Страхът от мъже при кучетата

Страхува ли се кучето ви от мъже? Случва ли се да трепери или да иска да се скрие, когато към него се приближи мъж? Вероятно дори проявява агресия към мъже. Всичко това може да се дължи на силен страх. Страхът от мъже е сравнително често срещана фобия при кучетата. За щастие, има някои неща, които може да направите, за да помогнете на кучето си да се справи с този страх.


Ако домашният ви любимец има такава фобия, следващата история може да ви се стори позната:

Моли е микс с немска овчарка. Ако контактува с деца и жени, никога не бихте предположили, че има някакви поведенчески проблеми. Тя е спокойно зряло куче, което обожава да се гушка и да лежи в краката ви, дъвчейки кокал.
Ако в стаята обаче влезе мъж, Моли става различно куче. Тя стои скована, свива ушите си назад, а опашката ѝ увисва между краката. Крачи неспокойно из стаята, спазвайки дистанция с мъжа. В момента, в който той се обърне с гръб към нея, тя ще посегне да го ухапе. Страхът превръща това нежно и добре възпитано момиче в агресивно куче.

Макар случаят с Моли да е тежък, той е добър пример за това какво може да се случи, ако такава фобия остане необуздана.

Причини за страх от мъже при кучетата

Когато хората установят, че някое куче има страх от мъже, най-често го отдават на лош опит от миналото. Въпреки че малтретирано от мъж животинче може да отключи вечен страх от този пол, често не това е причина за фобията.

Обикновено страхът от мъже при кучетата се дължи на това, че в ранна възраст не са имали близък контакт с много хора от силния пол. Дори кучетата, които са живели с мъж в домакинството, може да се страхуват от непознатите мъже. Обикновено мъжете са по-високи от жените и децата, имат по-нисък и дълбок глас и различни външни белези, например окосмяване по лицето. Ако погледнем от перспективата на кучето, бихме разбрали страха му от мъже, ако то не е контактувало активно с тях, когато е било малко.

Преодоляване на лек страх от мъже при кучетата


Ако вашият четириног приятел има лек страх от мъже, ще ви бъде по-лесно да се справите. Можете да пробвате няколко неща, с които да овладеете поведението му:

· Не принуждавайте кучето си да излиза извън зоната му на комфорт. Ако има мъже в домакинството ви или такива, които често ви посещават, не насилвайте кучето да общува с тях и да приема вниманието им. Това в най-добрия случай може да засили страха му, а в най-лошия – да доведе до ухапване.

· Позволете на кучето само да избира мъжете, с които да общува. Може и да е трудно за представителите на силния пол, обичащи кучетата, но е най-удачно да не закачат страхуващото се от тях животинче. Опитвайки се да се сприятелиш с наплашено същество, може да постигнеш обратния ефект на това, което искаш, а същевременно да засилиш страха на кучето. Затова позволете на животното само да реши колко иска да се доближи до мъжа.

· Ползвайте лакомства, за да насърчите кучето. Мъжете трябва да имат винаги под ръка някое лакомство за лаещия приятел. Всеки път, когато страхливото куче се приближи повече от обикновено, те могат внимателно да му подхвърлят малка почерпка. Може да отнеме известно време, докато домашният любимец приеме лакомството, но така ще му подскажете, че може да се случват и хубави неща, когато е в близост до човек от мъжки пол. С времето и с повечко търпение страхливото куче ще е готово да приеме компанията на мъже.


Справяне със сериозни случаи на страх

В сериозните случаи, какъвто е примерът с овчарката Моли, може да са нужни не само време и лакомства, за да се преодолее проблемът. Ако кучето ви е с по-голям страх, може да опитате няколко неща, за да му помогнете:

· Работете по метода на десентизация към мъже. Десентизацията е процесът на използване на лакомства и похвали, за да се поощри постепенно кучето за контакт с мъже. В по-сериозните случаи не е разумно да започнете, позволявайки домашният ви любимец и мъжа да са в една стая. По-добре е да държите кучето си на безопасна дистанция от мъжа, като междувременно го поощрявате с награда за търпението. Постепенно може да скъсявате дистанцията между домашния любимец и мъжа, без животното да изпитва страх. Кучето ви може никога да не се почувства комфортно в компанията на мъже, но да е в състояние да понася присъствието им в същата стая, без да проявява агресия към тях.

· Потърсете помощ от кучешки треньор или експерт по поведение на кучетата. В тежките случаи, като този на Моли, който споменахме в началото, е много важно да получите адекватна професионална помощ. Специалистът по поведение на кучетата ще съобрази нивото на стрес у четириногото, когато е в близост до мъже и ще ви помогне да напредвате бавно в процеса на десентизация.

· Работете в посока обучение за послушание. Колкото по-добре обучено е кучето ви, толкова по-лесно ще ви бъде да го накарате да ви слуша в стресови ситуации. Направете ежедневните тренировки по послушание част от рутината ви със страхливото куче.

· Взимайте предпазни мерки, когато кучето е близо до мъже. Ако страхливото животно вече е нападало или ухапало мъж, е по-вероятно да го направи отново. Вместо да ескалирате агресията у него, по-добре вземете предпазни мерки за предотвратяване на ухапване. Дръжте кучето в друга стая или в клетката му, когато мъж ви е дошъл на гости. По време на разходка може да ползвате намордник, за да предпазите силния пол от ухапване.

Помнете, че е нужно да проявите търпение. Може да мине много време, преди кучето ви да преодолее страха си от мъже. През това време просто бъдете до него и се опитайте да бъдете максимално позитивни.
Източник: ''Dogs and Fear of Men'' на Amy Bender от the spruce pets
Превод: Светослава Хараламбова за Подай лапа! Информационен сборник
Редакция: Росица Талева
Стилист: Лиса Антонова

0 comments