Домашните любимци се нуждаят от добра орална хигиена

С домашния ви любимец имате много общи неща, като едно от тях е нуждата от добра орална хигиена. Липсата й е болезнена за него, а вие може и да не разберете за това. За да предпазите любимеца си от парадонтоза, е добре да научите как:

  • правилно да миете зъбите му, както и
  • да го водите на редовни почиствания при ветеринар.


Също като вас котката или кучето ви има бактерии в устата си. Прекомерното им количество може да доведе до лош дъх или заболявания на венците. Тези бактерии след време може да достигнат до тялото и да предизвикат сериозни инфекции, засягащи основните органи на домашния любимец: сърце, бели дробове, бъбреци и черен дроб. А знаете ли, че ракът на устата е едно от основните заболявания при кучетата и котките?

До навършване на 3 години 70% от котките и кучетата показват симптоми на заболявания на венците.
Те включват жълти и кафяви натрупвания (плака) около линията на венеца, постоянен лош дъх и червени инфектирани венци. Превенцията на дерматологичните заболявания е толкова проста, колкото е денталният режим вкъщи. Тя трябва да е последвана и от редовни прегледи при семейния ветеринар – специалист по зъбни проблеми.

Най-добре е вашето куче или коте да свикне с чистенето на зъбите му от най-ранна възраст. За щастие, има много начини да направите тези процедури приятни за него. Като за начало се уверете, че ползвате четка и паста за зъби, предназначени специално за домашни любимци. Човешката паста за зъби съдържа флуорид, който в големи количества може да бъде токсичен за животните. Бъдете нежни, когато миете устата на домашния си любимец с четката и се постарайте да достигнете до външната и вътрешната част на зъбите му.

Процедурата трябва да се изпълнява около 2 – 3 пъти седмично. За да помогнете на любимеца си да свикне с нея, можете да навиете марля около пръста си и да я потопите в сос от риба тон – за котките или бульон – за кучетата.

Някои от знаците, че вашето куче или котка има проблеми със зъбите:
  • Лиги, примесени в кръв;
  • Трудно хранене или неохота за ядене;
  • Обръщане, извъртане на глава по време на ядене;
  • Отказ да яде твърда храна;
  • Промяна на дъха на животното.
Вашият домашен любимец трябва регулярно да се преглежда от ветеринаря.

Понякога може да се наложи почистване на натрупаната плака и образуванията или да се извади инфектиран зъб. Тези почиствания се разглеждат като хирургични процедури, защото се извършват под упойка.

Домашните любимци не могат да ви кажат, когато нещо ги боли, затова е важно да следите за споменатите признаци и да посещавате ветеринар, когато е нужно. Знаете какво е чувството при болка в зъба – не позволявайте вашата котка или куче да страдат по същия начин.

Източник: https://njvma.org/brush-up/
Превод: Светослава Хараламбова за Подай лапа- Информационен Сборник!
Редакция: Катя Петрова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments