Кое причинява камъни в пикочния мехур при кучетата?

Камъните в пикочния мехур (уринарни калкули) се развиват от минерали, които първоначално са били малки кристалчета, около които започват да се отлагат други съединения от урината. За да добиете престава колко малки са първоначално тези частици, си представете песъчинки. Когато тези отлагания започнат да се утаяват, те бавно се оформят в камъни, които могат да достигнат диаметър 10 см.

Уринарните камъни са меко казано болезнени, защото засягат бъбреците, пикочния мехур и уретрата на кучето. Най-често се срещат в пикочния мехур и може да са причина кучето Ви да се напряга при уриниране или да ближе областта на гениталиите си по-често от обикновено.

В зависимост от размера на камъните обаче, е възможно да няма никакви симптоми при Вашия домашен любимец, което ще даде време на камъните да се уголемят и да предизвикат инфекция, дискомфорт и болка. Камъните в пикочния мехур може да се появят вследствие на бактериална инфекция, генетична предразположеност или дисбаланс в pH-то на урината.


Ако кучето Ви има инфекция на пикочния мехур, тя може да доведе до по-алкална урина, което означава, че е по-верятно да се образуват кристалчета. Когато pH-то е повече от 7, урината не може да разтвори кристалите и те ще продължат да увеличават размера си.
Определени породи кучета са по-застрашени от появата на камъни в пикочния мехур. Това са например смесените породи, Мини шнауцерите, кучетета от порода Ши Тцу, както и Кокер шпаньолите. Ако кучето Ви е от тези породи, това не означава, че задължително ще развие камъни в пикочния мехур. Но е добре да го наблюдавате за признаци на болка при уриниране.

Уверете се, че Вашият домашен любимец е винаги добре хидратиран и има постоянен достъп до източник на чиста и прясна вода, за да помогнете за регулирате нивото на pH на урината му. Диетата и метаболизмът на кучето Ви също влияят на нивото на pH. Посъветвайте се с ветеринаря каква храна и кои съставки в нея са най-полезни за регулирането му. Когато балансът на pH не е добър и има урината е по-концентрирана (често вследствие дехидратация), тогава шансът да се образуват кристалчета и евентуално камъни е по-голям.

Надеждата е камъните да преминат естествено през отделителната система. Това по принцип е най-малко болезнената и евтина манипулация. Наблюдавайте дали домашният Ви любимец изпитва проблеми при уриниране, тъй като това е често срещан признак за уринарни камъни или най-малкото за проблем с пикочния мехур или бъбреците. Всеки път, когато любимецът Ви има необичайно поведение, посетете ветеринар, за да може проблемът да се открие и лекува на време.

Лечение на уринарни камъни при кучетата

Ветеринарят ще прецени дали кучето Ви има камъни в пикочния мехур като направи рентгенова снимка. След диагностициране има няколко варианта за лечение в зависимост от броя на камъните, тяхната големина и цялостното здравословно състояние на домашния Ви любимец. Ако е възможно, ветеринарят ще предложи като за начало лечение у дома чрез диета, надявайки се камъните да се разтворят без да се стига до операция.
Един от ключовите фактори при това лечение е предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, които биха довели до повтаряща се инфекция и биха влошили състоянието. В допълнение към диетата, ветеринарят може да предпише антибактериални медикаменти.
Резултатите от диетата може да отнемат няколко месеца. Тя обикновено се основава на намаляване на протеините, увеличаване на приема на вода и леко увеличаване на приема на сол. Ако състовнието на кучето Ви позволява подобно лечение, следете добре с каква храна го храните и планирайте редовни посещения при ветеринар, за да следи дали има подобрение.


Операцията е другият вариант за лечение, който се налага в по-тежките случаи на уринарни камъни. Извършва се процедура, наречена цистотомия, която представлява отваряне на пикочния мехур и отстраняване на камъните. След това пикочният мехур и уретрата се промиват с физиологичен разтвор, за да се предотврати образуването на нови камъни. Операцията винаги е изтощителна за тялото на кучето и най-вероятно ще се наложи да остане една вечер за наблюдение. Уринарните камъни се изпращат за анализ в лаборатория, за да се прецени какви да са следващите стъпки за възстановяване и последващо лечение.

След като камъните при кучето Ви са се разградили или са били оперативно премахнати, попитайте ветеринаря за спациална диета или други здравословни съвети, които да предпазят кучето Ви от повторната им поява. Дори малките промени или допълнения към храната могат да допринесат за здравето на домашния Ви любимец. Тъй като уринарните камъни не са шега работа, превенцията може да бъде най-добрата грижа.

Превод: Диана Костадинова за Подай лапа!
Редакция: Росица Талева
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments