Как да дадем перорален антибиотик на котка?

За да остане вашата котка здрава, давайте нужните лекарства по правилния начин.


Въпреки че даването на перорални антибиотици на една писана често съвсем не е лесно, от това зависи дали тя ще е здрава и щастлива или болна и нещастна. Ако методът ви е стресиращ и в резултат от него сте издраскани и нахапани, преразгледайте го. Вашето дребно котаче ще ви е благодарно.

Даване на хапчета или капсули

Увийте котето в хавлиена кърпа, така че да наподобява котешко бурито (или дюнер). Приберете предните и задните лапи в хавлията, но не покривайте главата. Сложете котката на масичка, която ви стига до кръста, в тиха стая без разсейващи гледки към външния свят. Поставете недоминантната си ръка върху главата на котето, така че палецът ви да е на едната бузка, а останалите пръсти - на другата. Стиснете бузките на котката с палец и среден пръст и бавно наклонете главата й назад, така че да си отвори устата. Ако откаже да си отвори устата, с безименния пръст на доминантната ръка нежно натиснете долната челюст надолу, докато с палеца и показалеца държите хапчето или капсулата. Поставете хапчето или капсулата колкото се може по-навътре в устата на котето. Действайте бързо, за да не бъдете ухапани.

Ако искате да избегнете да си навирате пръстите в устата на котката, използвайте т.нар. „пистолет за хапчета“, наподобяващ спринцовка (може да бъде закупен в повечето магазини за домашни любимци). Вкарайте уреда с хапчето колкото може по-навътре в устата на котето, след което натиснете буталото, за да освободите хапчето. Затворете устата на котката и разтъркайте врата й или духнете леко в носа й, за да преглътне. Задължително след това я нагушкайте за награда, че е била толкова послушна.



Даване на течности

Увийте вашия домашен любимец в хавлиена кърпа като бурито (или дюнер), покривайки цялото тяло, освен главата. Поставете котето на здрава, висока до кръста ви маса, в тиха стая, далеч от разсейващи предмети или силни шумове. Поставете недоминантната си ръка върху главата на котето, така че палецът ви да е на едната бузка, а останалите пръсти - на другата. Нежно стиснете бузките, за да отворите устата. Не навеждайте главата на котката, когато й давате течности; не искате да има възможност да се задави. Поставете спринцовката отстрани на устата в „джобчето“ между бузката и зъбите. Бързо изстискайте течността в „джобчето“, затворете устата на котката и духнете в носа й или разтъркайте врата й, за да преглътне. След това я поощрете.

Съвети

Консултирайте се с ветеринар, ако срещате затруднения при даването на антибиотици на котката ви. Той може да ви посъветва да криете хапчето или капсулата в котешки лакомства или да го разтваряте в течност. Някои котешки лакомства са специално създадени, за да могат в тях да бъдат скрити хапчета.

Ако не смесвате хапчетата на котето с храна, дайте му лъжичка вода със спринцовка след приема. Използвайте същия метод като при приема на течни медикаменти. По този начин хапчето или капсулата преминава в стомаха, вместо да остане в хранопровода, където може да предизвика проблеми.

За улесните даване на антибиотици, помолете приятел да държи и успокоява котката ви, докато вие й давате лекарството.

Превод: Мая Тодорова за Подай лапа! - Информационен сборник
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments