Какво е дирофилария и какво трябва да знаем за болестта?

Д-р Рут МакПет дава по-долу факти за дирофиларията. За повече информация от този специалист, намерете го във Facebook или на www.drruthpetvet.com.


Какво е дирофиларията?

Дирофиларията е болест, причинена от паразита Dirofilaria immitis, вид кръгли червеи, които живеят в сърцето и кръвоносните съдове на белите дробове. Болестта на така наречения „сърдечен червей“ се предава от комари. Това е сериозно заболяване, което засяга главно сърцето и белите дробове, но може да навреди и на черния дроб, бъбреците, очите и централната нервна система. Ако не се лекува, може да причини смърт.

Симптоми

Симптомите на дирофиларията са доста незабележими и лесно могат да бъдат пропуснати. С увеличаване броя на паразитите в сърцето, симптоми като кашлица, летаргия, отпадналост, липса на апетит и загуба на тегло стават все по-очевидни. Най-добре е обаче да не изчаквате, докато симптомите се развият, тъй като до този момент вече може да са настъпили необратими увреждания.

Кои са изложени на риск?

Заболяването дирофилария е открито във всички петдесет държави на САЩ, въпреки че е по-разпространено в югоизточната част и по течението на река Мисисипи. Проучванията на American Heartworm Society (AHS) установиха, че инфекциите с дирофилария се увеличават. Докато повечето хора знаят, че болестта на сърдечния червей засяга кучета, много от тях не допускат, че тя може да повали и котките.

Някога се смяташе, че котките са резистентни към инфекции с дирофилария, но последните проучвания показват, че това не е така. Котките, също като кучетата, могат да развият болестта на сърдечния червей. Факт е, че всяко животно може да бъде ухапано от комар и следователно да се зарази с паразита. Говорете с вашия ветеринарен лекар за рисковете, свързани с домашния любимец, за да знаете как да го защитите.

Как се диагностицира?

Заболяването от сърдечния червей най-често се диагностицира чрез кръвни тестове, които откриват наличието на дирофилария. Много ветеринарни лекари провеждат тези бързи и прости тестове в клиниката и могат да ви дадат резултати в рамките на минути. В зависимост от резултатите от теста и симптомите на животното могат да бъдат препоръчани допълнителни лабораторни тестове, рентгенография и сърдечен ултразвук за определяне на инфекцията и нейния стадий.

Как се лекува?

Целта на лечението е да се убият сърдечните червеи, без да се навреди на пациента. За щастие, възможностите за лечение се подобриха, но те все още имат потенциален риск. Инфектираните животни обикновено получават серия от вътремускулни инжекции, хоспитализация и след това стриктно ограничаване на движенията в продължение на седмици. Факт е, че лечението е скъпо, отнема време и не е безрисково. Поради тези причини целта трябва винаги да бъде превенция, а не лечение на това ужасно заболяване.

Превенция

Най-добрият начин за „лечение“ на болестта на дирофиларията е като вземем мерки за профилактика. За щастие има многобройни безопасни и ефективни превантивни лекарства. Те са на разположение на вашия ветеринарен лекар в много форми: орални, локални и инжекционни.

В допълнение към защитата на вашите домашни любимци от болестта на дирофиларията, много от профилактичните препарати предпазват животните и от други вътрешни паразити.
Това е важно, защото помагат да се предотврати разпространението на паразити. Така че не само получавате защита от дирофилария за вашия домашен любимец, но също така и спокойствие, че той не е приел в себе си паразити като кръгли червеи, които могат да бъдат предадени на други домашни любимци и дори хора.

И накрая, преди да започнете превенцията на домашните си любимци на възраст над 6 месеца, трябва да ги тествате за венозна инфекция, защото могат да се развият доста сериозни усложнения, ако вече заразено животно започне с превантивни мерки.

Ако имате някакви въпроси или притеснения, винаги трябва да посещавате или да се обаждате на вашия ветеринарен лекар. Той е най-добрият ви ресурс за осигуряване на здраве и благосъстояние на домашните любимци.


Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редактор: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments