен селекционер, а не комерсиален развъдник.

Етичен/отговорен селекционер- Обича и се грижи за своите животни, като домашни любимци, а не като доходоносна собственост. Той гарантира за здравето и темперамента на всяко кученце, със всички необходими документи, като гаранцията не трябва да има срок на годност. Кучетата му са щастливи ,здрави, добре хранени и добре поддържани. В случай, че кучето което купувате е предразположено към генетични заболявания, вие ще бъдете подробно информирани относно конкретната ситуация. Ще можете да заведе кученцето в новия му дом, не по-рано от третия месец след раждането му, но все пак по преценка на развъдчика. Той с удоволствие ще ви разкаже за своето куче, ще ви покаже родословието и ще получите информация за майката и бащата, както и възможност да ги видите. Отговорният селекционер не би продавал малките си в магазин за домашни любимци, той би искал да се запознаете лично, да знае къде отиват неговите кученца, да може да следи тяхното развитие, да ви помага при отглеждането им.

Куче от приют- заради ниските цени на кучетата от фермите, нулевите изисквания към кандидат-стопаните, и безконтролното домашно развъждане, много породисти кучета попадат на улицата или по приютите. Ако сте истински любител на породата, най-доброто нещо което можете да направите е да дадете втори шанс за хубав живот на нейн представител. Ако досега не сте отглеждали куче, някои организации биха ви дали възможността да станете първо приемен стопанин, за да се уверите, че тази порода кучета пасва на вашия начин на живот. По този начин освен, че ще зарадвате себе си и семейството си с домашен любимец, вие ще спасите живота на новия приятел и със сигурност ще усетите благодарността му. 

В случай че нямате желание да имате куче от конкретна порода, а просто верен другар, посетете приюта във вашия град. Там ще намерите голямо разнообразие от кучета с различен характер, размер и възраст и лесно ще си харесате някое, подходящо точно като за вас.

Важно е да знаете, че кучето не е вещ, която ще използвате докато ви омръзне. То ще разчита на вас през целия си живот. Обмислете добре имате ли достатъчно време и желание да се заемете с това начинание.

0 comments