Кога да потърсите своя ветеринар?

Вашият домашен любимец не се чувства напълно добре, а вие се чудите какъв е проблемът, както и дали да се обадите на ветеринаря си, или да изчакате няколко дни. Предлагаме ви няколко съвета от Ветеринарномедицинската асоциация от Ню Джърси, за да ви помогнем да прецените по-добре дали вашият питомец се нуждае от среща с доктор.

1. Летаргия

Това е може би най-сериозната причина, която налага да се обадите на вашия ветеринар. Ако кучето или котето ви не откликва на вашия зов за игра или отказва любимите си лакомства, ако изпитва затруднения в изправянето, не трябва да отлагате.

2. Ако изпитва ли болка

Ако вашето куче или коте изпитва болка, съпроводена с плач, задъхва се или се движи неспокойно, това не бива да се игнорира. Болезненост може да има и в случаите, когато домашният ви любимец не желае да се движи.



3. При накуцване

Накуцване, което продължава повече от няколко часа, сигнализира, че трябва да се обадите на ветеринар, защото иначе четириногият ви приятел ще започне да усеща тежест от засегнатия крайник или кракът ще започне да го боли. А ако вашето куче или коте има парализа заради невъзможност да стане или си влачи краката без да изпитва болка, го заведете във ветеринарна клиника.

4. При загуба на кръв

Обърнете внимание на следните признаци: кървене от устата, носа или ректума. Същото важи и за случаите, когато животното има болки в окото и го държи затворено. Такива случаи налагат среща на вашия любимец с ветеринар.

5. Проблем с ходенето до тоалетна

Мъжките котки, които се разтягат или напрягат в тоалетната си, може да имат опасно запушване на пикочните пътища. Ако кучето ви се напряга, уринира или дефекира по-често от обичайното, трябва да кажете на ветеринаря си при първа възможност.



6. Затруднения при дишане

Постоянното затруднено дишане е тревожен знак. Ако този симптом се появи или кучето ви припада, обадете се веднага на своя ветеринар. Постоянното кашляне и давене също трябва да бъдат взети под внимание.

7. Гърчове

Гърчовете са сериозен неврологичен проблем, който трябва да бъде контролиран. Признаци на припадък са: треперене, лежане на пода с движещи се крака, липса на осъзнаване за случващото се, възможно изпускане, прекомерно слюноотделяне и стисната челюст.

8. Прекомерно повръщане или диария

Тези симптоми може да индикират както за леки стомашни проблеми, така и за сериозни болести. Дори домашният ви любимец да не е толкова зле, тези симптоми може да доведат до дехидратация.


9. Ако домашният ви любимец е в безсъзнание или се събужда трудно

Замайване може да се появи при треска, метаболитни нарушения, поглъщане на медикаменти, предназначени за хора, при промени в нивата на кръвна захар или при заболявания на мозъка. Важно е да заведете домашния си любимец на преглед веднага.

10. Отказ ли да яде или пие

Домашният ви любимец не бива да прекарва повече от ден без вода. Ако кучето или котето ви не иска да яде ежедневната си храна, но с удоволствие си хапва от вашата трапеза или лакомства, може да има проблем със здравето му. Ако любимецът ви повърне повече от веднъж на ден и ако нормалният му апетит не се върне до 2-3 дни, както и ако поведението му е нормално, но отказва да яде повече от 24 часа, звъннете на ветеринаря.
Понякога вашият питомец може да изглежа съвсем здрав, но е важно да обърнете внимание, ако следните проблеми продължават повече от ден или два: често кашляне, повръщане или диария (повече от два пъти), куцане или предпазливо ходене.

В заключение:

Ако искате да се погрижите за здравето на своя любимец, консултирайте се с ветеринар. Все пак това му е работата. Той ще ви помогне, като идентифицира потенциалните здравословни проблеми, специфични за вашето куче или коте. Дори четириногият ви приятел да има незначителен проблем, по-добре да разберете отрано какъв е случаят, защото може да се окаже, че така ще предотвратите по-сериозни усложнения в бъдеще.


Превод: Светослава Хараламбова за Подай лапа - Информационен сборник
Редакция: Катя Петрова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments