Как да предпазите домашния си любимец от изгубване и бягство ?



Когато говорим за осигуряване на безопасност на вашия домашен любимец, щипка превантивни мерки би могла да бъде полезна.
Макар да знаем, че дори най-грижовните и усърдни стопани не са застраховани от изгубване на кучето или котето, има много стъпки, които е добре да знаем. С тях предпазвате домашния си любимец от бягство на първо място, но и се уверявате, че лесно бихте могли да го откриете, ако все пак се измъкне.

Най-важните неща, които трябва да имате под ръка, са:
  • записи и доказателства за собствеността на вашия домашен любимец
Ако той бъде намерен от някого, ще трябва да докажете, че наистина сте негов собственик, а животното е здраво и в безопасност при вас. Това е важно, за да ви го върнат обратно.

В такива случаи се подготвят:
  1. доказателство за собственост (например паспорт)
  2. записи за имунизации
  3. записи за ветеринарни посещения
  4. скорошна снимка на вашия домашен любимец
Някои хора дори имат ДНК проба, подстригана козина или друг материал, който съдържа мириса на изгубения домашен любимец.
Тази стратегия е полезна, ако притежавате друго животно (куче), което е в състояние да открие изгубения домашен любимец чрез проследяване на миризмата!

Гарантиране на лесна идентификация
Когато става въпрос за гарантиране на лесна идентификация на вашия домашен любимец, най-важното нещо е той да има каишка, която е маркирана с информация за него и вас. В допълнение към тях има и други материали, които могат да бъдат отпечатани допълнително, за да ви предпазят от неприятности. Изработват се персонализирани нашийници с гравирани телефон на собственика и име на кучето.



Ако вашият космат приятел става агресивен, когато се страхува, има възможност да се извикат хора, отговарящи за Контрола на животните, и вашият домашен любимец да бъде евтаназиран. Слагайки на котката си етикет, на който пише „Страхлива съм, а не агресивна“, или на вашия питбул – етикет с текст „Аз съм приятелски настроен, а не боец!“, може да предотврати негативни ситуации, които да застрашат живота на пухения ви приятел, когато попадне в ръцете на други хора и изпита страх.



Друг полезен тип идентификационен маркер е локатор за изгубени домашни любимци, като този, който предлага PetHub. Това е просто етикет, който се прикрепя към каишката на вашия домашен любимец и съдържа името му, както и уникален баркод, който може да бъде въведен на компютър или сканиран от всеки смартфон. Този код води до профила на вашия домашен любимец и позволява на човека, който го е намерил и спасил, да знае, че активно търсите домашния си любимец. След като докладвате кучето или котката си за изгубени, всеки, който сканира този маркер, ще може да се свърже с вас.


Микрочиповете също са добра идея за кучета и котки. Макар че те няма да помогнат с идентификацията, ако домашният любимец се изгуби и бъде откаран в клиника или приют, първото нещо, което ще бъде направено, е да се провери за микрочип. Повечето приюти държат животни само 3 дни, преди да ги пуснат за осиновяване, така че имплантирането на микрочип може да спре хората да предоставят най-добрия ви приятел на друго семейство.

Подсигуряване  на дома



За да се уверите, че домашният ви любимец няма да избяга, подсигурете дома си. Изграждане на закрита тераса или слагането на мрежа за вашата котка, както и издигане на огради, които животните не могат да изкопаят, са добри решения. Някои домашни любимци са особено креативни и силни, когато търсят път навън. Уверете се, че сте покрили всички пролуки, откъдето може да избягат.

Много домашни любимци съумяват да се изплъзнат, когато са в транспортните си клетки, особено ако отиват на някакво неприятно място, като ветеринарния кабинет например. Известно е, че кучетата изгризват каишките си и тръгват да бягат, а котките съумяват да намерят изход от транспортната клетка, особено ако тя не е добре затворена и заключена. Не давайте на домашния си любимец дори и най-малката възможност да се измъкне от вас, когато сте на път, дори и цялото изпитание да предизвика много плач и стонове по пътя. Той или тя ще забрави всичко за няколко часа, веднага щом пристигнете у дома си и
се почувства в безопасност.

Избор на правилна по размер каишка



  • Aко каишката стои прекалено хлабаво, то може да използва това предимство и да я приплъзне над главата си, за да избяга.
  • В същото време, използвайки тънко конструирана прибираща се каишка на куче, което е 120 килограма, може материалът да се скъса или счупи и кучето да тръгне да тича много по-бързо, отколкото можете да го хванете.

Избирайте съобразени за кучето и темперамента му артикули!



Разбира се, нито един домашен любимец няма да спазва правилата през цялото време, особено когато е уплашен. Все пак трябва да го научите, още в ранна възраст, че лошото поведение е неприемливо. Това включва излизане извън границите на позволеното или премахване и пригризване на каишката, както и други прояви. Това ще намали вероятността животното да иска да се скита, дори когато има такава възможност.

Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лора Касабова

0 comments